Kulak enfeksiyonları çocuklarda, özellikle de bebeklerde yaygındır ve ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Bu yazımızda, kulak enfeksiyonunun ne olduğundan, tipik belirtilerinden, risk faktörlerinden ve nasıl tedavi edilebileceğinden bahsedeceğiz. Böylece bebeğiniz bir kulak enfeksiyonu geçirirse bunları hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve ele alabilirsiniz. Öyleyse hemen başlayalım.
Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Nedir?
Kulak enfeksiyonları bebeklerde çok yaygındır. Kulak zarının arkasında sıvı birikip iltihap oluşturduğunda ortaya çıkar. Anne ve babalar kulak çekiştirme, normalden daha fazla ağlama, uyku sorunu, kulaktan sıvı gelmesi, ateş, iştahsızlık ve sinirlilik gibi kulak enfeksiyonu belirtilerine karşı tetikte olmalıdır. İshal de bazı durumlarda bir belirti olabilir ancak yaygın değildir. En yaygın sebebi bakteri veya virüslerin östaki borusuna geçerek, şişme veya sıvı birikmesine neden olan soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonudur. Enfeksiyon kendiliğinden geçebilse de bebeğinizde kulak enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız bebeğinizin doktoruyla mutlaka konuşmanız gereklidir.
Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Orta kulak iltihabı olarak da bilinen kulak enfeksiyonları bebeklerde ve çocuklarda oldukça yaygın olabilir. Bebeğinizde kulak enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız, birkaç önemli işarete dikkat etmelisiniz. Öncelikle, bebeğinizin davranışlarının değiştiğini fark edebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde normalden daha sinirli, görünürde bir sebep olmadan ağlamaya yatkın olabilir. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz uyumakta zorluk çekebilir.
Bebeklerin kulak enfeksiyonunun diğer belirtileri arasında bu dönemde kendi kulaklarını çekiştirme, kulaklarından sıvı akması, ateş, kusma veya mide bulantısı, iştahsızlık sayılabilir. Bebeğinizde bu belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz, mümkün olan en kısa sürede bebeğinizin doktoruyla veya aile hekiminizle konuşmanız önemlidir.
Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu İshal Yapar Mı?
Bebeklerde kulak enfeksiyonunda ishal sıkça görülen bir belirti olmasa da bazı durumlarda görülebilir. Kulak enfeksiyonu sırasında vücudun savunma mekanizmaları zayıflayabilir, kulak iltihabına sebep olan bakteriler, sindirim sistemini etkileyebilir ve buna bağlı olarak ishal gözlemlenebilir.
Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Ateş Yapar Mı?
Bebeklerde kulak enfeksiyonunun en sık görülen belirtilerinden biri ateştir. Kulak enfeksiyonu, bebeğinizin vücudunun sıcaklığı yükselterek ateşe sebep olabilir. Genellikle diğer belirtiler ile birlikte ortaya çıkar.
Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Neden Olur?
Bebeklerde kulak enfeksiyonunun en yaygın sebebi bakteriler ve virüslerdir. Bakteriler ve virüsler öksürme ve hapşırma yoluyla kolayca yayılabilir. Polen veya toz gibi çevresel alerjiler de orta kulakta iltihaplanmaya neden olabilir. Ayrıca sigara dumanına maruz kalan bir bebekte kulak enfeksiyonu görülme sıklığı fazladır. Çok fazla sigara dumanı bebeğin solunum sistemini bakteri ve virüslere karşı daha savunmasız hale getirir.
Bebeğiniz, kulak enfeksiyonu belirtileri göstermeye başlarsa, kendiliğinden geçip geçmediğini görmek için beklemeyin. İhtiyaç duydukları tedaviyi almalarını sağlamak için bebeğinizi mümkün olan en kısa sürede bir doktora götürün.
Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Bebeklerde kulak enfeksiyonunun tedavisi için ilk adım teşhis koymaktır. Teşhis konulduktan sonra tedavi seçenekleri için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Doktorunuz enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak reçetesiz satılan ilaçlar önerebilir. Enfeksiyon eğer bakteriyel kaynaklıysa doktorunuz antibiyotik de yazabilir. Tedavi planı bebeğinizin yaşına ve semptomlarına bağlı olarak değişebilir. Tedavi tamamlandıktan sonra bebeğinizin tamamen iyileştiğinden emin olmak için tekrar kontrole götürmenizde fayda var.
Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?
Bebeklerde kulak enfeksiyonunun iyileşme süresi, enfeksiyonunun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Bazı bebeklerde enfeksiyon kendiliğinden iyileşebilirken bazı bebeklerde ise doktor tarafından yazılan ilaçlar ile tedavi edilmesi gerekebilir. Genellikle bebeklerin kulak enfeksiyonunun belirtileri 2-3 gün sonra azalmaya başlar. Ancak, tamamen iyileşmesi 1-2 haftayı bulabilir.