Mutsuz Hissediyor musunuz?

Depresyonda ve mutsuz hissediyorsanız, hayattan tat alamıyorsanız, konsantrasyonunuz normalden daha düşükse, çevrenizdeki insanlar sıcaklarken siz üşümeye devam ediyorsanız, ya da sürekli, dinmeyen bir yorgunluk içindeyseniz size çok da iyi olmayan bir haberimiz var; hayatınızı zor duruma sokan neden B vitamini eksikliği olabilir…

Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar için depresyon kavramı hiç de yabancı gelmiyor artık. Şehrin gürültüsü patırtısı, kalabalığı, çalışma şartları, pahalılığı vs derken insanlar psikolojik olarak yorgun ve bitkin düşüyorlar zaten.

Tüm bu olumsuz etkenler yetmiyormuş gibi sağlıklı ve  yeterli beslenemeyen insanlar kendini iyiden iyiye mutsuz ve yorgun hissediyor. Üzüntü, ilgisizlik, yaşamdan zevk alamama gibi çeşitli belirtilerle kendini gösteren depresyon ilaç tedavisi ve psikoterapi gibi yöntemlerle kontrol altına alınabiliyorken, gıda takviyeleri ya da vitamin destekleri ile de azalma sağlanabiliyor.

iyi21 - B Vitamini Eksikliği
iyi – Sizi mutsuz eden B vitamini olabilir!

Mental ve Duygusal Sağlık İçin B Vitamini

Vücutta depolanamayan ve günlük olarak alınması gereken B vitamini duygusal ve mental sağlık açısından oldukça önemlidir. Kafein, alkol ya da nikotin gibi maddelerle bozulduğu için aslında çoğu insanda B vitamini eksikliği olması sürpriz değil.

iyi21 - B Vitamini Eksikliği
iyi21 – Duygusal ve mental sağlık için B vitamini önemli.

B Vitamininin Depresyonla İlişkisi

B1 Vitamini (Tiamin): Beyin bu vitamini glikozu (kan şekeri) enerjiye dönüştürmek için kullanır. Bu işlem olmazsa beyin gerekli fonksiyonları yerine getiremez. Böylece bitkinlik, depresyon, asabiyet, anksiyete ve hatta intihar düşüncesi oluşur. B1 vitamini eksikliği ayrıca hafıza problemlerine, iştah kaybına, uykusuzluğa ve sindirim bozukluklarına yol açabilir. Basit şeker gibi rafine karbonhidratların tüketimi vücuda alınan B1 vitamininin yeterince kullanılamamasına sebep olur.

 B3 Vitamini (Niasin): Niasin eksikliği bir deri hastalığı olan Pellegra’ya sebep olur. Pellegra da psikoz ve bunamaya yol açar. Hazır ürünlerin çoğu niasin içerir ve pellegra görünürde kaybolmuştur. Ama B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.

 B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur. B5 vitamini hormon oluşumunda görev alır. Ayrıca aminoasit ve bir beyin kimyasalı olan asetilkolin alımında rol oynar, ki bu iki madde bazı depresyon türlerini önler.

 B6 Vitamini (Prioksidin): Bu vitamin, proteinlerin ve bazı hormonların yapıtaşı olan aminoasitlerin işlenmesinde kullanılır. Serotonin, melatonin ve dopaminin üretilmesinde B6 vitaminine ihtiyaç duyulur. B6 vitamini eksikliği nadir görülür. Eksikliğinde bağışıklık sistemi aksar, cilt lezyonu ve zihin bulanıklığı oluşur. Alkoliklerde, böbrek yetmezliği olan kişilerde ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda B6 vitamini görülme ihtimali yüksektir.

Önceki İçerikMezuniyet Balosuna Hazırlanıyoruz! Kombinler ve Tüyolar
Sonraki İçerikKadınların Başına Gelebilecek En Korkunç Kabus: Vajinismus
Marmara Üniversitesi Gazetecilik mezunu Şirvan Önce. Kelimeler benim çocuklarım… Beslediğim yazılı dünyamda döner dururum. Anlatamadıklarımı yazdığım minik dünyama hoş geldin!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz