Kadınların hepsinin bildiği ve erkeklerin bir kısmının da ne olduğunu merak ettiği bir kavramdan bahsedeceğiz bugün: PMS’ten.
Pms Nedir?
Pms, Premenstrüel Sendrom’un kısaltmasından türemiş bir kelimedir. Türkçe’ye Adet Öncesi Gerginlik Sendromu olarak çevrilen PMS, kadınların regl öncesi dönemini niteler. Kadınların yaklaşık yüzde 75’i bu dönemde değişen hormonların etkisiyle oldukça gergin olurlar. Hatta bu dönemde günlük akıştaki olağan olaylar onlar için sinirlenecek birer olguya dönüşebilir. Bahsettiğimiz gibi bu olayın asıl sorumlusu; kadınları regl dönemine hazırlamak için değişim gösteren hormonlardır. Her kadın bu dönemi farklı şiddette geçirebilir.
Pms Dönemi’nde Olası Durumlar
Premenstrüel Disfonik Bozukluk (Adet Öncesi Anksiyete) ve Belirtileri
Premenstrüel Disfonik Bozukluk; doğurgan kadınların regl çağında yaşadığı duygusal hassaslığın mizaç değişimine varacak kadar büyük olmasından doğan bir durumdur. Her kadının regl dönemi öncesi bir miktar sıkıntısı söz konusu olsa da; premenstrüel disfonik bozukluğu olanlarda bu sıkıntılar çok yoğundur ve sıkıntıların yoğunluğu bu kadının hayata karşı bakış açısını değiştirir. Bu dönemde kadın gerginleşir, kalp kırabilir, hatta doktoru kadına dönemi daha rahat atlatmasını sağlayacak antidepresanlar yazabilir. Premenstrüel Disfonik Bozukluğu olan kişilerin öfke nöbetleri geçirmesinin olası oluşu, Pms dönemini hem bu kadınlar için hem de bu kadınların yakınları için kabusa çevirebilir.
Belirtileri
-Sürekli öfkeli olmak
-Öfkeden dolayı mizacın değişmesi
-Çeşitli duygu durum (anksiyete) bozuklukları
-Zamansız ağlama krizleri
-Umutsuzluk ve huzursuzluk halleri
Adet Öncesi Uykusuzluk
Uykusuzluk, normal bir zamanda bile oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bir de Pms döneminde yaşanan uykusuzluk zaten sinirleri bozuk olan kadın için fazlasıyla yıpratıcıdır. Pms’de uyuyamamanın sebebi adet dönemi öncesi azalan östrojen hormonunun beraberinde serotonin hormonunu da azaltmasıdır. Azalan mutluluk hormonu beraberinde huzursuzluk hali getirir, bu hal de huzurlu bir şekilde uykuya dalmayı zorlaştırır. Regl dönemi öncesi uyuyamamak oldukça olağan bir durumdur. Fakat yatarken daha yavaş müzikler dinlemek ya da uyumadan hemen önce ağır bir kitap okumak uykuya kolaylıkla geçmenizi sağlayabilir.
Pms Dönemi Cinsel İstek Değişimi
İnsanlar arasında Pms döneminde kadınların cinsel isteklerinin arttığına dair ortak bir kanı oluşmuş olsa da bu kanının doğru olduğunu söylemek mümkün değildir. Kadınların Pms döneminde cinsel isteklerindeki artış kişinin bu dönemde yaşadığı zorluk miktarına göre değişkenlik gösterir. Bazı kadınlar bu dönemi hafif atlattığı için değişen hormonların etkisi sayesinde birlikteliğe normal zamankinden çok istekli olabilir fakat bir de Pms döneminde Premenstrüel Disfonik Bozukluk yaşayan kadınlarla fiziksel olarak çok acı çeken kadınlar vardır. Bu kadınlar Pms döneminde çektikleri dertler yüzünden cinselliğe pek de yaklaşmayabilir. Kısacası regl öncesi libido artması durumu tamamen kadının Pms dönemini nasıl geçirdiğine bağlıdır.
Eğer Pms döneminiz uzadıysa ve sancınız canınızı çok yakıyorsa Adet Gecikmesi ve Sancısına Karşı Çözümler yazımızı da okumanızı öneririz.
Pms Dönemine Dair Tedavi Yöntemleri
Pms Bitkisel Tedavisi
Alternatif Tıp, gün geçtikçe hayatımızda daha büyük öneme sahip oluyor. İnsanlar rahatsızlıklarıyla ilgili şifayı doğal oldukları için ilk başta bitkilerde aramayı tercih ediyor. Alternatif Tıbbın bizlere sunduğu mucizelerden Pms dönemindeki gerginlik ve ağrıları minimize etme noktasında da yararlanabiliriz.
- Pms döneminde yararlanabileceğiniz bitkilerden ilki: Yer elması. İçeriğindeki bitkisel östrojen sayesinde Pms’de tüketildiğinde hem ağrıları hem de gerginliği azalttığı tespit edilen yer elmasını bu dönemi daha rahat geçirmek için tercih edebilirsiniz.
- Önerebileceğimiz bir diğer yiyecek de: Brokoli. Pms döneminde kalsiyum açısından zengin içeriğiyle brokoliyi yiyerek ağrıların azalması noktasında önlem alabilirsiniz.
- Sıradaki yiyecek ise bir meyve: Muz. Pms dönemi açısından tüm B vitaminleri çok yararlı olsa da B6 vitamini daha büyük önem teşkil etmektedir. Muz da B6 yüklü içeriğiyle regl ağrılarına çok iyi gelmektedir.
- Son önerimiz Pms açısından en etkili bitki: Hayıt tohumu. Hayıt tohumunun en önemli özelliği vücuttaki hormonların seviyelerini düzenlemesidir. Bu nedenle adetiniz gecikiyorsa ya da Pms döneminde çok ağrı yaşıyorsanız hayıt tohumu tüketmelisiniz.
Bu Değişikliklerle Pms’in Etkisini Azaltın
- Kafein Tüketimini Minimuma İndirin
Kafein özellikle kahve ve kakao çekirdeklerinde bir de çay yapraklarında bulunan bağımlılık yapan bir maddedir. Fazlasının insan üzerinde büyük etkilere sahip olduğu bilinen kafein, kişiyi ölüme bile götürebilir. Pms döneminde kafeinden uzak durmak çok mantıklıdır çünkü kafein insanlarda anksiyeteye sebep olur. Zaten hormonlar yüzünden duygu durumu bozuklukları yaşayan kadınların bir de fazla kafein kullanımıyla bilinçleriyle oynamaları onların bu dönemi daha ağır atlatmasına sebep olabilir.
- Tuzdan Uzak Durun!
Pms’in beraberinde ödem getirdiğini belirtmiştik. Vücutta biriken ödemin kalıcı olmasını sağlayan maddelerden en etkilisi tuzdur. Tuz, dönemsel olması muhtemel ödemin vücutta daha uzun süre kalmasına sebep olarak sizin kendinizi kilo almış hissetmenize yol açar. Bu durum da oldukça can sıkıcı bir durum olarak sosyal hayatınızı etkileyecektir.
- Alkollü İçkilere Pms Döneminde Son
İçki içmek her ne kadar eğlenceli bir eylem olarak görülse de ‘akşamdan kalmalığı’ beraberinde getirir. Akşamdan kalma insanlar bilincini odaklamakta zorluk çekerler ve bu durum da onları asabileştirir. Zaten hormonların etkisiyle gergin olunan Pms döneminde içki içerek bilinç dağınıklığı ve baş ağrılarıyla uğraşmak oldukça anlamsızdır. Ayrıca bu baş ağrılarının beraberinde getirdiği gerginlik de zaten gergin olan kadın için oldukça zorlayıcıdır.
- Egzersize Vakit Ayırın
Regl döneminin beraberinde getirdiği ödemin canınızı sıkmaması için yapabileceğiniz en doğru şey bu durum için önlem almaktır. Spor yapmak vücutta ödem birikimini engelleyeceği için bu dönemde size oldukça keyifli hissettirecektir. Ayrıca egzersiz yapan kadınların daha kolay regl olduğu ve bu dönemde daha az acı çektikleri de araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kısacası Pms döneminde egzersiz yaparak hem sağlığınıza yatırım yapabilir hem de olası gerginlikleri minimize edebilirsiniz.
Not: Bizim bu dönem için önerimiz: Açık hava yürüyüşleri. Kulağınızda en sevdiğiniz şarkı, üzerinizde en rahat kıyafetiniz ve etrafınızda kusursuz tabiat…. Pms bu ortamla nasıl baş edebilir ki?
- Ruhunuzu Sanata Teslim Edin
Sanat, iyileştirici yönü yüksek aktivitelerin bir toplamıdır desek yanlış olmaz. İnsanlar güzel bir film izlerken ya da sevdikleri sanatçının konserinde şarkı söylerken kendilerini iyi hissederler. Bazen okunan bir kitap koskoca bir tatilden daha çok dinlendirebilir. Kısacası sanat ruhu şekillendirme noktasında oldukça işlevsel bir olgudur. Regl dönemindeki sinirli ruh halinden kurtulmakta da sanattan yararlanabilirsiniz. Kendinizi en sevdiğiniz sanatçının filmine vererek yer, yön ve zaman kavramınızı yitirebilir, Pms döneminde olduğunuzu unutabilirsiniz. Ya da kendinizi en sevdiğiniz şarkının ritmine kaptırarak bulunduğunuz yerden uzaklara yolculuk edebilirsiniz.
Bu Pms döneminizde kendinizi gergin hissettiğiniz bir anda 1934 yapımı It Happened One Night filmini izleyerek kendinizi eğlendirmeye, aşka inanmaya ve en sonunda da mutlu olmaya ne dersiniz? Bizce romantik komedi alanındaki filmlerin atası bu film izlenmeye değer!