Bağışıklık sistemini güçlü tutmak her zaman gündemde olan konu olmuştur.  Özellikle korona döneminde bağışıklık sisteminin önemi tekrar  gündeme gelmiştir. Peki nedir bu bağışıklık sistemi, bağışıklık sistemini güçlü tutmak neden bu kadar önemlidir ? Önce bu konulara değinelim.

Vücudumuz gün içinde virüslerle, kanserojen maddelerle, mikroplarla kendine bir savunma mekanizması geliştirerek savaşmaya çalışıyor. İşte biz bu savunma mekanizmasına; “bağışıklık sistemi” diyoruz. Bağışıklık sistemi vücudunuzdaki yararlı ve zararlı bakterileri tanıyıp, ayırt ederek yeniden karşılaşma durumunda vücudunuza girmesine izin vermez. Giren zararlı bakterileri de yok eder. Bağışıklık sistemi vücudumuz en büyük ve en karışık sistemi olarak bilinir.

Bağışıklık sistemi hücrelerinin iyi çalışması gerekmektedir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin iyi çalışmaması durumunda çeşitli hastalıklardan, kanser gelişimine kadar vücudumuzda bazı problemlere yer açmaktadır.  Sürekli hastalanmak, sık sık dudak kenarında çıkan uçuklar, aft ve pamukçuklar, hızlı kilo kaybı, tekrarlayan mantar enfeksiyonları,halsizlik ve yorgunluk; bağışıklık sisteminizin düştüğüne dair sinyaller olabilir.

Biz de bağışıklık sistememizin iyi çalışması için bazı unsurlara dikkat etmeliyiz.

1) BESLENME

Bağışıklığımızı güçlü tutmada en önemli faktör; sağlıklı ve düzenli beslenmedir. Vitamin alımlarını ihmal etmeyin. Karhonhidrat yerine daha çok protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Sigara, alkol ve şekerden uzak durmaya çalışın. En önemlisi su içmeyi unutmayın. Günde en az 2-2.5 litre su içmenin bağışıklık sisteminizin iyi çalışmasına büyük faydaları olacaktır.

Özellikle beslenmize eklemeniz gereken besinler;

A vitamini açısından zengin; balık,kırmızı et, yumurta gibi hayvansal gıdalar; havuç,ıspanak, kuru kayısı, lahana, bal kabağı gibi bitkisel gıdalar,

B12 vitamini açısından zengin; balık,kırmızı et ve yumurta tüketimine önem verilmeli.

C vitamini bu konuda özellikle dikkat edilmesi gereken bir vitamın grubudur ve limon,mandalina,yeşil biber, kuş burnu, kırmızı lahana gibi besinlerde bulunur.

Omega 3 açısından zengin; balık, chia tohumu, lahana ve bağışıklığı güçlendiren D vitamini ve kalsiyum açsısından zengin süt ve süt ürünleri bağışıklığımız için önemli rol oynamaktadır.

2) UYKU

Kaliteli ve düzenli bir uyku sadece bağışıklık sisteminizi değil, yaşam kalitenizi de iyi yönde etkileyecek çok önemli bir unsurdur. Bazı bağışıklık hücreleri uyku sırasında daha aktiftir  bunun yanında özellikle gece uykusu uyumaya özen gösterin.Uyku hormonu olarak bilinen melatonin, vücuttaki bakteri ve toksinlerle savaşan önemli bir antioksidandır ve gece uykusunda görülür.

3) EGZERSİZ

Hayatınıza düzenli egzersiz eklemek bağışıklık sisteminizi güçlendirecek fakat kendinizi çok yormamaya dikkat edin ve dinlenmenizi ihmal etmeyin. Unutmayın ideal kilonuzda kalmak her zaman en sağlıklısıdır. Yeterli dinlenememek de bağışıklık sisteminizin düşmesine sebep olur.

4) STRES

Stresi hayatınızdan çıkartın ve stres yönetme bilincine sahip olun. Stres bağışıklık sisteminizin çökmesine sebep olur ve daha kolay hastalanırsınız. Sevdiklerinizle vakit geçirin, kendinize seveceğiniz hobiler bulun, stresli ortamlardan ve gerginliklerden uzak durun.

5) TEMİZLİK VE HİJYEN

Kişisel temizliğinize ve bulunduğunuz ortamın temizliğine dikkat edin. Ellerinizi düzenli yıkamayı, ağız ve diş bakımınıza önem vermeyi, günlük duş almayı ihmal etmeyin fakat temizliği de fazla abartmayın. Bazı uzmanlar fazla steril ortamların da bağışıklık sisteminizi düşürüp yararlı mikroorganizmalara zarar verdiğini açıklıyor. Örneğin; kimyasallarla sürekli temizlik yapmak,elleri sürekli olarak yıkamak. O yüzden dengeyi iyi tutturmak bu konuda önemli.

Önceki İçerikKarantina Günlerinde Çocuklarla Yapılacak Etkinlikler
Sonraki İçerikTÜRKİYE’DEKİ EN İYİ 7 RPA FİRMASI
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.