Çocukların besin gereksinimi yetişkin insanlardan farklıdır. Çünkü büyüme süreci vücuda önemli miktarda enerji harcatır. Yeni dokuların oluşması protein, vitamin, mineral gereksinimini arttırmaktadır. Okul çağındaki çocuk beslenme çantası daha özenli şekilde hazırlanmalıdır. Çünkü çocuk beslenmesinde amaç, sağlıklı büyüme ve gelişme sağlayabilmektir. Çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları, ilerleyen dönemlerde kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, obezite gibi önemli sağlık sorunlara yol açar.
Okul çağındaki çocuk beslenme çantası yer alan besinler evdeki beslenme alışkanlıkları kadar, okulda edindiği beslenme alışkanlıkları da çok önemlidir. Bu konuda ebeveynlerin bilinçli olması, çocuklarının şu anki ve gelecek sağlığı açısından önemli rol oynar. Okul çağındaki çocuk beslenme çantası dikkat edilmesi gereken belli başlı noktaları şöyle sıralayabiliriz;
1) Kahvaltı
Çocuk mutlaka kahvaltı yapmalıdır! Kahvaltı öğünü besin öğeleri açısından zengin olmalı ve asla atlanmamalıdır! Örnek bir kahvaltı menüsünde; yumurta, beyaz peynir, mevsim sebzeleri (domates, salatalık, biber, yeşillik), zeytin, bal, süt ve tam tahıllı ekmek bulunabilir. Bu besinlerin miktarının her çocuğun boyuna ve kilosuna göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.
2) Çocuk Beslenme Çantası
Okulda yemekhane olanağı olması durumunda çocuk mutlaka öğle yemeğini yemekhanede yemelidir. Kantindeki fast food tarzı yiyecekler her ne kadar onlara daha çekici gelse de, çocuğa verilecek doğru beslenme eğitimi besin seçimlerinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Eğer okulda yemek çıkmıyorsa çocuğun yanına mutlaka beslenme çantası hazırlanmalıdır. Beslenme çantasına; tam tahıllı ekmekten yapılmış bol yeşillikli beyaz peynirli bir sandviç, ayran, ve meyve konulabilir.
3) Okul Çağı Çocuk Beslenme Çantası Abur Cubur Olmalı Mıdır?
“Çocuk o canım, yese de bir şey olmaz” demeyin! Çocukken edinilen beslenme alışkanlıkları yetişkinlik dönemi sağlığını önemli ölçüde etkiler. Çocuğunuza zamanında doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak zorundasınız. Dışarıdan alacağı fazla miktarda şeker ve sağlıksız yağ içeren atıştırmalıklardansa, badem, ceviz, fındık, meyve, yoğurt gibi besinlerle ara öğün yapmasını sağlayın.
4) Öğün Düzeni ve İçeriği
Çocukların öğün saatlerinin düzenli olmasına özen gösterin. Sağlıksız atıştırmalar öğün atlamaya sebep olarak gerekli besin öğelerinin alınamamasına yol açar. Öğün içeriği protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral açısından yeterli ve dengeli olmalıdır.
Eğer çocuğunuzun fazla kilo, yetersiz kilo ve beslenme bozukluğu problemi varsa hemen bir diyetisyene başvurun. Biz Etik Life Tıp Merkezi olarak Beslenme ve Diyet bölümümüzle her zaman hizmetinizdeyiz!
DYT. SEREN NAZ