Pek çok yaşamı ve ilişkiyi deneyimlediğiniz dönemlerde, kariyer yaşantınızda seviyeyi yükseltmek ama ailenize de gereken zamanı ayırmak istemek kadar doğal bir şey yok. Fakat zorunluluklar ve sorumluluklar arasındaki bu dengeyi sağlamak kadar da tüketici bir şey yok.
Stresin, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol, obezite, yetersiz beslenme gibi bilinen zaralarının yanı sıra seks yaşantısında da sorunlara yol açtığı görülüyor. Güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir partnerle birliktelik esnasında mental olarak orada olamama durumu söz konusu olabiliyor. Peki stresin tam olarak seks hayatına etkileri neler?
1. Stres hormonları etkiliyor.
Stres vücuttaki kortizol oranını arttırıyor. “Stres Hormonu” olarak bilinen kortizol oranındaki artış, kilo alımına paralel olarak seks hormonlarının da azalmasına yol açıyor. Yaşamınızdaki stres oranı yüksek bir seviyede gittiği müddetçe cinsel birliktelik ihtiyacının azalması ve kilo alma durumu doğal bir sonuç olarak karşınıza çıkabiliyor.
2. Yorgun hissetmenize neden oluyor.
Pek çok şeyle hem fiziksel hem de mental olarak meşgul olmak belli bir stres seviyesinde yaşamanıza sebep olabilir. Fiziksel ve ruhsal bu meşguliyet arasında, bırakın cinsel yaşantınız için yeterli enerji toplamayı, günlük doğal aksiyonlarınız bile aşırı yorucu hale gelebilir. Günün sonundaki tek düşünce yastığa kafanızı koyup derin bir uykuya dalmak olabilir.
3. Stres sizi asabi yapabiliyor.
Kimse stresli anlarını, güzel anları olarak değerlendiremez. Az da olsa aksi hissediyorsanız, doğal olarak bu sizin herhangi bir cinsel aksiyona uygun romantik bir anda olmadığınız anlamına gelir.
4. İlişkinizde problemlere yol açabiliyor.
Devamlı stresli bir haldeyseniz partneriniz de artık sizin için ne yapılması gerektiğini bilemeyecek duruma gelebilir. Bu da aranızdaki bağı ve iletişimi olumsuz etkileyen dominant nedenlerden biri haline gelebilir.
Ne yapmalı?
Stres konusunda nerede durduğunuzu, ne zamandır böyle hissettiğinizi iyi analiz etmelisiniz. Hayatınızı oluşturan etmenleri ve bu etmenlerden hangilerinin sizi strese sürüklediğini yeniden değerlendirmelisiniz. Yalnızca birkaç küçük planı bir süreliğine ekarte etmeniz ve kendinize zaman ayırmanız iyi bir ilerleme katetmenize yardımcı olabilir.
Partnerinizle de bu durumu ayrıntılı ve doğru bir şekilde konuşmanız, ilişkiniz açısından kurtarıcı bir hamle olabilir.
Şayet bu durumun uzun zamandır yerleşik ve baş edilemez hale geldiğini düşünüyorsanız, kişisel terapi, çift terapisi gibi profesyonel yardım almaktan çekinmemenizin faydasını göreceksinizdir.