Karbonhidratlar sporcular için en önemli enerji kaynağıdır. Çünkü; karbonhidratların fazlası karaciğerde glikojen olarak depolanır ve kalan kısmı da vücutta yağ olarak depolanır. Sporcularda yoğun egzersizler de enerjileri tükenme noktasına geldiğinde karaciğerdeki glikojenden enerji alarak egzersiz yapmaya devam ederler. Vücuttaki yağlar da ağır sporlarda enerjiye dönüşür. Yani karbonhidrat alınmadan uzun soluklu spor yapılması da mümkün değildir zaten. Ayrıca yeterli miktarda Karbonhidrat alınmadığı takdirde bu kez de karaciğerde yağlanma baş gösterir ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Karbonhidratlar bir çok meyve ve sebzede bulunmakla beraber genelde tahıllı gıdalarda bulunmaktadır.

 

Yazımızın başlığında ki sporcu ne zaman karbonhidrat tüketmeli sorunun cevabına gelince; sporcular karbonhidratları “ 2-4 saat öncesi, 2-3 saat öncesi, 1-2 saat öncesi, 1 saatten az bir süre kala, 2-10 dakika öncesinde yada antrenmandan sonra” tüketebilirler, ancak bu sürelerin tamamında da alınacak olan karbonhidrat gıdalar ve miktarları değişmektedir.

Örneğin; 2-4 saat öncesinde domates dilimleri ve yağsız peynirle  doldurulmuş bir sandviç, bir kase yoğurt, bir adet muz, küçük bir porsiyon et soslu makarna, meyve ve karbonhidratça zengin bir içecek tercih edilebilir,

Oysa, 2-10 dakika öncesinde ise; en basit karbonhidrat besinleri seçilmeli (örneğin bir elma) ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Karbonhidratların Önemi !

Uzmanlara göre, 1 gram karbonhidratta 4 cal kalori bulunmaktadır ve tüm vücut kaslarında bulunan kalori miktarı da yaklaşık olarak 2000 cal civarındadır. Tüm bu kaloriyi diyet yada spor yapmakla tüketmek mümkündür. Ancak, karbonhidratlarla bu açığı doldurmaz isek, bir sonraki spora enerji kalmayacak ve vücut karaciğerdeki glikojen deposuna saldıracaktır. Bu da arkasından bir takım hastalıkları beraberinde getirir… her vücudun günlük karbonhidrat ihtiyacı farklıdır. Bu konuda daha sağlıklı bir ölçüm yapmak adına en yakın zamanda bir uzmana başvurarak gereken testlerinizi yaptırınız.

Daha önceki yazılarımızda beslenme ile ilgili olarak bir takım bilgiler vermiştik. Bu yazılarımızın neredeyse tamamında karbonhidratların önemine dikkat çekmiştik. İlgilenenlerin bu yazılarımıza da bakmalarını tavsiye ediyoruz.

Sevgiyle kalın…

Önceki İçerikStrese Karşı Dikkat
Sonraki İçerikGünde Ne Kadar Su İçmeli ?
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.