Çocuklarda Temizlik Eğitimi
Sağlıklı bireyler yetiştirmek istiyoruz ve tabi ki temizlik, kazanılması gereken en temel alışkanlıkların başında geliyor. Çocuklarda temizlik eğitimi nasıl verilir? Hijyen kontrolü için neler öğretilmelidir? Çocuklarda temizlik eğitimi kaç yaşında başlar gibi birçok soruya yanıt arıyoruz.
Öncelikle çocuklara eğitim vermek söz konusu olduğunda, aklınıza bir dizi kurallar mı geliyor? Eğer öyleyse o kurallar bütününü bir kenara bırakmakta yarar var. Çünkü çocuklar en iyi eğitimi tabi ki etrafı gözlemleyerek almaktadırlar. İlk eğitim ve alışkanlıklar aile içinde başlıyor.
Anne ve babalar onlara rol model oluyor. Bir çocuğun gelişiminin ne yönde olacağını ebeveynlerinin davranışları belirliyor. Bu durumda ilk önemli nokta yetişkinlerin çocuklara kazandırmak istedikleri temizlik alışkanlıklarını en doğru şekilde kendilerinin uygulaması gerekmektedir. Peki, buraya kadar tamam. Sonrasında neler yapabiliriz? Nerden başlamalıyız bir bakalım.
Çocukların kendi başına kişisel bakım ve hijyen kontrolü yapabilmeleri için motor becerileri gelişmiş ve birçok konuyu algılayabilir seviyeye gelmiş olmaları gerekir. Çocuklarda temizlik eğitimi için en ideal başlangıç yaşı “2” dir.
2 Yaş Ve Sonrası Çocuklarda Temizlik Eğitimi
2 Yaş itibari ile çocuklar, kendi bedenlerini tam olarak algılarlar. Temiz ve kirli ayrımını yapmaya başlayabilirler. Bu süreçte taklit etme ve el becerilerini geliştirmeye başladıkları için eğitim vermeye başlamanın tam zamanıdır. Kazandırılmak istenen alışkanlıklar için uyulacak yöntemler şöyledir;
- Bir rutin oluşturulmalıdır.
Banyo saatleri, el yıkama, diş fırçalama ve tırnak kesme gibi konuların özellikle ilk zamanlarda hep aynı saatlerde olması, çocuk tarafından yaşamın bir parçası haline gelmesi ve alışkanlık kazanabilmesi için kolaylık sağlar.
- Yaşına uygun aktiviteler ile eğlenceli hale getirin
Çocuklara öğretilmek istenen her şey, bir oyun ve eğlenceli bir aktivite ile onlara sunulduğunda geri çevirmeleri çok zordur.
- Özgüven sağlaması için başarmasına izin verin
2 yaş ve sonrasında çocuklar, öğrendiklerini kendi başlarına yapabiliyor olmaktan çok keyif alırlar. Kendi başlarına el yıkama, diş fırçalama, etrafı toparlamada ve silme gibi temizlik konularında onları cesaretlendirmelisiniz.
Verdiğiniz görevleri şarkı ve oyunlarla beraber yaparak bitiminde takdir edici sözler ile desteklediğinizde bu görevleri sevmesini sağlayabilirsiniz.