Adet Gecikmesi Nedir?

Öncelikle kadınların korkulu rüyası adet gecikmesinden bahsedelim. Adet düzenli olmadığında ve bir hayli geciktiğinde bu kadınlarda paniğe sebep olabilir. Ancak adet gecikmesinin sebebi her zaman gebelik değildir. Peki başka ne sebepleri vardır? Adet gecikmesinin en önemli sebeplerinden ilki psikolojik sıkıntılardır. Özellikle stresli ruh hali bunda çok önemli bir rol oynar. Bazense fizyolojik bir sebebi olabilir ve mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmek gerekir. Kişinin adet gecikmesi yaşadığında kendine sorması gereken sorular vardır.

Adet Sancısı Nedenleri?

⦁ Adetimi etkileyecek düzenli olarak kullandığım bir ilaç var mı?

⦁ Gerçekten fazla mı stresli bir ruh halindeyim?

⦁ Yakın zamanda başka bir hastalık geçirdim mi?

⦁ Yakın zamanda ani bir kilo kaybı/alımı yaşadım mı?

⦁ Düzensiz ve kötü mü besleniyorum? Bu sorulardan herhangi birine cevabınız evet ise, adetinizin düzensiz olması çok normal bir durumdur. Eğer bu sorunlardan herhangi birini yaşamadıysanız, bir doktora görünmenizde fayda var. Çünkü bazı kist oluşumları da adet gecikmesine sebebiyet verebilir. Bunu yalnızca ultrasona girerek anlayabilirsiniz. Doktora gitmeden önce kendi yöntemlerinizle adet olmak istiyorsanız evde deneyebileceğiniz çok pratik yöntemler bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları;

⦁ Papatya, kantaron, rezene, biberiye gibi bitki çayları tüketmek,

⦁ Maydanoz, soğan gibi adet söktürücü sebzeler tüketmek,

⦁ Karın bölgesine sıcak su torbası tutmak. Bu yöntemlerden herhangi bir sonuç alınamazsa adet söktürücü ilaçlara başvurulabilir.

Öte yandan bir başka önemli konu da adet sancısıdır. Kadınların yaşam kalitesini oldukça düşüren bu sancı, kimyasal olan ilaçlardan ziyade doğal yöntemlerle çözülmelidir.

Bunun içinse; Rahatlamak için egzersiz yapılabilir, Yukarıda bahsedilen bitki çayları tüketilebilir, İçinde kalsiyum bulunan besinler tüketilebilir ve, Ilık bir duş her zaman iyi gelecektir. Bunlar evde denenebilecek pratik yöntemlerdir.

Adet gecikmesi ve sancısına ürolojik başka nedenler yol açabilir. Mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.

Adet Gecikmeleri Neden Olur?

Adet döngüsü, kadınların her ayın belirli bir sürecinde yaşadığı doğal süreç olmasının yanı sıra bu her kadında aynı süreçte yaşanmamaktadır. Bu adet döngüsü süreci hormonal dengesizlik, aşırı kilo kaybı veya artışına bağlı değişiklikler, stres, vücudu aşırı yoran egzersizler, yetersiz veya fazla şekilde beslenme, gebelik, kullanılan doğum kontrol hapları ve triod bezinde yaşanan sorunlardan dolayı birkaç gün ile birkaç arasında gecikmeler yaşanmaktadır.

Stresten Adet Gecikmeleri Kaç Gün Olur?

Kadınlarda adet döngüsünün gecikmesini etkileyen faktörleri arasında yer alan stres hormonlarında yaşanan olumsuzluklar, kortizol, hipotalamusun ve hipofizin çalışmasını etkileyebilir. Yaşanan bu etkileşimden dolayı adet döngüsünde düzensizliklerin yaşanmasını beraberinde getirir. Stresten kaynaklı adet döngüsünde yaşanan gecikmeler birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişmektedir.

10 Günlük Adet Gecikmesi Normal Mıdır?

Kadınların yaşadığı adet döngüsünde birkaç gün ile birkaç hafta arasında gecikmeler normal kabul edildiği için 10 günlük adet gecikmesi normal olarak kabul edilmektedir. 10 günlük adet gecikmesi eğer uzarsa sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz. Sağlıklı adet süreçleri dileriz 🙂

2 Ay Adet Gecikmesi Normal Mı?

Kadınlarda yaşanan adet döngüsünün normal süresi 21 ile 35 gün arasında yaşanmaktadır. Adet döngüsünde birkaç gün ile birkaç hafta arasında yaşanan gecikmeler normal olarak kabul etmektedir. Fakat bu geçikme süresi 2 ayda uzun süre olması gebelik, hormonal dengesizlikler veya ciddi sağlık sorunlarının işaretleri olabileceği için vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur?

Kadınların yaşadığı adet döngüsünde mevsim geçişlerine bağlı olarak gecikmelerde yaşanabilmektedir. Adet döngüsünce mevsimsel gecikmeler hangi aylarda olur sorusuna vücutta yaşanan ısı değişimleri, maruz kalınan ışık seviyesi, atmosferdeki basınç farklılıklarının yaşandığı ilkbahar ve sonbahar mevsiminin aylarında olur cevabını vermek doğru olmaktadır. Mevsimsel adet gecikmesi hafif bir düzensizlik olarak kabul edildiği için tedavi gerektirmez. Fakat yaşanan düzensizlik birkaç ay olursa sağlık kuruluşlarına başvurulması sağlık açısından önemlidir.