Stres kaynakli cilt hastalıklari
Stres kaynakli cilt hastalıklari

Günümüzde stres, depresyon yaygın olarak görülen hastalıkların başında gelmektedir. Yaşadığı stres duygusunu kontrol edemeyen insanların bağışıklık sistemi düştüğü için hastalıklara karşı savunmasız hale gelmektedir. Bu durumun en önemli yansımasını cilt üzerinde görmekteyiz. Stresle başa çıkmanın çok farklı yolları bulunmaktadır. Bu durumda profesyonel olarak destek almak en sağlıklı olacaktır. Stres kaynaklı hastalıkların tedavi yönteminin başında stres ile başa çıkmak gelmektedir. Stres kaynaklı yaşanan hastalıkların başında ürtiker ve mantar gelmektedir.

Stres Kaynaklı Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Ürtiker kişilerde stres kaynaklı olarak çokça görülen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde de birçok insanın karşılaştığı ürtiker nedir? Sorusunu cevaplamak gerekirse, Ciltte karşılaşılan kızarıklar, kabarmalar, kaşınma ve ödemli papüller ile karakterize edilen ve kısa sürede geçerek sönen lezyonlara denir. Halk arasında “Kurdeşen” olarak da bilinen ürtiker hastalığı belirli ataklar ile süren bir hastalıktır. Kişiden kişiye değişen bu rahatsızlık 1 saat ile 12 saat arasında geçen bir sürede kaybolur ancak yenileri bölgede oluşmaya devam eder. Ürtiker tedavisi kolay yöntemler ile hastalıktan kurtulmak mümkün. Geçici bir rahatsızlık olan ürtiker 1 hafta gibi bir sürede tüm vücuda yayılabildiği gibi 1 gün gibi bir sürede de tamamen kaybolabilir. Ürtiker tedavisi başlamadan önce nedeni araştırılır ve ona göre tedavi yöntemi belirlenir. Acil tedaviye gerek var ise bu tedavi yapılarak hastanın kaşıntısı önlenir ve devam tedavi süreci başlar. Bu süreçte hekim tarafından ilaç tedavisi uygulanarak hastalığın sonlanması ve önlenmesi için gerekli ilaçlar hastaya verilir ve ayakta tedavi ile ürtiker hastalığı sonlandırılabilir.

Ürtiker gibi yaygın olan bir başka deri rahatsızlığı da mantar hastalıklarıdır. İnsanlarda sıkça görülen bu rahatsızlık çoğunlukla deri enfeksiyonları sonucu oluşur. Mantarlar doğada oldukça fazla sayıda türü olan ve nemli havasız ortamlarda yaşayabilen canlılardır. İnsanlarda da kişisel temizliklerin yapılmaması ya da başka sebeplerden dolayı bulaşan enfeksiyonlar ile mantar rahatsızlıkları oluşur. Mantar rahatsızlıklarında bireye büyük rahatsızlıklar oluşturmamasından dolayı tedaviye gelen hasta sayısı oldukça azdır. Bu sebepten dolayı da bulaşırlığı her geçen gün artmaktadır. Mantar tedavisi ürtikerde olduğu gibi kolay bir tedavi yöntemi vardır. İlk olarak mantarın oluşumunu elverişli ortamı kaldırmaktır. Daha sonrasında doktor kontrolünde mantar tedavisi için antifungal, antimikotik ilaçları kullanımıdır. Bunun yanı sıra doktorunuzun vermiş olduğu ve son yıllarda oldukça gelişmiş olan ağız yoluyla alınan mantar ilaçları ile de tedavi mümkündür. Doktor gözetiminde ve düzgün bir tedavi ortalama 3-4 hafta içerisinde sonlanır ve hasta mantar rahatsızlığından kurtulur.

Önceki İçerikBurun Estetiği Hakkında Bilgiler
Sonraki İçerikTransformers Karakterlerine Yakından Bakış
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz