Karnınızı doyurmak için bir hayvan öldürmek zorunda kalsaydınız, vegan olurdunuz!
Fakat günümüzde böyle değil. Bu işlemleri bizim için yapan insanlar varken, mide için zorlayıcı olsa da her şey vicdanen daha sindirilebilir hale geliyor.
Et, süt, balık, peynir, yoğurt, yumurta… Hemen hemen çoğumuz bu gıdalara günlük beslenme rutinimizde yer veriyor ve tüketmekten zevk alıyoruz. Öyle ki, bu ürünlerin hayvanların çektiği onca zulüm ve işkence sürecinden sonra sofralarımıza konuk olduğunu hayal bile etmiyor, edemiyoruz.
Vegan nedir?
Veganizm; hayvanları yiyecek, kıyafet ya da başka bir amaç için her türlü sömürüye ve zulme izin vermeyi dışlayan bir yaşam biçimidir. Doğru uygulandığında, kan şekeri kontrolü dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Veganizm, vejetaryenlik ile oldukça karıştırılan bir kavram. Farkları öğrenmek için yazımıza tıklayabilirsiniz.
Hemen şimdi vegan olmanız için yeterli 10 neden:
1. Hayvanlar, Duyguları Olan Canlılardır!
Gıda için yetiştirilen hayvanları pek düşünmüyoruz. “Çiftlik hayvanları” isimsiz, meçhul sürüler olarak beliriyor hayalimizde. Fakat çiftlik hayvanları, tıpkı kediler ve köpekler gibi eşsiz kişiliklere ve duygulara sahip bireylerdir. Sevinç, sevgi ve haz duymanın yanı sıra korku, keder ve acı hissederler. Bizim gibi derin dostluklar ve duygusal bağlar kurarlar ve bizim gibi onlar da yaşamlarını korumaya çalışırlar. Onların mezbahalarda canlı canlı kıyıldığını biliyor musunuz?
2. Hayvansal Ürünler Tüketmek Ölüme Sebeptir.
Hayvanların yumurta ve süt üretiminde zarar görmediğini mi düşünüyorsunuz? Sağılmaktan baygın düşen bir inek gördünüz mü hiç? Buzağısından ayrılmış, sütünü yavrusuna veremeden çalan kişilerin onlara sevgiyle yaklaştığını mı sanıyordunuz? Bütün memeliler gibi, inekler sadece bebeklerini beslemek için süt yaparlar. Fakat insanlar, o sütü ondan çalarlar! Ortalama 20 yıl yaşayan bir inek, süt üretimi için hunharca kullanılıyor ve 4 yıl içinde ölüyor. Sonrası? Mezbahalara gönderilip canlı canlı derisi soyularak katlediliyor! Sırf siz güzel kavurmalar yiyebilin, sütünü keyifle yudumlayabilin diye. Süt demişken, inek sütünün zararlarını biliyor muydunuz? Okumak için lütfen buraya tıklayın.
Doğada, vahşi tavuklar yılda sadece 12 ila 20 yumurta bırakır. Ancak evcilleştirilmiş tavuklar, her yıl 250 ile 300 arasında yumurta üretmek için genetik olarak manipüle edilmiş, ağrılı ve sıklıkla ölümcül üreme bozukluklarına yol açılmış. Yumurta elde etmek için kullanılan tavukların % 95’inden fazlası kafeslere hapsolur ve bu yüzden kanatlarını bile açamazlar. “Kafessiz” ve “gezen tavuk” yumurtaların çoğu, pis depolarda binlerce insan tarafından paketlenir. Bu tavukların çoğu, aşırı kalabalık koşullarda yaşadığı için sinirlenip birbirlerini gagalamasınlar diye gagaları kızgın makaslarla kesilir. Hem de hiçbir uyuşturucu ve sakinleştirici vurulmadan. Canlı canlı!
3. İnsan Vücudunun Hayvansal Ürünlere İhtiyacı Yoktur!
İyi dengelenmiş vegan bir diyet, gelişmek için ihtiyaç duyduğumuz tüm besinleri kolaylıkla sağlayabilir. Dünya çapında hükümet sağlığı uzmanları, hayvan bazlı gıdalar yerine bitki besinleri tüketmenin önemli sağlık faydaları olduğunu söylüyorlar. Obezite, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp krizi, inme ve bazı kanser türlerinin insidansında azalma gibi pek çok faydası bulunuyor.
Amerikan Diyetisyenler Derneği (ABD’nin en eski, en büyük, en önemli beslenme otoritesi), dengeli vegan beslenmenin “sağlıklı, besinsel olarak yeterli olduğunu ve yarar sağladığını ” belirtiyor. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, bebeklik, çocukluk, ergenlik gibi yaşam döngüsünün tüm aşamalarında tüm bireyler için uygun olduğunu da ekliyor.
5. Hayvancılık, Dünya’ya Zarar Veriyor.
Gezegende yaklaşık 7 milyar insan var yaklaşık 1 milyar oranda insan yetersiz besleniyor ve 6 milyon çocuk her yıl açlıktan ölüyor. Çiftlik hayvanları, bitkilerle kıyaslandığında verimsizdir. Sonuçta hayvanların sağladıklarından daha fazla gıda harcadıkları sonucuna varılmıştır. Bunu şöyle açıklayabiliriz; her yıl 60 milyar çiftlik hayvanı besliyor ve bu oranı sürekli artırıyoruz. Dünyada 7,3 milyar insan var. Soya ve mercimek gibi ürünler sığır etinde daha fazla protein içerirken sadece bir kilo eti elde etmek için on üç kilo tahıl harcanır.
