Vücut Kitle İndeksi Hesaplama
Toplum arasında boy kilo endeksi olarak da bilinen vücut kitle indeksi temel olarak, bir kişinin boyunu ve kilosunu kullanarak basit bir hesaplamadır. Boy kilo endeksi hesaplanırken Dünya Sağlık Örgütü’nün referans aralığı temel alınmaktadır. Bu hesaplama, kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre türünden vücut uzunluğunun karesine bölünmesiyle ortaya çıkmaktadır. Diğer bir deyişle, bireyin vücut ağırlığının boyuna göre normal düzeyde olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan bir tür yöntemdir. Bu yöntem sayesinde birey, ideal kilosunun ne olması gerektiğini öğrenebilir ve kilosunu kontrol altına almak için ihtiyaç duyulan önlemleri alabilir. Vücut kitle indeksi olarak elde edilen değer bireyin kendi vücudu için sağlıklı olan kiloya uzaklığını ya da yakınlığını gösterir. Ancak vücut kitle indeksi çok basit bir ölçümdür. Boy ve kiloyu dikkate alırken, aşağıdaki gibi faktörleri hesaba katmaz:
- Bel veya kalça ölçüleri,
- Yağ oranı veya dağılımı,
- Kas kütlesi oranı bunlar da sağlığı etkileyebilmektedir.
Örnek olarak, yüksek performanslı sporcular çok formda olma ve az vücut yağına sahip olma eğilimindedir. Daha fazla kas kütlesine sahip oldukları için yüksek bir Boy Kilo Endeksine sahip olabilirler, ancak bu aşırı kilolu oldukları anlamına gelmez. Boy kilo endeksi ayrıca bir kişinin kilosunun sağlıklı olup olmadığı hakkında kabaca bir fikir verebilir ve nüfus araştırmalarındaki eğilimleri ölçmek için yararlıdır. Ayrıca, bir bireyin kilosunun ideal olup olmadığını değerlendirmesi için tek ölçü olmamalıdır. Sağlık uzmanları, Vücut Kitle İndeksini ölçmenin yanı sıra, sağlıklı bir kilo olup olmadığınızı değerlendirirken diğer faktörleri de dikkate alabilir.
Kimler Boy Kilo Endeksini Kullanmamalıdır?
Vücut Kitle İndeksi, uzun mesafe sporcuları, hamile kadınlar, kas geliştiriciler, yaşlılar veya küçük çocuklar için kullanılmaz. Bunun nedeni, Vücut Kitle İndeksinin ağırlığın kas mı yoksa yağ olarak mı taşındığını değil, sadece sayıyı dikkate almasıdır. Sporcular gibi daha yüksek kas kütlesine sahip olanlar, yüksek Boy Kilo Endeksine sahip olabilir, ancak daha fazla sağlık riski altında olmayabilir.
Kas kütlesi kaybetmekte olan yaşlılar veya büyümesini tamamlamamış çocuklar gibi daha düşük kas kütlesine sahip olanlar daha düşük bir Vücut Kitle İndeksine sahip olabilir.
Hamilelik ve emzirme döneminde bir kadının vücut kompozisyonu değişir, bu nedenle Boy Kilo Endeksi kullanmak uygun değildir.
Etnik grubunuz da bazı sağlık sorunları riskinizi etkileyebilir. Örneğin, Güney Asya kökenli yetişkinlerin, genellikle sağlıklı kabul edilen 23 Boy Kilo Endeksi ile diyabet gibi bazı sağlık sorunları açısından daha yüksek riskleri olabilir.
Boy Kilo Endeksi Nasıl Hesaplanır?
Öncelikle bireyin uzunluğu ve ağırlığı doğru bir şekilde ölçülmelidir. Sonrasında vücut kitle indeksini hesaplamak için vücudun kilosu (kg) / boy uzunluğu (m) karesi parametresi kullanılır. Örnek verecek olursak, kişinin 1.80 m uzunluğa ve 79 kg ağırlığa sahip olduğunu varsayarsak:
1.80 × 1.80 = 3.24
79 / 3.24 = 24.4
Bu durumda kişinin boy kilo endeksi 24.4’dür.
Vücut Kitle İndeksi Aralıkları
Çoğu yetişkin için ideal bir boy kilo endeksi 18,5 ila 24,9 aralığındadır.
2 ila 18 yaş arasındaki çocuklar ve gençler için boy kilo endeksi hesaplamasında kilo ve boyun yanı sıra cinsiyet ve yaş da dikkate alınır.
Vücut kitle indeksi aralıkları:
18,5’in altında – düşük kilo aralığı
18,5 ile 24,9 arası – sağlıklı kilo aralığı
25 ile 29,9 arası – fazla kilo aralığı
30 ile 39,9 arasında – obez aralığı şeklinde ifade edilmektedir.
Eğer sağlığınız ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsanız, lütfen en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak diyetisyen eşliğinde ölçüm yapması gerekmektedir.