Bebeklerde Gaz Sancısı Sorunu Nedir?
Bebeklerde gaz sancısı sorunu 2-3 haftalıktan başlar ve yaklaşık 6 ay kadar sürebilir. Gaz problemi genellikle bebeklerin beslenirken hava yutmasından dolayı kaynaklanır. Bazı bebekler gaz problemine karşı duyarlı doğabilirken, bu durum anne ve babaların korkulu rüyası olarak bilinir.
Bebeklerde gaz probleminin iki nedeni vardır. İlki henüz gelişmemiş olan sindirim sisteminin yetersiz olmasıdır. Sindirim sisteminin yetersiz olması sebebiyle gaz oluşur ve gazın dışarı atılması zorlaşır. İkinci neden ise bebeğin beslenirken ve ağlama esnasında yuttuğu hava kabarcıklarıdır. Oluşan hava kabarcıkları gerginlik ve ağrı oluşturur. Bebeklerin şiddetli ağlamalarının nedeni gazların oluşturduğu ağrılardır. Bebeklerde beslenme konusunu ele aldığımız yazımızda daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. İyi okumalar.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nedir?
Bebeklerde gaz sorunu birçok bebeği etkiler. Gaz sancısı bebeklerin doğumundan sonra dünyayla arasında yaşadığı adaptasyon sürecindeki ağrılı bir olaydır. Gaz problemleri genellikle akşam saatlerinde görülür. Bebeklerde meydana gelen huysuzlanma, bacakları karına doğru çekme, kızarma, elleri yumruk yapma, sık sık ağlama ebeveynleri telaşlandırarak huzursuz eder. Gaz sancısı bebeklerde ve ebeveynlerde gece uykusunu da etkiler.
Bebeklerde Kokulu Gaz Çıkarma Nedenleri Nelerdir?
Bebekler yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını anne sütünden karşıladığı için annenin tükettiği besinlere bağlı olarak çıkardığı gazlarda burun direklerini kıracak cinsten kokulu gaz çıkarma yaşatabilir. Annenin dikkatli beslenmesi ile bu sorunun yaşanmasının önüne geçilebilir. Bebeklerde kokusuz gaz çıkarma nedenleri sorusuna da kokusuz gaz çıkarma nedeninin, kokulu gaz çıkarma gibi annenin beslenmesine bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Bebek annenin yansımasının bir hayli hassas halidir.
Bebeğin Gazı Nasıl Çıkartılır?
Bebeğim sürekli alttan gaz çıkarıyor diye endişelenmenize gerek yok. Bebeklerin gazı çıkartılmadığında gaza bağlı mide ve bağırsaklardaki gerginlik ve basınç huzursuzluğa sebep olur. Buna bağlı olarak bebek emmek ister ve tekrar hava yutarak bir kısır döngü oluşmasına sebep olur. Bu sebeple bebeklerin gazlarının çıkartılması çok önemlidir. Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri bulunur. Bebeklerin gazını çıkartmaya yardımcı yöntemler şunlardır:
-
- Bebeğin gazını çıkartmak için mideye hafif baskı yapılacak şekilde kucağa alınır ve bebeğin sırtının ovalanması gaz çıkartmasını sağlayabilir.
- Bebeği sırtüstü yatırarak karnına masaj yapmak ve dizlerini karnına doğru çekip bırakmak bebeğin gazını çıkartmasında etkili olabilir.
- Bebeğin karnının bacak üzerine denk gelecek şekilde yatırılması ve sırtının ovalanması gaz çıkartmasında etkili olabilir.
- Bebeğin beslenme esnasında durakladığı aralarda bebeği dik pozisyona getirerek sırtına hafifçe pat pat vurmak gaz çıkartmasını sağlayabilir.
Uyuyan Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?
Gaz problemi sık yaşanan bir sorundur. Bebekler uyuyor olsa bile midesinde bulunan gaz yüzünden acı içinde uyanabilir. Bu yüzden uyuyan bir bebeğin gazını çıkartmak son derece önemlidir. Gaz çıkartmak için yapılan hareketlerin yavaş ve son derece yumuşak olması önemlidir. Bebeğin yüzükoyun şekilde yatırarak sırtını ovmak uyuyan bir bebeğin gazını çıkartabilir. Bebeğin alt karın bölgesine yapılacak olan masaj bebeğin rahatlamamasında ve gazının çıkartılmasında etkili olacaktır.
Bebeklerde Gaz Çıkarma Masajı Nasıl Yapılır?
Gaz problemi yaşayan bebeklerde masaj etkili bir yöntemdir. Masaj bebeğin karın bölgesine sıcak bir havlu koyularak başlanabilir. Zeytinyağı bebeklerde gaz sancısına iyi gelir mi sorusunun cevabı olarak karın bölgesine yapılacak olan masajda oldukça etkidir. Gaz çıkarma masajı karın bölgesine zeytinyağı sürerek hafifçe baskı yapmadan dairesel hareketlerle ovularak yapılır. Bu masaj yapılırken son derece yumuşak olmak önemlidir. Bebeğin karnında oluşan baskı, kusmasına yol açabilir.
Bebeklerde Gaz Sancısı İçin Ne İyi Gelir?
Bebeklerin sancılanmadan beslenme esnasında gaz yutmamasına dikkat etmek son derece önemlidir. Beslenme sırasında veya sonrasında bebeğin gazının çıkartılması ağrılı sancılarının önüne geçilmesinde etkilidir. Anneler gaz oluşturan besinleri yerken dikkat etmelidir. Gaz problemi yaşayan bebeklerin sakinleştirilmesi için ılık suda yıkamak, karnına ve sırtına masaj yapmak faydalı olabilir. Bebeği hafifçe sallamak, kucakta sırtını ovuşturmak gaz çıkarımını kolaylaştırır.
Bebeğe Gaz Sancısı Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Anne sütü ile beslenen bebeklerin gaz problemini gidermek için gaz yapan yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Annenin yediği yiyeceklerin sindirimi esnasında fasulye, soğan, brokoli, lahana, karnabahar, elma, süt, krema, kepekli tahıl, nohut, bezelye gibi bazı besinler gaz üretimine neden olabilir.
Yeni Doğan Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?
Tüketilen besinlerin faydası ve zararı yeni doğan bebeğe de geçer. Bu yüzden gaz yapmayan yiyeceklerin tercih edilmesi gaz sorunu yaşayan yeni doğan bebeklerde son derece önemlidir. Çok fazla gaz yapan yiyecekler tüketilmemesi gerekir. Bu yüzden çilek, kavun, kivi, avokado, ıspanak, pırasa, kırmızı et, pirinç, irmik, yulaf, muz, rezene çayı, kimyon, zencefil, nane gibi besinler tüketmek gaz probleminin önüne geçilmesinde etkilidir. Bununla birlikte bilimsel bir gerçek olan su tüketimi, emziren annelerin yeni doğan bebeklerinde daha az gaz sorunu yaşadığıdır.
Bebek Gaz Sorunu Çözümlerinden Olan Gaz Damlası Nedir?
Bebek gaz damlası, bebeklerde gaz sancısı problemini hafifletmek için kullanılan ilaçtır. Bebek gaz damlaları sindirim sistemindeki gaz kabarcıkların birleşmesinde yardımcı olarak gazın kolayca çıkmasını sağlar ve bebeğin rahatlamasına yardımcı olur. Gaz damlası kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır.