Düşük direnç, hassas bir beden ve savunma mekanizmasının zayıf olması gibi durumların yaşanmasının en büyük sebebi bağışıklık sisteminin güçlü olmamasıdır. İmmün sistem olarak da adlandırılan bağışıklık sistemi; pek çok hücrenin, organın ortaklaşa oluşturduğu önemli bir sistemdir.
Bağışıklık sistemi vücudun; mikroplardan, enfeksiyonlardan, virüslerden ve zararlı mikroorganizmalardan korunmasını sağlar. Vücudun sağlıklı yapıya sahip olması için çok önemlidir. Bağışıklık sisteminin çalışması, hastalıklardan vücudu korur. Stres, hareketsiz yaşam düzeni, kötü beslenme, uykusuzluk, çevresel durumlar gibi faktörlerden bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren yoga duruşları, hem bağışıklığı güçlendirir hem de vücudunuzun güçlenmesini sağlar.
Bağışıklık Sistemi Nedir?
Bağışıklık sistemi, immün sistem olarak da adlandırılmaktadır. Bir canlının hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan bu yapı, tümör hücrelerini, vücudu yabancı ve toksin maddelerden koruyan komplex bir yapıdır. Vücudu koruyan bir savunma kalkanıdır.
Bağışıklık Sisteminin Önemi Nedir?
Güçlü bir bağışıklık sistemi yaşanan enfeksiyonların şiddeti azaltır.
- Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi enfeksiyonlara yakalanma ihtimalini azaltır.
- Güçlü bir bağışıklık sistemi vücuda girmeye çalışan tüm maddeleri bilir, sınıflandırır ve zararlı gördüğü toksin maddeleri ortadan kaldırır.
- Kanser hücrelerinin yok edilmesinde görev alır.
- Enerji seviyesini arttırır.
- Vücudu radyasyon ve çevresel kirlerden korur.
- Yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yoga Hareketleri
Tadasana
Dağ duruşu olarak da bilinen tadasana, tüm duruşların temelinde yer alan bir duruştur. Yoga duruşlarının anası olarak tanımlanan bu duruş, gün içerisinde kolaylıkla yapılabilir. 20-30 saniye bu duruşun yapılması bağışıklığın güçlendirilmesi için önemlidir.
Denge ve sindirim sistemini güçlendiren bu duruş, nefesi düzenler. Vücutta gerilimi azaltır. Kan dolaşımını düzenler. Gerginliği, stresi azaltır. Yenilenmişlik hissi verir. Enerjiyi ve canlılığı arttırır.
Vrikshasana
Diğer adı ağaç duruşu olan vrikshasana, ağacın istikrarlı ve dengeli duruşunu örnek alan bir yoga hareketidir. Duruş esnasında gözler açık olmalıdır. Sabah aç karna uygulanan bu harekette, iki ayağın üzerinde bir dakika kadar dengede durulması gerekmektedir.
Bu duruş omuzları güçlendirir. Sinir sistemini ve sinir-kas kondisyonunu iyileştirir. Vücudun hem bedensel hem de duygu durumu olarak dengeli olmasına yardımcı olur. Zihinsel algıları arttırır. Enerji verir. Konsantrasyonu güçlendirir. Özgüveni arttırır.
Padangusthasana
Koca ayak duruşu olarak adlandırılan padangusthasana, yapılışı kolay olan bir harekettir. Baştan aşağı kasların tamamını esnetmeyi sağlayan bu hareket, 30 saniye kadar yapılabilir. Sabah aç karnına yapılabilen bu hareket zihni rahatlatmaktadır. Stres ve kaygıyı minimalize eder. Sindirir sistemi üzerinde olumlu etki yaratır. Karaciğer ve böbrekler güçlendirir. Uykusuzluk problemi üzerinde olumlu etki yaratır.
Trikonasana
Üçgen duruşu olarak adlandırılan trikonasana duruşu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en etkili yoga duruşlarındandır. Sabahları aç karna 30 saniye yapılması vücuda enerji verir. Sindirim sistemini güçlendirir.
Bu duruş vücuttaki kan akışını hızlandırır ve düzenler. Hazımsızlık, şişkinlik gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Kan basıncını düşürür. Konsantrasyon ve dengeyi arttırır. Zihni rahatlatır Yağ yakımı ve kilo vermek için etkilidir.
Utkatasana
Sandalye duruşu olarak adlandırılan utkatasana, sandalyede oturma eylemine benzer bir harekettir. Hayali bir sandalye üzerinde oturuyor gibi yapılması sebebi ile zor bir harekettir. 30-60 saniye bu duruşun, bozulmadan yapılması gerekmektedir.
Utkatasana duruşu vücudun dengesini güçlendirir. Kararlılığı ve odaklanmayı arttırır. Kalbi uyarır. İç organları rahatlatır. Bu duruşun düzenli olarak yapılması kilo verilmesine yardımcı olur. Akciğer kapasitesini arttırır ve enerji verir.
Bhujangasana
Kobra duruşu olarak tanımlanan bhujangasana duruşu, başınızı yukarı kaldırmanızı gerektirir. 15-30 saniye boyunca bu pozisyonda durulması gerekmektedir.
Bu hareket sindirim sistemini uyarır ve metabolizmayı düzenler. Yağ yakımı ve kilo vermeye yardımcı olur. Kalp ve ciğerleri güçlendirir. Stresi azaltır. Vücut esnekliğini arttırır. Yorgunluğu azaltır ve vücudu dinginleştirir. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Matsyasana
Balık duruşu olarak da adlandırılan matsyasana, sabahları tok karnına 30-60 saniye uygulanması gereken bir duruştur.
Bu duruş omuz ve boyun ağrılarını azaltır. Doğru biçimde nefes alınmasını sağlar Sindirim organlarını rahatlatır. Kaygı ve stres hissini ortadan kaldırır. Yorgunluk hissini azaltır. Sindirim sistemini hızlandırır. Vücut direncini arttırır.