Mükemmel Kadını Aramak

İyi bir eş, iyi bir anne, güçlü kadın… Tüm bu motifleri üzerinizde taşımaya çalışmak sizi süper kadın sendromuna itebilir.

İş dünyasında, aile hayatında kadının yeri gitgide daha önemli noktaya geliyor ancak geçmişten günümüze kadının tarihinde belli vasıfların olduğu gözümüzden kaçmıyor. Kadın kavramının önünde hep bir güçlü kadın, iyi anne, iyi eş olma gereklilikleri duruyor. Tüm bu gereklilikler uğruna kendisine ve çevresine mükemmeli sunmak isteyen kadın ise yıpranıyor.

Sınırsızca kusursuzu arayış…

Her işin tam ve eksiksiz olmasını isteme, eleştiriye mahal vermeyen mükemmelliği arama kadının iş anlayışında yer edinebiliyor. Fiziksel ve psikolojik tüm adaptasyonunu mükemmele göre ayarlayan kadında telafi edilemez yıpranmalar oluşabiliyor. Dahası çevresine de bu minvalde yaklaşan kadın büyük bir baskı alanı oluşturuyor ve bu alana yaklaşan herkesi büyük bir baskı altına sokuyor. Özellikle kız çocuk sahibi olup bu sendromu yaşayan kadınlar, baskıcı tavırlarını kendi kızlarına da aktarabiliyorlar ve neslinde bu sendromun yayılımına sebep olabiliyorlar.

Psikolojik bozukluklara yol açıyor.

Her işin kusursuz olmasını isteyen kadın, hatayı kabul etmiyor. Başarısız olduğu bir işte önce kendi kendisini cezalandırıyor. Kendisine bu merhametsiz yaklaşımı cezalandırıcı süper ego sendromu, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete, depresyon gibi psikolojik bozukluklara yol açabiliyor. Agresyon ise bu sendromdaki kadınlar için kaçınılmaz sorun. Süper kadın gönülden yapmak istediği bir işte, o işin kusursuz olmasına çabalarken agresif bir hal alıyor ve çevresindekilere de bu agresyonu yansıtıyor.

İletişimi zayıflıyor.

Süper kadın, daha iyi bir yemek, daha iyi bir iş, daha iyi bir çocuk yetiştirmek için çabalayan agresif bir kadına dönüştüğünde ailesine yaptığı baskı son derece tahrip edici oluyor. Eşi ve çocuklarının kendisinden uzaklaşmasına neden olabiliyor veya kendisini doğru bir şekilde ifade etmede sorun yaşayabiliyor.

Bu sendromdan korunmak veya kurtulmak için neler yapılmalı?

  • Sınırlarınızı bilin. Kimse her şeye yetemez.
  • Hatalarınızı kabul edin. Kimse her zaman her şeyi yapamaz.
  • Kendinize boş zaman bırakın. Kendinizi düşünmeye vakit ayırın. Bu gerçeklikle bağınızı tazeleyecektir.
  • Hedeflerinizi mantık çerçevesinde tutun.
  • Ailenizle ve arkadaşlarınızla vakit geçirin.
  • Kendinizi sakin ve doğru ifade edin.
  • Karşınızdakinin sınırlarını kabul edin.
  • Sorumluluklarınızı paylaşın, gerektiğinde yardım isteyin.
  • Ruh ve beden sağlığınız önceliğinizdir. Başkaları için iyi olmak adına önce kendinize iyi davranmalısınız.

Önceki İçerikOkul Çağındaki Çocuklarda Beslenme
Sonraki İçerik21 Yaşındayken Yapman Gereken 21 Şey
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz