Baharatlar; yaptığımız yemek, pasta ürünleri ve içeceklerin tadını güzelleştirmek amacıyla kullandığımız ürünlerdir. Tatlılarımızın, yemeklerimizin vazgeçilmez baharatlarından tarçının bilinen ve bilinmeyen faydalarını tarçın nedir “Mucizevi Baharat :Tarçının Faydaları“ adlı içeriğimizde ele alıyoruz.

Tarçın Nedir?

toz_tarcin

Sri Lanka’da yetişen Cinnamomum ağacının iç kabuklarından elde edilen bir baharat türüdür. Tarçın bitkisinin kabuğu kullanılarak elde edilen Çin tarçın ve kabuk kısmının çıkarılması ile elde edilen Seylan tarçını olarak iki farklı yaygın türü bulunmaktadır.

Tarçın Rengi Nedir?

Faydaları saymakla bitmeyen tarçın rengi sarı ile kahverengi arasındadır. Yemek kültürümüzün dışında tarçın rengi moda sektörüne de zaman zaman yön vermektedir.

 

Tarçın Nasıl Tüketilir?

kabuk_tarcin

Tarçın baharatı kabuk ve toz olarak iki farklı türde tüketilebilir. Tarçın baharatının toz halinin doğrudan tüketilmesi boğulma tehlikesinin yaşanmasına, mideyi yıpratmaya neden olabileceğinden bu şekilde kullanım önerilmemektedir. Günlük yarım çay kaşığı toz tarçın veya 1 adet çubuk tarçın kullanımı  vücut için zararlı olabilecek bazı olumsuz sonuçlar yaratabilir.

Tarçın nasıl saklanmalı?

Kabuk olarak tüketilen tarçının bir sene, toz halinde kullanılan tarçının ise birkaç ay bekledikten sonra tat ve aromasını kaybettiği bilinen tarçın baharatını, hava geçirmez bir kabın içine konulduktan sonra ışık görmeyen karanlık bir yerde saklanması tat ve aromasının uzun süre kalmasını sağlar.

Tarçının Faydaları nelerdir?

Tarçın, üzerine yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda insan sağlığına yönelik çok sayıda faydası keşfedilen bir baharat çeşididir. Tarçın baharatının insan sağlığına yönelik faydaları şu şekildedir;

  • Sindirim sisteminde oluşan hastalıkların iyileşme sürecine katkı sağlaması,
  • Kan şekerini düşürür,
  • Kolesterolü düzenleyip, kötü kolesterol seviyesini düşürür,
  • Kan dolaşımını düzenlemeye katkıda bulunur,
  • İştahsızlık problemi yaşayan kişilerin iştahını açmada yardımcı olur,
  • Öksürüğe iyi gelir,
  • Regl dönemlerinde kadınların yaşadığı adet sancılarını hafifletir,
  • Boğazda yaşanan faranjit, laranjit gibi enfeksiyonların iyileşmesine katkı sağlar,
  • Anti bakteriyel özelliği sayesinde bakterileri öldürür,
  • Terleme sonucu oluşan koku kokuları gidermeye yardımcı olur,
  • Hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur,
  • Anne sütünün artmasına yardımcı olur,
  • Vücutta oluşan zararlı maddelerin vücut dışına atılmasında etkilidir.

Tarçının Faydaları Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Şeker hastalığı yaşayan kişilerdeki, serum glukozunun, trigliseritin, LDL kolesterolünün ve toplam kolesterol seviyesini düşürme etkisine sahiptir. Bu etkisi nedeniyle şeker hastalarının diyabet ve kardiyovasküler hastalığına yakalanma riskini düşürür. Ayrıca tarçından üretilen tarçın yağı, candida gibi mantar türlerinin iyileşmesinde etkilidir.
Tel Aviv Üniversitesinde, hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda tarçın baharatı içerisinde bulunan CEppt adı verilen molekülünün alzheimer hastalığının önlenmesinde yardımcı olduğu keşfedildi. Tarçın baharatının kabuğundaki özü alan farelerde alzheimer hastalığının belirtilerinin azaldığı ve bilişsel davranışlarda olumlu şekilde iyileşmeler görüldü.
Buna ek olarak; Aıds(HIV) hastalığı yaşayanlarda tarçın baharatı iyileşmede olumlu sonuçlar verir.

Tarçının Faydaları Cinsel Gücü Etkiler Mi?

cinsel_yasam

Tarçın baharatı cinsel isteği artırmasının yanı sıra kişilerin yaşadığı iktidarsızlık probleminin giderilmesine yardımcı olur.

Tarçının Faydaları Yanı Sıra Yan Etkisi Var Mı?

Tarçın, her baharat gibi fazla tüketilmedikçe yan etkisi olmayan ve fazlasıyla faydaları bulunan bir baharat çeşididir. Tarçın içerdiği kumarın maddesi nedeniyle fazla tüketilmesi halinde akciğer hasarına ve kanda pıhtılaşmaya neden olacağından, kan sulandırıcı ilaç kullanan ve karaciğer hastalığı bulunan kişilerin fazla şekilde kullanması sağlıkları açısında olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Tarçını Kimler Kullanamaz?

Şeker düşürücü özelliği bulunan tarçın baharatının şeker düşüklüğü problemi yaşayanların ve tarçın baharatına alerjisi bulunan kişilerin kullanımı sağlıkları açısından önerilmemektedir.

Tarçınlı Su İçmek Ne İşe Yarar?

Toz tarçının su içe dökülerek kullanılmasının faydaları arasında, hafıza güçlendirmesi, baş ağrısı ve migren e iyi gelmesi, serbest radikallerle savaşıp kanserli hücrelerin oluşumunun engellemesi, kötü kolesterol seviyesini düşürüp iyi kolesterol seviyesini dengelemesi, ağız ve diş hijyenini sağlaması bulunmaktadır.

Tarçının Faydaları Arasında Yer Alan Tarçınlı Su Zayıflatır Mı?

tarcinli_su

Uyguladığınız diyet listenize, metabolizmayı hızlı çalmasına yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırma ve yağın vücutta toparlanmasını engelleme özellikleri bulunan tarçınlı suyu ekleyerek istediğinizden daha hızlı şekilde kilo verebilirsiniz. Tarçınlı suyu ara verecek şekilde kullanmanız etkili şekilde kilo vermenizde önemli bir püf noktasıdır.

Tarçınlı Suç Günde Kaç Bardak İçilmeli?

Diğer baharatlarda olduğu gibi tarçın baharatının doğru ölçüde kullanılması vücut için faydalıdır, fakat fazla tüketildiği zaman ise kabızlık sorunu yaşamanızı neden olabilir. Tarçınlı suyunuzu 10 gün boyunca günde 200 ml su bardağını aşmayacak şekilde kullanıldıktan sonra içmeye 1 hafta ara verilmelidir. Tarçınlı su içmeye verilen 1 haftalık aradan sonra 10 günlük kullanıma devam edilebilir.

Tarçınlı Suyu Ne Zaman İçmeliyiz?

Ocağın üstüne koyduğunuz çaydanlığın içine 5 bardak su ve 4 adet tarçın çubuğu ekleyerek hazırladığınız tarçınlı suyunuzu, sabah aç karna veya akşam uyumadan önce içebilirsiniz.

Önceki İçerik2023 Makyaj Trendlerini Mercek Altına Alıyoruz!
Sonraki İçerikDown Sendorumu Farkındalık Günü Kutlu Olsun
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.