Diyabet ve Ara Öğünler
Diyabetik beslenmede en önemli nokta kan şekerini dengede tutmaktır. Bu dengeyi sağlayabilmek için ara öğünler vazgeçilmez olmalıdır. Çünkü ara öğünler, kişinin uzun süre aç kalmamasını sağlayarak kan şekerinin düşmesine engel olacak, ana öğünlerde de gereğinden fazla besin alımını engelleyerek kan şekerinin fazla yükselmemesini sağlayacaktır.
- Ara öğün alternatifleri olarak meyve, yoğurt, ayran, ceviz/badem/fındık tercih edilebilir.
Karbonhidratların Diyabetik Beslenmede Yeri
Karbonhidratlar beslenmemizde önemli yer tutan besin öğeleridir. Ekmek, pilav, makarna, kuıru baklagiller, meyve, sebze, süt ürünleri karbonhidrat içeren besin kaynaklarıdır. Burada önemli olan nokta sağlıklı karbonhidrat seçimini yapmaktır.
- Sofra şekeri ve şeker içeren herşey (tatlılar, hazır içecekler, abur cubur gıdalar), beyaz ekmek ve beyaz undan yapılan tüm gıdalar, pirinç kan şekerini hızlı yükselttiklerinden dolayı diyabetlilerin beslenmesinde yer almamalıdırlar.
- Vücudun ihtiyacı olan karbonhidratı tam tahıllardan karşılamak hem posa alımını arttıracak hem de kan şekerini dengede tutacaktır. Önerilen besinler; tam buğday veya çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kuru baklagiller.
- Süt ve süt ürünleri, et/tavuk/balık, ceviz/çiğ fındık/çiğ badem ve sebzeler (patates hariç) porsiyon kontrolüne dikkat edilerek diyabet hastalarının daha rahatlıkla tüketebileceği besin gruplarıdır.
Meyve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meyveler çeşitli vitamin ve mineral ihtiyaçlarımızı gidermek açısından diyetimizin vazgeçilmezleridir. Ancak meyve tüketimi konusunda diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler:
- Bir defada 1 porsiyondan fazla meyve tüketmemek (ara öğünlere dağıtabilirsiniz) ve kan şekerini hızla yükselten dut, hurma, muz, kavun, inciri çok fazla tercih etmemek.
- Kabuğu yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketmek.