Zeytinyağı, insan sağlığı için pek çok faydası bulunan ve antioksidan bakımından zengin bir besindir. İçerdiği oleik asit, tekli doymamış bir yağ asididir ve insan sağlığı için çok faydalıdır. Sızma zeytinyağında bulunan yağ asitleri ve antioksidanlar, kalp sağlığını korur; felç riskinin azaltır. Zeytinyağının faydaları arasında vücudu hücresel bozulmalardan ve kanserden korumaya yardımcı olmaktan zayıflamaya yardımcı olmaya kadar insan ve vücut sağlığı için pek çok fayda bulunmaktadır. Saç ve cilt için son derece besleyici olan bu yağ, her cilde uygun değildir. “Zeytinyağının Doğal Ve Kaliteli Olduğunu Nasıl Anlarsınız?” başlıklı yazımızda zeytinyağının faydalarını ve zeytinyağının organik, kaliteli olduğunu nasıl anlayabileceğinizi ele aldık.
Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?İçerdiği bir tür antioksidan olan polifenol sayesinde kan basıncını düşürür.
- Kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.
- Felç riskini azaltır.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Alzheimer riskini azaltır.
- Kanser önleyici özelliğe sahiptir.
- Tip 2 diyabete karşı korur.
- Karaciğeri korur.
- Mide dostudur, mideyi korur.
- Bağırsak sağlığını korur.
- Saça parlaklık katar ve saç yapısını güçlendirir.
- Cildi nemlendirir ve temizler.
- Makyaj temizlemede etkilidir.
- Sivilceli ve sedef hastalığının tedavisinde kullanılır.
Zeytinyağı Nasıl Saklanır?
Zeytinyağı doğrudan ışık almayan bir yerde muhafaza etmelisiniz. Pencerenin yanında ya da doğrudan ışık alan bir yere koymaktan kaçının. Ultraviyole ışınlar zeytinyağına zarar verdiği için bozulmaya yol açabilir.
- Farklı bir şişede muhafaza etmek istiyorsanız koyu renkli ya da seramik bir şişe tercih edin.
- Ocak ya da fırın gibi sıcak yerlere yakın yerlerde tutmayın.
- Yağınızın havaya maruz kalmasına izin vermeyin. Hava ile temas halinde olmak, yağın kalitesini düşürebilir.
Zeytinyağının Doğal ve Kaliteli Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Zeytinyağı doğal mı ya da zeytinyağının kaliteli olduğu nasıl anlaşılır diye soruyorsanız, bunu anlamak için bazı test yöntemleri mevcuttur. Zeytinyağı testleri arasında en çok bilinen test zeytinyağı donma testidir.
Donma Testi: Donan yağ kalitelidir
Zeytinyağı yapısı itibariyle soğukla karşı karşıya kaldığında donabilen bir yağdır. Donma testi için yapmanız gereken oldukça kolay. Bir kabın içerisine bir miktar zeytinyağı koyun. Yağ doldurduğunuz kabı dondurucu ya da buzluğa koyun ve yarım saat bekleyin. Kabı çıkardığınızda yağ, tamamen donup kristalleşmiş ise doğal ve kaliteli bir zeytinyağıdır. Her noktası eşit olarak donmadıysa zeytinyağı sahte olabilir.
Su testi: Zeytinyağı suyun üzerinde kalıyorsa gerçektir
Su testi yapmak için bir bardak ılık suyun içine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Bardağa koyduğunuz zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve suyun dibine çökmeden yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir; zeytinyağı sahte olduğunda ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan kalacaktır. Yüzeyde dairesel bir biçimde kalan yağ, bir süre sonra suya karışacaktır.
Tuz ruhu testi: Tuz ruhuyla buluştuğunda zeytinyağının rengi değişmiyorsa gerçektir
Zeytinyağının doğal olup olmadığını test etme yöntemlerinden biri olan tuz ruhu testi çok fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bardak tamamen dolana kadar tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağınız gerçek ve kaliteli bir yağ ise tuz ruhuyla bütünleşmeyecek ve rengi bozulmadan her zamanki sarı rengini koruyacaktır. Fakat zeytinyağınız sahte ise bardaktaki sıvının renginde pembe tonlarına dönme olacaktır.
Tadım testi: Genzi yakıyorsa gerçektir
Zeytinyağı testlerinden biri olan tadım testi için yapmanız gereken şey, bir çay kaşığı yardımıyla zeytinyağının tadına bakmaktır. Kaliteli ve doğal zeytinyağı genzinizi yakmalı. Diğer bir deyişle kaliteli zeytinyağı asitlilik oranına göre boğazınızda yakıcılık hissi bırakır. Tadına baktığınız zeytinyağı bunlara sebebiyet vermezse büyük olasılıkla gerçek ve doğal değildir.
Koku testi: Meyvemsi kokular alıyorsanız gerçektir
Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi hafif bir koku almalısınız. Zeytin kokusu baskın olmalı. Sahte zeytinyağlarında ise baskın olan koku boya kokusuna benzer bir kokudur. Bu durum yağın oksitlendiğini gösterir.