Dünyadaki yenilebilir tahıl ürününün yarısıyla çiftlik hayvanlarını beslemek, yalnızca proteinlerin çok verimsiz kullanımı değil, aynı zamanda doğal kaynakların şaşırtıcı bir israfıdır ve çok daha fazla arazi, su ve enerji gerektirir.
6. Veganlık, Hastalıkları Önleyebilir ve Tersine Çevirebilir
Vegan beslenme, en kötü hastalıkların çoğunu önleyebilir ve hatta bazı durumlarda tersine çevirebilir. Araştırmalar et, yumurta ve süt tüketimi ile kalp hastalığı, diyabet, meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri gibi kronik hastalıklar arasındaki ilişki olduğunu gösteriyor. Bitki temelli beslenmek ölümcül hastalıklar dahil olmak üzere birçok hastalığın gelişimini tersine çevirir.
7. İnsan, Etobur Bir Canlı Değildir!
Ağzınızı ne kadar açabiliyorsunuz? Şu an deneyebilir misiniz? Okuyacaklarınız için bunun önemi büyük. Herkes ağzını ne kadar açabildiğine baktıysa devam edelim. Büyük bir ağız açıklığı, bir eklem, hançer benzeri dişler ve keskin pençeler olarak çalışan bir çene eklemi de dahil olmak üzere, etoburun anatomisini bir kez daha düşünün. Bu özelliklerin her birini aslan ya da ayı avını öldürmek için kullanabiliyor. Buna karşın otçul hayvanlar, etli dudaklara, küçük bir ağız açıklığına, kalın ve kaslı bir dile, çiğneme, ezme ve öğütmeyi kolaylaştıran çok daha az dayanıklı, hareketli bir çene eklemine sahiptir. Otoburlar genellikle keskin pençelerden yoksundur.
Otoburların midesi etoburlarınki kadar geniş olmayan sindirim sistemlerine sahiptir, bu da bitkilerin diyetiyle izin verilen daha küçük porsiyonların daha düzenli bir şekilde tüketilmesi için uygun bir özelliktir.
8. Çevreyi korumak ve iklim değişikliğini durdurmak elimizde!
Kaynaklara göre insan kaynaklı kirliliğin yaklaşık %18-51’i et endüstrisinden gelmektedir. Her bir kalorilik sığır eti kalorisi yaratmak için yaklaşık 40 kalori olan fosil yakıt enerjisi tüketilir.
Vahşi hayvanlar da sonuçlara katlanmak zorunda kalıyor. Memelilerin% 86’sını, amfibilerin% 88’ini ve tüm kuşların% 86’sını etkiliyor. Birçoğu yakın gelecekte aşırı derecede yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 2048 yılında balıksız okyanuslar görebilmemiz mümkün.
9. Vegan Olmak Kalbinize İyi Gelecek
Hem erkeklerin hem de kadınların önde gelen ölüm nedeni kalp hastalığıdır. Kalp hastalığının en önemli nedenlerinden biri de diyet kolesterolüdür. Vücudumuz ihtiyaç duyduğumuz tüm kolesterolü kendi üretir, böylece hayvansal ürünler tüketmek bu seviyeyi aşırı noktalara taşır. Oysa ki bitki besinlerinde kolesterol yoktur. Hayvansal ürünler, doymamış yağların aksine, karaciğerin daha fazla kolesterol üretmesine neden olan doymuş yağlarla doludur.
Bu hastalıkları önlemek bitki temelli sağlıklı bir diyet yapmak, egzersiz yapmak ve sigara içmekten kaçınmak kadar basittir. Ancak önlenmenin ötesinde bitki temelli bir diyet, kalp hastalığını tersine çevirmek için bilimsel olarak kanıtlanmış tek tedavidir. Bitkisel bazlı gıdaların yüksek lif içeriği de kolesterol emilimini yavaşlatmaya yardımcı olur. Hayvansal ürünler lif içermez.
10. Değerlerimizi Korumak
Hayvanlara verilen zararın % 98’inin gıda seçimlerimizden geldiği tahmin edilmektedir. Biz et, süt ve yumurta tükettiğimiz için bu hayvanlara zarar veriliyor. Ancak bilim, insanların et, süt veya yumurtaya ihtiyaç duymadıklarını kanıtlamıştır.
Hayvanları yemenin sağlıklı olmadığını anladık ve besleyici bitki temelli gıdalara erişebiliyoruz. Peki neden hala hayvansal ürünleri tüketmeye devam ediyoruz? Hayvanların zevkimiz için zarar görmesi ve öldürülmesi bizim seçimimiz. Çünkü tadını seviyoruz(!)
Ancak hayvanlara zevk için zarar vermek, ortak tuttuğumuz temel değerlere aykırıdır. Değerlerimizin bir anlam ifade etmesinin tek yolu özgürce yaptığımız seçimlere yansımalarıdır. Şiddete karşı iyiliğe ve şefkatli olmaya değer verirsek ve bitki temelli alternatiflere erişebilirsek, veganizm değerlerimizin tek tutarlı ifadesi olacaktır.
Veganizm, “vegan beslenme” ile sınırlandırılmamalıdır. Toplumumuz tam anlamıyla hayvancılık, giyim ve kozmetik ürünlerden ev temizleyicilerine, acımasız tıbbi deneylerden yavru değirmenlerine kadar inşa edilmiştir. Veganizm, yaşamın her alanında hayvanları kullanmaktan kaçınmak için bir çaba gerektirir, ancak yediğimiz yiyecekler ve hakkında yaptığımız seçimler başlamak için önemli ve etkili bir adımdır.