Diyabet Nedir?
Diyabet nedir yani diğer adıyla şeker hastalığı toplumda oldukça yaygın bir hastalıktır.
Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi sonucunda ortaya çıkar. İnsülin vücudumuzdaki kan şekeri miktarını dengelemektedir.
Vücuda alınan besin enerji kaynağı olan şekere dönüştürülür. Bu şeker kana geçer ve sürekli olarak kasları, hücreleri besler. İnsülin miktarı yeterli olmazsa, ihtiyaç fazlası şeker dengelenemez ve kandaki şeker miktarı artar. Vücutta yeterli miktarda insülin üretilemediğinden, kan şekeri miktarı yenilecek yiyeceğe göre aşırı hassaslaşır. Bir anda çok yükselebilir ve kişiye zarar verebilir.
İnsülin hastaları kandaki yüksek şekeri kullanamadığından, şeker idrarla atılır. Bu yüzden hasta çok sık tuvalete çıkar. Aynı zamanda kandaki şeker kullanılamadığından enerji vücuttaki yağlar ve kasların parçalanması sonucunda elde edilir. Bu da hastada kilo kaybına sebep olmaktadır.
Diyabet hastalığı kroniktir. Hastalar ömür boyunca diyabetle başa çıkmak zorundadır. Ve diyabet hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur.
Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
- Sürekli susama ve normalden daha fazla su içme.
- İştah artışı, sürekli yeme isteği.
- Normalden çok daha fazla ve sık idrara çıkma.
- Halsizlik.
- Ayaklarda hissizlik ve uyuşma.
- Bulanık görmek.
Şeker Hastalığı Çeşitleri Nelerdir
Şeker hastalığı tip 1 ve tip 2 olmak üzere 2 türe sahiptir. Tip 2 şeker hastalığının, tip 1’e göre yaygınlık oranı %90 civarındadır.
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabet çok sık görülmemektedir. Bu tür diyabette kişinin vücudunda yeterli miktarda insülin üretimi olmaz. Kişiler insülin ihtiyaçlarını mutlaka dışarıdan almalıdırlar. Tip 1 diyabete sahip kişilerin hayatına devam etmeleri için insülin ilaçlarının kullanımı elzemdir. Şeker hastalığı arasında yaygınlık oranı %10 civarlarındadır.
Tip 2 Diyabet
En sık rastlanan diyabet türüdür. Bu tür diyabete sahip hastaların vücutlarında insülin üretimi olur. Ancak insüline ihtiyacı olan kısımlar insülini etkili bir şekilde kullanamaz. Tip 2 diyabetin tespiti daha zordur. Genellikle beslenme tedavisi uygulanır.