Diyabet hastalarının sayısı her geçen gün artıyor. Ve bu sadece ülkemizde değil, tüm dünya genelinde ne yazık ki bu şekilde. Durumu ilerleyen diyabet hastaları belki de hayatları boyunca diyet yapmak durumundadırlar. Olukça zor görünüyor öyle değil mi? hâlbuki bu hastalıkla yaşamayı öğrenen milyonlarca insan var. Aslında uzmanlara göre diyabet hastaları için düzenlenen bu diyet listeleri sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen herkes tarafından uygulanması gerektiği bildiriliyor. Biz bu yazımızda elbette ki diyet listelerine değil de diyabet hastaları için birkaç beslenme önerisine değineceğiz.
- Bilindiğinin aksine aslında şeker hastalarına şeker yasak değildir. Sadece şeker tüketimindeki ölçüyü kaçırmamak gerekir. Bunun için diyabet hastaları doktorlarının önerdiği miktarda günlük 25 gramı geçmeyecek şekilde şeker tüketebilirler.
- İnsülin kullanan diyabet hastaları ara öğünlerini atlamamalıdırlar.
- Hiçbir öğün atlanmamalı, şeker hastaları çok sık acıkıp ve kan şekerleri her an düşmeye hazır olduğu için beslenme saatleri çok önemlidir.
- Kilo verilmesi gerektiği takdirde mutlaka diyet listelerine uyulmalı, yiyecekleri kızartmak yerine daha çok ızgarada pişmiş şekilde tüketilmeye özen gösterilmelidir. Yağ şeker hastaları için oldukça zararlı olduğu için balığın bile yağsız olanı tercih edilmelidir.
- Tatlı ihtiyacınızı hamur tatlıları ile değil de sütlü ya da meyveli tatlılarla giderebilirsiniz.
- Doymuş katı yağlar yerine doymamış sıvı yağları özellikle de saf zeytinyağını kullanmaya dikkat edin.
- Diyabet hastalarının en çok dikkat etmesi gereken husus ise bol bol su tüketmektir. Hem metabolizmayı hızlandırır hem de kabızlığı engeller. Normal bir insanın tükettiği su miktarının neredeyse iki katı kadar su tüketmeleri daha sağlıklı olacaktır.
- İnsülin kullanılması halinde her hâlükârda yanınızda mutlaka bir adet kesme şeker bulundurun.
- Fazla tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Pirinci mümkün mertebe az tüketmeye bakın.
- Karbonhidratlar burada çok büyük önem arz ediyor. Çünkü kan şekerini düzenlemede önemli olan karbonhidratlar dengeli kullanılmadığı takdirde geri dönüşü olmayan bir takım sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle de tüketeceğiniz karbonhidratları iyi tanımaya bakın.