Her ne kadar insanı korkutan bir isimle yani kanser kelimesiyle anılsa da meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bazen ilaçlarla, bazen de ameliyat ile sonlandırılabiliyor. Tabii ki erken teşhis iyileşme oranını iki kat daha arttırmaktadır. Her geçen gün yeni ilaçlar ve tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Özellikle kemoterapi ilaçlarında bir çığır açılmış vaziyette. Öyle ki; önceleri meme kanseri vakalarında ilaç tedavisi sonuç vermediği takdirde memenin kendisi ameliyatla alınırdı. Ancak son yıllarda ise geliştirilen yöntemler sayesinde sadece meme içindeki kitle alınmaktadır. Bu da tıpkı meme alınmış gibi olumlu sonuç doğurmaktadır. Peki meme kanseri teşhisi ve tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Teşhis ve Tedavi !
Genelde söyleriz ya “kendi kendinin doktoru ol” işte bu laf tam da böyle durumlar için söylenmiş. Meme kanseri riski taşıyıp taşımadığınızı anlamak için yapılması gereken şeyler basit aslında. İlk belirtileri memede bir takım çatlaklar oluşması, deride kalınlaşma ve sonrasında da elle dokunulduğunda hissedilir boyutta ceviz büyüklüğünde kitle oluşumudur. Ağrı olmadığı söylense de bazı hastaların ağrı hissettiği de tespit edilmiştir. Öyleyse teşhis için ilk etapta doktora gidemeyenlerin veya emin olmak isteyenlerin önce kendi kendine teşhis yöntemini uygulaması gerekmektedir.
Her kadın 20 li yaşlardan itibaren mutlaka bir uzman doktora başvurarak meme kanseri taşıyıp taşımadığını anlamak için bir takım testlerden geçmek zorundadır. Böylece hastalık yoksa bile en azından hem daha rahat ve pozitif olur hem de hastalık olması durumunda erken müdahale edilerek sadece bir takım ilaçlarla tedavi edilir.
Meme kanseri hastalığına yakalanan bir hastanın muayenesi öncelikle mammografi denen özel bir röntgen aracılığı ile hastalığın boyutu tespit edilir. mammografi her iki memenin üstlerden ve iki yandan da çekilmiş görüntüleridir. Bu görüntüleri elde etmek için meme iki tabaka arasına sıkıştırılır. Biraz rahatsız edici ve ağrılı olsa da sadece birkaç saniyelik bir işlemdir.
Meme kanseri teşhisi için diğer bir yöntem ise ultrasondur. Bu mamografinin aksine ağrısızı ve çok zahmetsiz bir işlemdir. Defalarca tekrar edilebilmektedir. Yine memelerin bir çok yönden resimlerini çekerek hastalığın derecesi tespit edilir.
Hanımlar, meme kanseri riskini ortadan kaldırmak için yada en azından yarıya indirmek için her yıl muhakkak bir taramadan geçmelisiniz.