Bilinçli Tüketici Olun

E-Kod kavramı, son günlerde gündemde olan ve bilinçli tüketicilerin dikkatini cezbeden bir konu. Özellikle Twitter kullanıcısı ve aynı zamanda bilinçli bir baba olan Şafak Malatya’nın paylaştığı tweet ile  konu sosyal medyada da büyük ilgi topladı.

Peki bizler günlük hayatımızda bu kavrama dikkat ediyor muyuz? Alışveriş yaptığımızda aldığımız gıda ürünlerinin üzerindeki kodların ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Çoğu insan bu kodların anlamlarını bilmediği gibi daha fazlamız ise bu kodlar dikkat dahi etmiyor.

Gündemde olan ve sağlığımızla yakından alakalı bu konuyu sizler için araştırdık.

E-Kod Nedir?

Gıdalardaki katkı maddelerini tanımlamak ve bir karışıklığa yol açmamak için Avrupa Birliği tarafından belirlenen kod numaralarıdır. Bu kodların yapılmasında Dünya Sağlık Örgütü, Gıda Tarım Örgütü gibi bazı uluslararası kuruluşlar da vardır. Böyle bir kod uygulamasının yapılmasının amacı ise gıda katkı maddelerinin tüm dünyada bütünlük sağlanmasıdır.

Her gıda maddesinin üzerinde E harfi ve üç rakamlı sayıdan oluşan E-kodlar, gıda ve taşıdığı katkı maddelerinin tüm güvenlik çalışmalarının tamamlandığını gösterir.

iyi21 - E-Kod'a Dikkat Edin.
iyi21 – Her Gıda Maddesinin Üzerinde Bulunan E-Kod’a Dikkat Edin.

Katkı Maddesinin Tanımı Ne?

Avrupa Birliği gıdaya eklenebilecek katkı maddelerine de bazı tanımlamalar getirmiştir. Şöyle ki ; gıdanın içerisinde olacak katkı maddesi insan sağlığını tehdit etmemeli. Katkı maddesi, gıdayı olduğundan daha taze ve üstün göstermemeli.

Katkı Maddesinin Sınıfları

Katkı maddeleri işlevlerine göre, koruyucular, tatlandırıcılar, renklendiriciler, asitler, aroma arttırıcılar, kıvam arttırıcılar, parlatıcılar, sertleştiriciler, topaklanmayı önleyiciler gibi birçok şekilde sınıflandırılabiliyor.

Bilinçli bir tüketici olarak bunları bilmek ve alışverişleri bu kodların niteliklerine göre yapmak sağlık açısından büyük önem taşıyor.

iyi21 - Alışverişte Bu Kodlara Dikkat Etmelisiniz.
iyi21 – E-Kodlar Katkı Maddeleri Tanımlamak İçin Kullanılıyor.

Nedir Bu Kodların Açılımı ve Anlamı?

Kafanızın karıştığını ve ne yapacağınızı bilemediğinizi tahmin edebiliyoruz. Bu yüzden daha net bir şekilde günlük hayatında uygulayabilmeniz için bazı E-Kodlar ve bunların ne anlama geldiğini paylaşacağız sizlerle…

E129- Allura Red AC (Renklendirici)

Renklendirici, sentetiktir; tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır; astım ve aspirin hassasiyeti olan insanlar için risklidir; farelerde kanser oluşturduğu saptanmıştır; çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmiyor; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç’te yasaklandı.

E102- Tartazin (Renklendirici)

Tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır; Norveç ve Avusturya’da yasaklandı.

E110- Sunset Yellow FCF, Orange, Yellow S (Renklendirici)

Sentetiktir;unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır; Norveç’te yasaklandı.

Önceki İçerikKendin Yap! T-shirtten Çanta, Tayttan Bluz…
Sonraki İçerikPahalı ve Öfkeli: Taksi vs Uber
Marmara Üniversitesi Gazetecilik mezunu Şirvan Önce. Kelimeler benim çocuklarım… Beslediğim yazılı dünyamda döner dururum. Anlatamadıklarımı yazdığım minik dünyama hoş geldin!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz