Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? kuşkusuz, herkesin muzdarip olduğu bir konu. Burun tıkanıklığından hiçbirimiz hoşlanmıyoruz. Ne yazık ki, bu keyifsiz süreç oldukça yavaş ilerliyor. Hal böyle olunca herkesin aklında tek bir soru beliriyor: “Burun tıkanıklığı nasıl geçer?” Sizin için birkaç formül bulduk, işinize çok yarayacak!

Burun tıkanıklığı nedir?

İşe, hastalığımızı tanıyarak başlayalım. Burun tıkanıklığı, burun içi hava akımını engelleyen her şeyi kapsayabilir. Burun dokusunun şişmesi veya burun boşluğunun daralması tıkanıklığa neden olabilir. Burun tıkanıklığını, kış aylarıyla eşleştirmek büyük hata olacaktır. Tozlar, bakteriler ve daha birçok etken bu durumun nedenleri arasında yer alabilir. Burun tıkanıklığı deyip geçmeyin. Uyku bozukluğundan horlamaya, boğaz enfeksiyonundan yüksek tansiyona birçok hastalığa yol açabiliyor. Dolayısıyla herkes burun tıkanıklığına çözüm yolları arıyor.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

  • Kıkırdak-kemik eğrilikleri
  • Kronik sinüzit
  • Burun eti şişmesi
  • Alerjik rinit (saman nezlesi gibi alerjiler)
  • Duman veya toz gibi çevresel tahriş edici etkenler
  • Sinüs enfeksiyonu
  • Soğuk algınlığı veya grip
  • Nazal tümörler (benign veya kanserli)
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Büyütülmüş türbinatlar (burun boşluğu içindeki kemiksi yapılar)
  • Nazal polipler (burun boşluğunda iyi huylu büyüme)

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebekler de burunları tıkandığı zaman içgüdüsel olarak, ağız solunumunu kullanırlar. Uykusuzluk, huysuzluk ebeveynleri bu süreçte bir hayli yoracak, onları burun tıkanıklığına ne iyi gelir gibi araştırmalara itecektir. Bebeklerde burun tıkanıklığı geniz eti kaynaklı olabilmektedir. Geniz etinin alımı basit bir operasyonla gerçekleştirilir ve yüksek başarı oranına sahiptir. Yani, telaşlanmanıza gerek yok 🙂 Sinüzit, bir diğer sebep olabilir. İlaç tedavisi ile kolayca atlatılabilir bir durumdur. Bebeğiniz alerjik bir yapıya sahipse sıklıkla burun tıkanıklığı yaşıyor olabilir. Bebeğinizin, neye alerjisinin olduğunu keşfetmek tedavi sürecinizi hızlandıracaktır. Her zaman, ama her zaman bebeğinizin burnuna yabancı madde kaçıp kaçmadığını kontrol etmelisiniz. Bu alınabilecek en iyi önlemdir. Bebeklerde burun tıkanıklığı açmanın en kolay yolu burun aspiratörü kullanmaktır. Bebeklerde burun tıkanıklığına bitkisel çözüm arıyorsanız en faydalı seçenek anne sütü olacaktır. Tüm ilaçların en iyisi, en faydalısı anne sütüdür. Bu dönemde yoğurt gibi probiyotik gıdalarla bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Yeterli bilgileri toparladık. Sıra geldi; burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusunun cevabına. Daha rahat bir nefes almak için uygulayacağınız burun tıkanıklığı tedavisi, günlük yaşam standartlarınızı normal seviyesine getirmeye yardımcı olabilir. İlaçsız burun tıkanıklığı nasıl açılır?, doktor tavsiyesine göre hareket ederek ilerlemeniz gereken bir durum olsa da, burun tıkanıklığının sebebini bilirseniz, burun tıkanıklığı açma yöntemleri arasından en faydalı olanı bulabilirsiniz.

Burun tıkanıklığı evde nasıl çözülür?

Sütü azaltın: Süt mukusu arttırdığı için bu dönemde az tüketmeye özen göstermelisiniz.

Nemlendirici kullanın: Nemli hava, burun geçişlerinin açılmasına yardımcı olacaktır. Burnunuzu nemlendirme adımını atlamayın.

Buhar kullanın: Nazal solunum yollarını açmak için yataktan önce sıcak bir duş, semptomları azaltabilir. Buharı yavaşça solumak iyi gelecek.

Bol su için: Sıvı mukusun akmasına yardımcı olacağı için bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Sigara içmeyin: Dışında yer alan iritanlar tıkanıklığı daha da kötü hale getirebilir. Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda da bulunmamaya özen gösterin.

Yastıkları dik tutun: Kafanızı tamamen yatay pozisyona getirmek mukus birikimine yol açacaktır. Yastığınızı dik tutun ve mukusun akmasına izin verin.

Papatya çayı için: Papatya çayının sakinleştirici etkisi bulunur. Demlediğiniz çayın buharını burnunuza doğru tutun.

Soğan koklayın: Soğan kokusu, birikmiş ve kurumuş mukusların yumuşayarak akmasına sebep olacaktır.

Nane yağı kesin çözüm: Burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusunun belki de en net cevabı kuşkusuz nanedir. Sıcak suya ekleyeceğiniz birkaç damla nane yağı buharıyla burnunuzu açacaktır. Dilerseniz mendilinize de damlatabilirsiniz.