ŞEKER VÜCUDUMUZU NASIL ETKİLİYOR?
Muhtemelen siz de şekerin zararlarının farkındasınız. Yahut sadece kilo aldırıyor diye düşünüyorsunuz. Fark etmesek de çoğumuz ona bağımlı. Şekerin vücudumuzda yarattığı tahribat çok fazla. Fakat tüketici olanlardan habersiz. Şekerin zararları tartışılamaz, vücudumuzun baştan aşağı ne şekilde etkilendiğini paylaşıyoruz.
Kişi başı yıllık 30 kilodan fazla şeker tüketiyoruz. Şekerli içecekler, şekerlemeler, unlu mamuller ve şekerli sütler eklenmiş şekerlerin ana kaynaklarıdır. Ancak iş bununla bitmiyor. Ekmekler, salçalar gibi tuzlu yiyecekler bile şekere sahip olabilirler. Tuzlu, tatlı hemen hemen her yiyecekte şeker bulunuyor. Hem de kılık değiştirmiş halde. Fruktoz, glikoz, sakkaroz… Ne denirse densin şeker şekerdir ve vücudunu birçok yönden olumsuz yönde etkileyebilir. İşte, şekerin sağlığınızla nasıl oynadığına daha yakından bakın.

Şekerin Beyne Zararları
Yeme şekeri, beyninize dopamin adı verilen bir kimyasalın büyük bir dalgalanmasını sağlar. Dopamin “mutluluk hormonu” olarak anılır. Meyveler ve sebzeler gibi tüm yiyecekler beynin dopamini serbest bırakmasına neden olmadığından, beyniniz aynı zevk hissini almak için daha fazla şekere ihtiyaç duymaya başlar. Bu, yemek sonrası dondurma yemek için evcilleştirilmeleri çok zor olan “sahip olma” duygularına neden olur. ŞEKER BAĞIMLILIK YARATIR!

Şekerin Ruh Haline Zararları
Şeker tüketimi, kan şekeri seviyenizi hızlı bir şekilde yükselterek hızlı bir enerji patlaması yaratabilir. Hücreleriniz şekeri emdikçe, yani yükselen hormonlar düşünce gergin ve endişeli hissedebilirsiniz. Şeker, ruh halinizi etkilemeye başlar. Çalışmalar, yüksek şeker tüketimini yetişkinlerde daha büyük bir depresyon riskine bağlamıştır.

Şekerin Dişlere Zararları
Muhtemelen küçükken hepimiz reddettik, ama annemiz haklıydı: Şeker dişlerimizi çürütür! Çürüklere neden olan bakteri, tatlı bir şeyler yedikten sonra ağzımızda kalan şekerleri yemeye bayılır.

Şekerin Eklemlere Zararları
Eklem ağrınız varsa, şekerlemeyi bırakmak için daha fazla sebep var: vücutta meydana gelen iltihaplanma nedeniyle eklem ağrıları çekilmez bir hal alır. Ayrıca, çalışmalar şeker tüketiminin romatoid artrit gelişme riskinizi artırabildiğini göstermektedir.

Şekerin Cilde Zararları
Şeker, cildinizi daha hızlı yaşlandırabilir. Şeker kan dolaşımınızdaki proteinlere yapışır ve “AGE’ler” veya gelişmiş glikasyon ürünleri olarak adlandırılan zararlı moleküller oluşturur. Cildinizdeki, gençliğinizi koruyan protein lifleri darp edilir. Şekerin, cildinizde kolajen ve elastine zarar verdiği görülmüştür. Sonuç? Kırışıklıklar ve sarkık ciltler.
Şekerin Karaciğere Zararları
Eklenmiş şeker bolluğu, karaciğerinizi enerjinize dönüştüren önemli bir hormon olan karaciğerin insüline karşı dirençli olmasına neden olabilir. Bu, vücudunuzun kan şekeri seviyenizi kontrol edemediği anlamına gelir, bu da tip 2 diyabetlere neden olabilir.

Şekerin Kalbe Zararları
Aşırı şeker yediğinizde, kan dolaşımınızdaki ekstra insülin atar damarlarınızı etkileyebilir. Duvarlarının normalden daha hızlı büyümesine ve gerginleşmesine neden olur, bu da kalbinize stres katar ve zamanla zarar verir. Bu kalp hastalığına, kalp krizlerine ve felçlere yol açabilir. Araştırma ayrıca daha az şeker tüketmenin, kan basıncını düşürdüğünü de göstermektedir. Ayrıca, çok fazla şeker tüketen kişilerin normal beslenen insanlara göre iki kat daha fazla ölüm riski taşıdığını ekleyelim.

Şekerin Böbreklere Zararları
Şeker hastalığınız varsa, çok fazla şeker böbrek hasarına yol açabilir. Böbrekler kan şekerinizi filtrelemede önemli bir rol oynar. Kan şekeri seviyesi belirli bir miktara ulaştığında, böbrekler idrarınıza fazla şeker bırakmaya başlar. Kontrolsüz bırakılırsa, diyabet böbreklere zarar verebilir. Zamanla kandaki atıkları filtreleyemez hale gelirler. Bu böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Şekerin Kilomuza Zararları
Yediğiniz daha fazla şeker, daha fazla kilodur. Araştırmalar, şekerle tatlandırılmış içecekleri tüketen insanların daha kilolu olduklarını ve tip 2 diyabet için daha yüksek risk altında olduklarını göstermektedir. Bir başka çalışma ise, şeker alımını arttıran kişilerin 2 aydan kısa sürede 1,7 kilo aldığını ortaya koymuştur.

Şekerin Cinsel Sağlığa Zararları
Şeker, ereksiyon için gerekli olan olaylar zincirini etkileyebilir. Uzmanlar, “Kan dolaşımındaki kronik yüksek seviyedeki şekerlerin ortak bir yan etkisi, erkekleri iktidarsız hale getirebilmesidir.” diye açıklamalarda bulunuyor. Bunun nedeni vücudunuzdaki kan akışını kontrol eden ve bir ereksiyon elde etmek ve tutmak için düzgün bir şekilde çalışması gereken dolaşım sisteminizi etkilemesidir.
