Çocuklar İçin Zararlı Besinler
Gelişim çağındaki her çocuğun beslenmesinin son derece önemli olduğunu biliyorsunuz. Ancak çoğu zaman yararlı olduğunu zannettiğiniz bir takım yiyeceklerin aslında zararlı olduğunu da biliyor muydunuz? Şimdi çocuklar için zararlı besinleri tek tek maddeler halinde inceleyelim.
- Patates kızartması; çocukların ve hatta yetişkinlerin bayıla bayıla tükettiği patates kızartması fazla tüketildiği takdirde içerdiği akrilamid maddesi nedeniyle damar sertliği, kalp rahatsızlığı, obezite hatta kansere kadar bir takım hastalıklara neden olabilmektedir.
- Kahve; normal şartlarda yetişkinlerin vazgeçemediği hatta çaydan sonra en çok tüketilen bu içecek çocuklar için büyük tehlike arz ediyor. Aslında bilinçli ailelerce uyku problemine neden olduğundan dolayı zaten çocuklarda tüketilmesine izin verilmeyen kahvenin sadece uyku sorunu değil, aynı zamanda kalp rahatsızlığı ile dişlerde sararmaya da neden olduğu tespit edilmiştir.
- Sosis ve Salam; bu iki besin maddesi sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de uzmanlar tarafından fazla tüketilmemesi gerektiği belirtilmiş. Çünkü, içerdikleri sodyum nitrat nedeniyle bir süre sonra kanser hastalığı riskini arttırdığı tespit edilmiştir.
- Hazır çorbalar; toz halinde satılan ve defalarca işlem görmüş bu çorbaların içinde çok sayıda katkı maddesi ve koruyucular içerdiğinden dolayı bunların da fazla tüketilmesi kansere yol açabiliyor. Ayrıca sağlık için de pek bir yararı olduğu söylenemez karın doyurması haricinde…
- Çiğ veya az pişmiş yumurta; şaşırdınız değil mi? evet genelde yumurtanın az pişmiş olanı makbuldür diye bilinir. Ancak bu da ne yazık ki yanlış biliniyor. Yumurta tam pişirilmediği takdirde içerisindeki salmonello denen zararlı bir mikrop nedeniyle bir çok hastalığı da beraberinde getirebilir.
- Hazır meyve suları; bunlarda içerdiği fazla glikoz nedeniyle çocukların ileride şeker hastalığına yakalanmamaları için tüketmeleri önerilmemektedir.
Sevgili aileler, çocukların beslenmesinde tüketmeleri gereken besinleri beş ana gruba ayırabilirsiniz. Sebzeler, süt ve süt ürünleri, et ürünleri, meyveler ve tahıllar gibi… bu şekilde bir grup oluşturulduğu takdirde yararlı ve zararlı besinlerinde listesini tutmanız çocuklarınızın gelişimlerinde ki sizin takip imkanınız ve onların da hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişimi için büyük fayda sağlayacaktır.