Boyun Ağrısı Nedir?
Boyun kemikleri, bağları ve kasları başımızı destekler ve hareket etmemize izin verir. Herhangi bir yaralanma ve anormallik sonucu boyun ağrısı ve sertlik gibi sebepler doğurabilir. Birçok insan ara sıra boyun ağrısı ve boyun sertliği yaşayabilir. Çoğu zaman bu durum ciddi bir problem yaratmaz ve birkaç gün içinde geçebilir. Fakat bazı durumlarda ciddi hastalıklara işaret edebilir. Boyun ağrınız bir haftadan uzun süredir devam ediyorsa, muhakkak bir doktora başvurun.
Boyun ağrısı şu şekilde hissedilebilir:
- Baş hareketlerini zorlaştıran sert ağrı
- Tek noktada keskin ağrı
- Genel bir alanda oluşan hassasiyet
- Baş bölgesinde yayılmış ağrı
- Omuz, kol ve parmaklara yayılmış ağrılar
Ciddi sorunları işaret eden bulgular:
- Omuza, kollara veya parmaklara yayılan karıncalanma, uyuşma veya zayıflık
- Nesneleri kavrama veya kaldırma ile ilgili sorun
- Yürüme, denge veya koordinasyon ile ilgili sorunlar
- Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı
Boyun Ağrısının Nedenleri
Boyun ağrısı çok sık yaşanan bir sorundur. Kimi zaman kötü duruş ve aşırı kullanımdan kaynaklanırken kimi zaman düşme, spor ve zedelenme gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Boyunda ağrıya neden olan bir takım sorunları şu şekilde inceleyebiliriz.
Yaygın olarak, boyunda ağrıya neden olan bir takım sorunlar vardır. Ek olarak, sinir yolları boyunca tahriş, omuz, baş, kol ve el içine ağrıya neden olabilir. Omuriliğin tahrişi, bacakların ve boyun altındaki diğer alanlara ağrıya neden olabilir. Bazı boyun ağrısı nedenleri:
Kas gerginliği
- Kötü duruş
- Uzun süre masa başında çalışmak
- Kötü pozisyonda uyumak
- Egzersiz sırasında zedelenme
Alınan Hasarlar
Boyun, zedelenmelere karşı oldukça hassastır. Araba kazası, düşme ve spor esnasındaki yaralanmalar boyun kaslarını zorlayabilir. Boyun kemiklerinin kırılması, omuriliğe de hasar verebilir. Ani sarsıntı sebebiyle oluşan boyun yaralanmaları kamçı olarak bilinir.
Kalp Krizi
Boyun ağrısı, kalp krizinin bir belirtisi olabilir.
- Nefes darlığı
- Terleme
- Mide bulantısı
- Kusma
- Kol veya çene ağrısı
Benzeri kalp krizi belirtileriniz varsa hemen bir ambulans çağırın veya yakınınızdaki acil servise başvurun.
Menenjit
Beyin ve omuriliği çevreleyen ince dokunun iltihaplanması menenjit olarak bilinir. Menenjit, ateş ve baş ağrısı ve boyun tutulmalarına sebep olabilir. Menenjit kesinlikle hafife alınmaması gereken, ölümcül sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlıktır.
Diğer Nedenler
- Doğuştan anormallikler
- Enfeksiyonlar
- Apseler
- Tümörler
- Omurga kanseri
- Eklemlerin şişmesi ve kemik çıkıntıları
- Fıtık
- Osteoporoz, yaygın metabolik kemik hastalığıdır. Kemiklerin zayıflaması ve küçük kırıklara sebep olabilir.
- Yaşlanma
- Fibromiyalji , boyun ve omuz bölgesinde kas ağrısına neden olabilir.
Boyun Fıtığı Nedir?
Omurlar arasında, hareket etmemizi sağlayan ve hareketlerin sertliğini emen diskler bulunur. Vücut ağırlığımız bu diskler sayesinde tüm vücuda eşit oranda yayılır. Zamanla diskler aşınabilir ve yıllar geçtikçe gerekli sıvıyı kaybeder. Bu bölgede fıtık meydana gelir. Zamanla yıpranacağı gibi aşırı ve zorlayıcı hareketlerde fıtığa sebep olabilmektedir.
Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
- Tek kola yayılan ağrı
- Uyuşma
- Kuvvet kaybı
- Cisimleri kavrayamama
- Yürümede güçlük
Boyun fıtığına ne iyi gelir?
Eğer fıtığınız hafifse, bu zorlu süreci istirahat ederek atlatabilirsiniz. Basit fizik tedavi yöntemleri size iyi gelecek bir başka seçenektir. Ağrınız fazlaysa ve ağrı kesici, fizik tedavi gibi yöntemler iyi gelmiyorsa boyun fıtığı tedavisi kuşkusuz ameliyat olacaktır.
Boyun Düzleşmesi Nedir?
Boyun düzleşmesi, üst omurgada yer alan omurdaki eğriliktir. Kalıtsal bir durum olabilir. Yaralanmaların, travmaların neden olabildiği gibi sağlıksız duruşun da oldukça etkisi vardır. Boyun düzleşmesi nedenleri arasında stres de yer almaktadır.
Boyun Düzleşmesi Tedavisi
Başlangıç evresinde kas gevşetici kremler oldukça işe yarayacaktır. Sıcak uygulama ile ağrılar azaltılabilir. İleri safhalarda fizik tedavi önerilir. Genel olarak boyun düzleşmesi ameliyat gerektirmez. Fakat şunu da eklemek de yarar var; bir kere düzleşen boynun geri dönüşü kesinlikle olmaz.
Boyun Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Uzun süren boyun ağrılarınız varsa mutlaka bir doktora başvurun. Muayene sırasında geçirdiğiniz yaralanmalardan ve kazalardan doktorunuzu haberdar etmelisiniz. Boyun ağrısı tedavisi, tanıya bağlı olarak değişebilmektedir. Doktorunuz tarafından konulan tanı sonrasında boyun ağrısı tedavisi şunları içerebilir:
- Buz ve ısı terapisi
- Egzersiz, germe ve fizik tedavi
- Ağrı kesici ilaç
- Kas gevşeticiler
- Boyun tasması
- Enfeksiyonunuz varsa antibiyotikler
- Gerekli durumda uygulanacak cerrahi müdehaleler
Alternatif terapiler:
- Akupunktur
- Kayropraktik tedavi
- Masaj
- Elektriksel sinir uyarımı
Evde Boyun Ağrısı Tedavisi
“Boyun ağrısı nasıl geçer?” sorusuna karşılık evde uygulayabileceğimiz bazı yöntemler ise su şekilde:
- İlk zamanlarda buz uygulayın. Sonrasında ısı bantları, sıcak kompres ve sıcak duş alarak bölgeyi sıcak tutmaya özen gösterin.
- Spor, ağır kaldırma gibi ağrılarınızı daha kötü duruma sokabilecek aktivitelerden kaçının.
- Boynunuzu her gün çalıştırın. Aşağı-yukarı, sağ-sol hareketlerini yavaşça tekrarlayın.
- İyi bir duruş yakalamaya çalışın.
- Telefonunuzu boynunuz ve omzunuz arasında tutmayın.
- Uzun süre oturmayın ve aynı pozisyonda beklemeyin.
- Nazik boyun masajları yapın.
- Boynunuzu destekleyen yastıklar satın alın.
Boyun Ağrısı İçin Bitkisel Çözümler
Elma sirkesi: Elma sirkesi döktüğünüz temiz havluyu boynunuza dolayıp 1-2 saat bekletmek size iyi gelecektir. Ağrı geçene kadar bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Zencefil: Kan akış hızını arttıran zencefil, ağrının ve iltihabın geçmesinde yardımcı olur. Üstelik kuru ve taze olarak farklı yöntemlerde kullanabilirsiniz. Bir bardak suya bir buçuk tatlı kaşığı toz zencefili karıştırarak için. Taze rendelediğiniz zencefili sıcak suyla ısıtılmış tülbentle ağrıyan bölgeye sararak bekletin. Bu yöntemi gün içerisinde birkaç kez tekrar edebilirsiniz.
Acı biber: 2 yemek kaşığı ısıtılmış zeytin yağına bir tatlı kaşığı toz acı biber ekleyip ağrıyan bölgeye uygulayın. Günde iki kez bu tedaviyi uygulayabilirsiniz.
Lavanta yağı: Gergin kaslarınızı masaj yaparak rahatlatabilirsiniz. Lavanta yağı boyun ağrısı için iyi bir çözümdür.