İnsan vücudu yaşlandıkça çeşitli sıkıntılarla karşılaşıyor. Erkek kadın fark etmeksizin kendini gösteren sıkıntıların başında menopoz ve andropoz geliyor. Kadınların adetten kesilme durumu olan menopoz herkes tarafından bilinir ama andropoz nedir diye sorulduğunda çoğu kimse cevap veremez. Biyolojik saat sadece kadınlara özel değildir. Yani doğa bu konuda iki tarafa de eşitlik sağlamış. Kadın da erkek de yaşlandığında isimleri farklı olsa da hemen hemen aynı belirtileri olan bir durumla karşılaşıyorlar.
Andropoz Nedir?
Antropoz olarak da bilinen Andropoz, erkeklerde 45-50’li yaşlardan itibaren erkeklik hormonu olan testosteron hormonunun kan seviyesindeki meydana gelen düşüş olarak adlandırılabilir. Erkeklerde özellikle 40’lı yaşların ortalarından sonra cinsel fonksiyonlarda gerileme oluyor.
Andropoz’un Belirtileri Nelerdir?
Andropoz, fiziksel, cinsel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu belirtiler genellikle yaşlandıkça ilerleme kaydeder. Andropozun belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Düşük enerji
- Depresyon
- Motivasyon düşüklüğü
- Öz güven düşüklüğü
- Konsantrasyon bozukluğu
- Uykusuzluk veya uyku zorluk
- Vücut yağ oranının artması
- Azalan kas kütlesi
- Göğüslerde büyüme
- Ereksiyonda güçlük
- Yavaş ve güçsüz meni çıkarma
- Libido düşüklüğü
- Kısırlık
Ayrıca, testislerde küçülme ve sertleşme, vücut tüylerinin kaybı veya sıcak basması da andropozun belirtileri arasında olabilir.

Andropoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Andropoz nedir ve andropozun belirtileri nelerdir sorularının cevabını verdik. Şimdi sıra tedavisinde… Çoğu erkek bu durumu gurur meselesi haline getirip doktora görünmekten kendini alıkoyabilir. Ama bunun gurur erkeklik gurur ile bir ilgisi olmadığının farkına varıp tedavi için adım atmalısınız. Andropoz dönemine girdiğinizi düşünüyorsanız ya da yukarıda saydığımız andropoz belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka Üroloji doktoruna gitmelisiniz. Burada muayene edildikten sonra bazı hormon tahlillerine tabi tutulabilirsiniz. Tanı konulduktan sonra tedavi sürecine başlarsınız.
Andropoz Dönemindeki Erkeklere Tavsiyeler
- Sigara ve alkolden olabildiğince uzak durmalısınız.
- Güneş ışığından daha fazla yararlanmalısınız.
- Spor yapmak için zaman ayırmalısınız. Bunun yanında bisiklet sürme, yüzme gibi etkinlikler hem psiklojik hem de fiziksel olarak rahatlamanızı sağlar.
- Su tüketimini artırmalısınız.
- Lifli besinleri daha fazla tüketmeye başlamalısınız.
- Yemek öğünlerinizde besin çeşitliliğini artırmalısınız.
- Şeker kullanımını olabildiğince azaltmalısınız.
- Süt ve süt ürünlerinin tüketimini artırmalısınız.
- Bolca sebze ve meyve tüketmelisiniz.