Her yaşın ayrı bir güzelliği vardır derler. Ancak her yaşta istenilen her şey yapılamıyor ne yazık ki. Örneğin beslenme, 20 yaşındaki bir birey ile 70 yaşındaki bir bireyin günlük alabileceği yada almak zorunda olduğu besin öğeleri arasında uçurum vardır. Özellikle de söz konusu olan enerji ise.
Yaşlı insanlarda yılların vermiş olduğu yorgunluk, bitkinlik, vücudun hastalıklara karşı artık direncini yitirmesi vb. gibi etkenler onların daha ağır hareket etmelerini, daha az yemek yemeleri gibi belirtiler gösterir. Bu da haliyle çok fazla enerji kaybetmemelerine işarettir. Yaşlı insanlar her ne kadar hayatın tozunu attırmış olsalar da onların da beslenmelerinde artık bir takım değişiklikler olması ve vücudun ihtiyacından fazlasını almaması gerekmektedir.
Yaşlılar Nasıl Beslenmelidir ?
Yaşlılarda diğer insanlara oranla daha fazla kırık ve kronik hastalanmalar meydana gelmektedir. Dolayısıyla yaşlılarda beslenme konusunda iki kat daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Vücudun neye ne kadar ihtiyacı varsa o kadar besin öğelerinden faydalanılır.
Protein : yaşlılarda meydana gelen enfeksiyon, kırıklar, kronik hastalıklar proteine olan gereksinimi arttırır. Bu nedenle de her gün beden ağırlığına oranla 1 gram protein alınması zorunludur. Yani, örneğin; 75 kilogram ağırlığındaki bir kişinin günlük 75 gram protein alması gerekir. Daha çok süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, ızgara et gibi gıdalar tüketilmelidir.
Yaşlılarda beslenme için önemli ayrıntılardır bunlar.
Karbonhidrat : Karbonhidratlar günlük enerjinin % 60’ını oluşturmaktadır. Kişi günlük olarak yeterli karbonhidratları almazsa vücut bu ihtiyacını proteinden karşılayacaktır. Bu nedenle yeterli oranda karbonhidrat tüketilmelidir. Daha çok tahıllı besinler tercih edilmelidir örneğin: kepekli ekmek, karbonhidrat açısından zengin sebze ve meyveler…
Vitaminler: Yaşlılık dönemindeki enerji kaybı ne yazık ki çok fazla azaldığından bunu dengelemek için mutlak suretle vitamin ve minerallerden faydalanılmalıdır. Özellikle de C ve D vitamini çok önemlidir.
Yağlar : Enerji azalırsa vücutta yağ oranı artar, ancak yaşlılarda yağ oranı da giderek azaldığından dolayı günlük en az 35 – 40 gram yağ alınmalıdır, özellikle de Omega 3 yağı yaşlılarda beslenmede çok büyük önem taşır. Ayrıca yağlar vücudun enerji miktarını da % 4 oranında karşılamaktadır.
Su: Vücudumuz normal şartlarda ter, idrar, organların çalışması ve hatta nefes alıp verirken dahi su kaybetmektedir. Su kaybını önlemek içinde günde en az 3 litre su içilmelidir. Yaşlılarda ise su miktarı günde 8 – 10 bardak olmak zorundadır.