Özellikle hava sıcaklıklarında meydana gelen değişiklikler mevsim geçişlerinde meydana gelen hastalıklarının en temel sebeplerinden biridir. Vücut bu sıcaklık değişikliğine uyum sağlamakta güçlük yaşarken bazı semptomlar göstermektedir. Yoğun olarak mevsim geçişlerinde bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Mevsim geçişlerinde halsizlik ve yorgunluk hissi sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Mevsim ve hava değişimi hastalığı belirtileri, yorgunluk ve halsizlik, yüksek ateş ve titreme, uykusuzluk ya da zor uykuya dalma, yoğun kas ve kemik ağrıları, bağışıklık sistemi zayıflaması ve dirençsizlik, ruh halinde dengesizlikler, düşük motivasyon ve bunalım ya da karamsarlık hissi, iştahsızlık, gözlerde sulanma, şişme ve kaşıntı, sıklıkla hapşırmadır. Mevsim geçiş hangi aylar sorusuna yönelik olarak mart, haziran, eylül, aralık aylarını sayabiliriz.

Mevsim Geçişleri Hastalıkları Nelerdir?

Mevsim ve hava değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan pek çok hastalık bulunmaktadır.

Gribal Enfeksiyonlar

Özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan mevsim geçişi sebepli hastalık olan grip, yaz mevsiminden sonbahara geçişle birlikte görülmeye başlayan enfeksiyon temelli bir hastalıktır. Yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, yoğun burun akıntısı ve hapşırık, öksürük halsizlik gibi belirtileri vardır. Gripten korunmak için sonbahar aylarında grip aşısı yaptırılmalıdır.

Soğuk Algınlığı

Çoğunlukla grip ile karşılaştırılan soğuk algınlığı, nezle olarak da bilinmektedir. Üst solunum yolu rahatsızlıklarından biri olan soğuk algınlığı, sıklıkla kış aylarında görülse de diğer mevsimlerde de görülmektedir. Tedavi edilmemesi durumda gribal enfeksiyona evirilebilmektedir. Hapşırık ve öksürük yolu ile havadan bulaşmaktadır. Bulaştıktan sonraki 2-3 saat içerisinde belirtileri kendini göstermektedir. Kuru öksürük, hapşırık, hafif ateş, gözlerde sulanma ve kaşıntı en temel belirtileridir. 7- 10 gün arasında iyileşme gösterir.

Alerji

Kıştan ilkbahara geçişte sıklıkla görülen mevsimsel hastalıklardan biri de alerjidir. Kaşıntı, kızarıklık, gözlerde yaşarma ve sulanma, hapşırma gibi belirtileri vardır. Polen alerjisi en sık görülen alerji çeşididir.

Depresyon

Yaz mevsiminden kışa geçişte sıklıkla görülen depresyon, melatonin yani uyku düzenleyen hormonu kış ayında daha yoğun olarak salgılanması ile karamsarlık, düşük motivasyon, duygu durumunda dalgalanma, sürekli uyku hali ve uyku isteği vb. Gibi belirtiler sıklıkla görülmektedir.

Önceki İçerikAnanasın Faydaları Nelerdir?
Sonraki İçerikRegl Ağrısına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.