Astım Nedir?

Astım hastalığı nedir? sorusu nefes darlığı çekenlerde ilk akla gelen sorudur. Solunum yollarının daralması, şişmesi ve ekstra mukus üretmesi durumu astım olarak bilinir. Nefes alımını zorlaştırır ve öksürük, hırıltı ile birlikte nefes darlığını tetikler. Astım şiddeti, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı insanlar için yaşam tehdidi iken bazı insanlar günlük yaşamlarına devam edebiliyor olabilirler. Astım, tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Ancak astım belirtileri kontrol altına alınabilir. Mevsimsel özelliklerle beraber değişim gösterebilen astım hastalığının belirtilerini izlemek tedavi yöntemi belirlemek açısından sizin yararınıza olacaktır. Birçok insan “Astım hastalığı öldürür mü?” diye düşünüyor. Nefes almak esnasında güçlük çekerseniz ve o esnada ilaçlarınız yanınızda değilse ciddi sorunlar yaşatabilir. Açıkçası ihmalsizlik kötü sonuçlar doğurabilir.

Astım Nedir?

Astım Belirtileri

Belirtiler, kişiden kişiye değişim gösterebilir. Belirli zamanlarda, nadiren yahut sık sık bu belirtilerle karşılaşıyor olabilirsiniz. Genel olarak astım belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Astım Belirtileri

Nefes darlığı
Göğüs sıkışıklığı veya ağrı
Nefes darlığı, öksürük veya hışıltının neden olduğu uyku sorunu
Nefes verirken bir ıslık çalma veya hırıltı sesi (hırıltı, çocuklarda astımın ortak bir belirtisidir)
Soğuk algınlığı veya grip gibi solunum yolu virüsü tarafından kötüleşen öksürük veya hırıltılı ataklar

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Astım atakları hayatı tehdit edici olabilir. Belirtileriniz kötüleştiğinde ne yapmanız gerektiğini ve acil tedaviye ihtiyacınız olduğunda doktorunuza bildirmelisiniz. Acil belirtiler şunlardır:

Hızla nefes darlığı veya hırıltılı solunumun kötüleşmesi
Soluma aletinin işe yaramaması
Çok hafif bir harekette bile nefes darlığı yaşamak

Bu tarz belirtileriniz varsa acil olarak doktorunuza başvurmanız gerekir.

Astım Nedenleri

Astım Hastalığı

Bazı maddeler alerjiyi tetikleyebilir ve astım belirtileri artış gösterir. Bu tetikleyiciler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve şunları içerebilir:

Polen, toz, küf sporları, evcil hayvan tüyleri veya böcek kalıntılar gibi havada bulunan maddeler
Solunum yolu enfeksiyonları
Fiziksel aktivite (egzersize bağlı astım)
Soğuk hava
Hava kirleticiler ve duman gibi tahriş edici maddeler
Belirli ilaçlar
Stres
Karides, kuru meyve, işlenmiş patates, bira ve şarap dahil olmak üzere bazı yiyecek ve içeceklere sülfit ve koruyucular eklenmiştir. Bu koruyucular tetikleyici olabilir.
Reflü hastalığı, mide asitlerinin boğazınıza geri dönmesi.

Astımı Önlemek İçin Öneriler

Astım Tedavisi

Astımı kesinlikle önleyemezsiniz, fakat belirtilerini azaltabilirsiniz.

İşte birkaç adım:

Astım eylem planınızı takip edin.Astımı düzenli olarak izlemek tedavi açısından çok önemlidir. Kontrollü davranmak istiyorsanız, doktorunuzla bir plan hazırlayın ve bu planın dışına çıkmayın. Aşı olun. Aşılarınızın olması, sizi grip vb rahatsızlıklardan koruyacak ve tetiklemeleri önleyecektir. Tetikleyicileri bulun ve önleyin. Polen, küf, soğuk hava ve hava kirliliği ve daha fazlası…

Astımın birçok tetikleyicisi olabilir. Sizi neyin kötüleştirdiğini keşfedin ve bunları önlemek için adım atın. Nefesinizi izleyin. Nefesinizi takip etmek, hafif öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı gibi yaklaşan saldırının uyarı işaretlerini kavrayabilmenizi sağlar. Saldırıları erken teşhis ve tedavi et. Krizleri erken keşfederseniz daha az ilaca ihtiyacınız olur ve kriz olasılığınız daha düşük olur. İlaçlarınızı reçete ile alın. Her doktor ziyaretine giderken ilaçlarınızı yanınızda götürün. Doktorunuzun ilaçlarınızı doğru şekilde kullandığınızı ve doğru dozu aldığınızı kontrol edebilir. Doktorunuza danışmadan asla ilaçlarınızı değiştirmeyin

Astım İçin Bitkisel Tedavi

Alerjik astım bitkisel tedavi yöntemi bir hayli fazla. Fakat bunları kullanmadan önce dikkatli olmalısınız. Şifa aradığınız bu bitkiler sizler için bir tetikleyici olabilir. Sarımsak: Sarımsak birçok hastalık için oldukça kıymetli. Astım belirtilerini hafifletmek konusunda da oldukça başarılıdır. Zencefil: Yakın zamanda yapılan bir çalışmada zencefilin astım belirtilerindeki iyileştirme gücü ortaya çıktı.

Bu tedavi alternatif bir tedavidir, kesin sonucu yoktur. Ekinezya ve Meyan Kökü: Ekinezya üst solunum yolları için faydalı bir bitkidir ancak diğer ilaçlarla birlikte alındığında, deri döküntüleri ve karaciğer hasarı söz konusu olabilir. Bu bitkiler bazı insanların astımını daha da arttırabilmektedir. Bu konuda çalışmalar devam etmekte. Doktorunuza danışmadan denemeyin.

Zerdeçal: Zerdeçal,iltihaplanmalara karşı etkilidir ve bazı anti-alerji özelliklere sahiptir.

Bal: Bal, tahriş olmuş boğazı ve öksürüğü yumuşatan önemli bir maddedir. Astım olan kişiler sıcak bir içecekle balı karıştırarak deneyebilirler.

Omega 3: Kalp hastalıklarına iyi gelen Omega-3 yağ asitleri hava yolu iltihaplarını azaltma konusunda yardımcı olur. Astım belirtileri, takip edilip doktorunuza danışmanız gereken önemli bir konudur.

Burada yazan yöntemleri doktorunuza danışmadan uygulamayınız.