Ana Sayfa Sağlıklı Yaşam Burun Kanaması Neden Olur?

Burun Kanaması Neden Olur?

46
0
Burun kanaması neden olur?

Burun kanaması alakasız zamanlarda meydana gelerek tadımızı kaçırabilir. Genellikle burun kanaması önemsiz sebeplerle olmasına karşın, dikkat etmemiz gereken durumlar da vardır. Burun kanamasının yetişkinler ve çocuklardaki tipleri farklıdır. Her kanamanın sebebi aynı değildir.

Burun kanaması bize sağlığımızla ilgili mesajlar vermektedir.

İşte burun kanamasının sebepleri:

Kuru Hava

Genellikle mevsim geçişlerinde kanama sıklığı artmaktadır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında havanın kuruluğu sebebiyle burundaki deri kurur ve kılcal damarlar çatlar. Bu yüzden kanama meydana gelir.

Sümkürme

Tıkalı burnu açmak ve solunum yolunu rahatlatmak için sümkürürüz. Ancak sümkürürken oluşan hava basıncı, burundaki kılcal damarları çatlatabilmektedir.

K Vitamini Eksikliği

K vitamini eksikliğinde genellikle diş eti ve burun kanaması, basur gibi sorunlar görülmektedir. K vitamininin görevi kanın pıhtılaşmasında yardımcı olmaktır. K vitamini; koyu yeşil yapraklı sebzeler, lahana, tahıllar, brokoli, bamya, havuç gibi besinlerde bolca bulunur.

Darbeler ve Zedelenmeler

Siz farkında olmasanız da bir şekilde burnunuz zedelenmiş olabilir. Burundaki damarlar ince olduğundan bunu ilk başta hissetmeniz biraz zor olabilir. Daha sonradan oluşacak kanamaların sebebi bu olabilir. Yaralı yüzeyi sürekli olarak silmemeye çalışın ve iyileşmeye bırakın.

İlaçlar

Kullanılan kan ilaçları, yan etki olarak burunda ve diş etlerinde kanamaya sebep olabilir.

Karaciğer ve Pıhtılaşma Sorunları

Karaciğer veya hemofili gibi pıhtılaşmayı zorlaştıran hastalıklarda burunda kanama görülmektedir. Bu hastalıklarda kişinin burnu rastgele zamanlarda kanar ve kanama uzunca bir süre kesilmeden devam eder. Bu rahatsızlıklar tehlikeli olabilir. Çünkü hastalar farkında olmadan iç kanamaya tutulabilir.

Tansiyon

Yüksek tansiyon damarlara basınç uygulayacağından kanama oluşabilir. Eğer kanamanız yoğun ve 10 dakikadan fazla sürüyorsa, bu tehlikeli bir durumun habercisi olabilir. Böyle bir durumda bir an önce doktora başvurmanızı öneriyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz