Kilo vermek istiyorum cümlesini kullandıktan sonra başladığınız diyette başarılı olamıyor musunuz? Eğer bu konuda bilgilenmek istiyorsan yazımız sana göredir.

BESİNLERDEKİ GLİSEMİK İNDEKS ORANINA DİKKAT!

Kilo vermek, kilo almak ya da kiloyu korumak gibi bir çok derdimiz var. Sibel Can diyeti, Canan Karatay’ın askerleri, Dukan Diyeti… Büyük bir karmaşa var ortada. Ne yazık ki insanlar bu konuda yetersiz bilgiye sahip. Beslenme, karmaşa değildir. Oldukça basit temelleri vardır. Bugün sizinle glisemik indeks hakkında konuşalım. Aşağıdaki tablodan değerleri inceleyebilirsiniz.

Glisemik İndeks Nedir?

Yağ, karbonhidrat ve protein. Bu üç ihtiyacın oranlarına dikkat etmek beslenmenin altın anahtarıdır. Günlük ihtiyaçlar her insanda farklılık gösterir. Yakın zamana kadar insanlar, zayıflamanın yağsız yiyeceklerden geçtiğini düşünüyorlardı. Taa ki gerçekler ortaya çıkana kadar, uzmanlar uyarıyor: Sağlıklı yağlar her zaman kullanılmalı! Elbette kararında. Tıpkı yağ konusunda olduğu gibi karbonhidrat konusu da epey muallak bir konu. Karbonhidrat olmazsa olmazımız. Öncelikle bu konuda anlaşalım. Yalnız, önemli olan sağlıklı karbonhidrat tüketebilmek. Her besinin glisemik indeksi (GI) farklıdır. Nedir bu GI? Gıdalardaki karbonhidratlar kanımıza karıştıktan sonra kandaki glikozu yani şekeri değiştirir, arttırır. Buna glisemik indeks diyoruz. Bazı besinler kan şekerini arttırırken bazıları düşürüyor. Gıdaların karbonhidrat oranlarına bakmak sizi yanlış bir sonuca götürecektir. Unutmayın GI, gıdalardaki karbonhidrat oranları değildir, bu karbonhidratın kan şekerimizi arttırma hızı, şekere dönüşme hızı demektir.

Düşük GI-Yüksek GI Arasındaki Farklar Nelerdir?

GI değeri düşük olan karbonhidratlar (50 ve altı), vücudumuzda daha yavaş sindirilir ve emilir. Bu yüzden kan şekerini bir anda yükseltip bir anda düşürmez. Bu da daha geç acıkmanıza neden olur. Protein ve yağ içerikli gıdaların glisemik indeksleri düşüktür. Yüksek GI(70 ve üstü) kanımıza karışır ve kan şekerimizi bir anda yükseltip bir anda düşürür. Böylelikle erken acıkmış oluruz. Aşağıdaki tabloda gıdaların glisemik indeks değerlerini veriyor olacağız.

Glisemik indeks, ne yiyeceğiniz hakkında seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken tek şey olmamalıdır. Bir yiyeceğin düşük glisemik indeksi olduğu gerçeği, süper-sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Kaloriler, vitaminler ve mineralleri ihmal etmemek gerekir.

Düşük GI İçeren Bir Diyet İçin Şunları Yapın:

  • Daha fazla tam tahıl, kuruyemiş, baklagiller, meyve, sebzeler ve düşük glisemik indeksli diğer yiyecekleri tercih edin.
  • Patates, beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi yüksek glisemik indeksi olan  yiyecekleri daha az tüketin.
  • Şeker, kurabiye, kek ve tatlı içecekleri de içeren şekerli gıdalardan uzak durun.
  • Yüksek glisemik indeksi olan yiyecekleri de tüketebilirsiniz. Onları daha küçük porsiyonlarda yemeye özen gösterin ve bunları yaparken besleyici, düşük glisemik indeksli gıdalarla dengeleyin.

Glisemik İndeks Tablosu

Dediğimiz gibi her gıdanın glisemik indeks düzeyi farklıdır. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek besin rutininizi değiştirebilir ve artık daha bilinçli bir tüketici olarak yolunuza devam edebilirsiniz.

Düşük GI: 50 ve altı

Orta GI: 56-69

Yüksek GI: 70-100

Sağlıklı Günler

Önceki İçerikKüçük Penisli Erkekler İçin En İyi Seks Pozisyonu Önerileri
Sonraki İçerikBilinç Akışı Nedir?
Kübra Yakut, Ege Üniversitesi Reklamcılık bölümü mezunu. Ünsüz düşünür, çok yazar, hiç çizer. #Yıldıztilbefunclub

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz