Son dönemde ülkemizde de gittikçe popülerleşen rooibos çayının faydaları dikkat çekiyor. Kırmızı renkli bir çay olan rooibas çayı, kafein içermemesi sebebiyle yeşil çaya alternatif olarak görülüyor. Sağlıklı beslenme rutininin bir parçası olabilecek olan bu çay, yan etkilerinin az olması sebebiyle de sıklıkla tercih ediliyor.

Rooibos Çayı Nedir?

Güney Afrika’da yetişen ve “Kırmızı Çalı” olarak da adlandırılan  Rooibos bitkisinin yapraklarından yapılan bir çaydır. Aromatik bir tada sahip olan bu çay, kafein içermez. Kırmızı çay olarak da bilinen roobis çayı, tadı ve güzel kokusu ile dikkat çeker. Güney Afrika, Batı Cape’in dağlık bölgesi olan Cederberg’te yetişen bu bitki, çalı şeklinde yetişir.

Rooibos Çayı Nasıl İçilir?

Porselen ya da cam demliğe her bir bardak su için bir tatlı kaşığı rooibos yaprağı koyulur. Yaprakların üzerine sıcak su 6-8 dakika kadar demlenir. Tatlı bir bitki olduğu için , tadına baktıktan sonra şeker eklemesi yapılması gereklidir

Rooibos Çayı Nereden Geliyor?

Ülkemizde tüketimi artan bitki çaylarından biri olan rooibos çayı, “kırmızı çay” ya da “kızıl çay” olarak bilinmektedir. Afrika kökenli bir bitki olan “kızıl çalı” bitkisinden (Aspalathus linearis) elde edilmektedir

İşleme sürecinde, fermantasyon işleminden geçen çay, kırmızı-kahverengi arasında bir renk verir. Rooibos çayının yeşil renkli olan türü  ise fermantasyon işleminden geçirilmemiştir. Kırmızı rooibos çayı tatlı, aromatik ve hoş kokuluyken, yeşil renkli rooibos çayının tadı otsudur.

Rooibos bitkisinin yetişme alanı oldukça dardır.  ABD, Avustralya ve Çin gibi ülkelerde bu bitkinin yetiştirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yapılmış ama başarılı olunmamıştır

Rooibos Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bu çayın hazırlanması siyah çayla benzerdir. Ölçü olarak bir kupa başına bir çay kaşığı rooibos çayının kullanılmasını alabilirsiniz. Kaynayan suya rooibos çayını katarak demlenmesini bekleyin. Yaklaşık 5 dakika demlenmesinin ardından çöplerinden arındırmak için süzün. Doğal olarak tatlı olmasından ötürü şekersiz tüketim için uygudur. Ancak geleneksel kullanım şekilleri arasında şeker veya süt ilave ederek de tüketilmektedir

  1. Cilt Hücrelerini Onarır

Yeni hücre oluşumunu destekler. Cilt hücrelerini hızla onararak hasar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. Yaralanma, berelenme, tahriş gibi durumlarda rooibos çayı daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur. Soğutulmuş rooibos çayı peeling olarak kullanılabilir.

  1. Kanserli Hücre Oluşumu Önler

Rooibos çayının, kanserli hücreleri önleme etkisi bulunmaktadır. Çayın içerisinde aspalatin maddesi bulunması,vücudu kansere karşı dirençli hale getirir.

  1. Karaciğer Yağlanmasını Önler

Sindirim sistemini koruyucu etkisi olan rooibos çayı, karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı biçimde çalışmasını destekler.Karaciğer yağlanmasını önler. Besinlerin daha rahat sindirilmesi için rooibos çayı içilebilir.

  1. Kan Şekerin Yükselmesini Önler

Diyabet hastalarının da doktor onayı ile tüketebildiği rooibos çayı, kan şekerini dengeler. İçerisinde kafein ve şeker bulunmayan bu çay, kan şekerinin yükselmesini önler.

  1. Sindirim Sistemini Korur

Sindirim sisteminin ideal düzeyde çalışmasını, bağırsakların temizlenmesini sağlar ve mide enzimlerini düzenler. Yemek sonrası meydana gelebilen şişlik ve hazımsızlık gibi sorunları ortadan kaldırır.

  1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Rooibos çayı, içeriğinde çok miktarda vitamin ve antioksidan madde bulunur ve bağışıklık güçlendirici etki gösterir. Özellikle kış aylarında rooibos çayı tüketilmesi, soğuk algınlığı, grip gibi mevsimsel hastalara koruyucu etki göstermektedir.

  1. Yatıştırıcı Etkisi Vardır

Sinir hücrelerini uyaran rooibos çayı, yatıştırıcı etki gösterir. Vücudu rahatlatarak, kasların gevşemesine yardımcı olur. Antidepresan etki göstererek tüketen bireyi yatıştırır.

  1. Etkili Ağrı Kesicidir

Kan dolaşımını dengeleme etkisi bulunan çay, özellikle baş ağrısına iyi gelmektedir. Kas ağrısı, kemik ağrısı gibi ağrılarda etkili bir ağrı kesici yöntemidir.

  1. Ödem Atmaya Yardımcı Olur

Antioksidan madde bakımından zengin olan çay, vücutta biriken fazla suyun atılmasını kolaylaştırır. Özellikle kilo verme döneminde rooibos çayı tüketimi, ödem sorununu ortadan kaldırır.

  1. Kas ve Kemikleri Güçlendirir

Potasyum ve çinko içeriği ile rooibos çayı, kas ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik erimesi gibi sorunlara karşı vücudu korur ve kas ağrılarını hafifletir.

Rooibos Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Rooibos çayının taze tüketilmesi gerekmektedir. Midenin asidik dengesini bozmaması için tok karnına tüketilmelidir. Uykudan önce içilen rooibos çayı daha rahat uyumaya yardımcı olur. Yemekten sonra içilmesi, sindirimi kolaylaştırır. Ağrı kesici özelliği sayesinde regl döneminde tüketilmesi ağrıyı hafifletecektir. Sağlık açısından ölçülü olarak tüketilmelidir.

Rooibos Çayı Zayıflatır Mı?

Rooibos çayının direkt zayıflatma etkisi yoktur. Ödem sorununa yardımcı olan bu çay, yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecime yardımcı olur. Diyet programına bu çayın eklenmesi, olumlu etki yaratır.

 

 

Önceki İçerikBağışıklık Sistemini Güçlendiren Yoga Duruşları Nelerdir?
Sonraki İçerikSukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili İpuçları
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.