Türkiye için özel gün ve haftalar önemli bir yere sahiptir. Bu özel gün ve haftalar bazen kahramanlık destanları yaratanları anmak bazen de ülkenin ekonomik olarak gelişmesi amacıyla kutlanmaktadır. Bu haftalardan birisi de Türkiye turizm haftasıdır. Türkiye turizm haftasında bacasız sanayi olarak adlandırılan turizmin ülkede gelişmesi ve ülkenin diğer ülkelerde tanıtımını yapmak amacıyla kutlanılıyor. Bu yazımızda Türkiye 2023 turizm haftası ne zaman başlıyor? ve turizm haftasını nedir? Sorusuna cevap bularak ülke turizmi için önemli yere sahip yerler hakkında bilgi vereceğiz. İyi Okumalar! Türkiye turizm haftasını ‘’seyahat insanın ruhunu asilleştirir ve önyargılarını yok eder’’ sözünü söyleyen Oscar Wilde’n sözü ile kutluyoruz.
Turizm Haftası Nedir?
İnsanların bulunduğu ülke içinde veya başka ülkelere gezi, spor, dini, etkinlik, okuma, tatil, sağlık ve diğer birçok amaçla yaptığı ziyaretlerdir. İnsanların yaptığı bu ziyaretler esnasında para harcadıkları için hem ülke turizm gelirine katkı yapıyor hem de kültürlerin birbiriyle etkileşimde bulunmasına neden oluyor. Turizm sağlık, deniz, termal, yayla, dağ, kış sporları, kültür ve diğer birçok alanda yapılıyor.
Türkiyede Turizm Haftası Nedir?
Türkiye’de Turizm haftası, toplumda turizm bilincini artırmak, iç turizmin canlandırılması, halkın yerli turist olarak hareketini sağlamak, ülke turizmini ve ülke kültürünü tanıtmak amacıyla 1977 yılından beridir kutlanmaktadır. İlk olarak mart ayının ikinci pazartesi gününde kutlanan Türkiye turizm haftası 1983 yılında mart ayında havaların soğuk olması ve turizm açılışının yapılabilmesi amacıyla günü değiştirildi. Bu sayede turizm sezonu açılışına denk gelecek hafta içerisinde yapılacak etkinlikler ile turizm canlandırılması amaçlandı. Gelinen son noktada ise geçmiş yıllarda turizm haftası ile başlayan 24 haftalık turizm sezonu, günümüzde 40 haftaya çıkartılarak Türkiye turizminin bütün bir yıla yayılması sağlandı. Bu sayede yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin hareketinden dolayı ülke ekonomisi ve kültürleri etkileşimi sürekli hale gelecektir.
2023 Turizm Haftası Ne Zaman Başlıyor?
Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel belediyeler tarafından çeşitli etkinliklerin düzenlendiği turizm haftası 2022 yılında 15 Nisan ile 22 Nisan arasında kutlanacaktır. 2020 yılında yaşanan Covid19 pandemisinin de etkisiyle dünya ve Türkiye turizm açısından yaşanan sıkıntılar, otel, eğlence yerleri, spor etkinliklerinin ve diğer yerlerde tedbirler alınarak azaltılmaya çalışılıyor. 15 Nisan ile 22 Nisan arasında kutlanan 2022 turizm haftası ile Türkiye’nin bacasız sanayisi olan turizm sektöründe büyük gelirler elde edilmesi amaçlanıyor.
Dünya 2023 Turizm Hatfası Günü Ne Zaman Kutlanılıyor?
1 Kasım 1979 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün dünya turizmini geliştirmek ve canlandırmak amacıyla 27 Eylül gününün dünya turizm günü isteği Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi.
2023 Turizm Haftası İçin Gezilecek Doğal ve Tarihi Yerler
Kız Kalesi/ Mersin
Akdeniz bölgesinin incisi olan Mersin’de yer alan Kız Kalesi hem efsanesi hem de deniziyle meşhurdur. Kız kalesiyle ilgili anlatılan efsaneye göre kral çok sevdiği kızının geleceğiyle ilgili kâhine gider. Kâhin krala kızının bir yılan tarafından sokulup öldürüleceğini söyler. Bunun üzerine kral kızının yılan tarafından öldürülmesini engellemek amacıyla denizde yer alan ada üzerine kale inşa ettirip kızını burada yaşatır. Günün birinde elma sepeti içerisinde saklanmış bir yılan kız kalesine gelip, kralın kızını öldürür. Mersin’e gelerek hem kız kalesinin efsanesini bölge halkından dinleme fırsatını yakalarsınız hem de kız kalesinin eşsiz kumsalında yüzmenin tadını çıkarma imkanına kavuşmuş olursunuz.
Ayasofya Camii/ İstanbul
İstanbul’un tarihi yarımadası olan Fatih ilçesinde yer alan Ayasofya, aynı yere üç kez inşa edilmiş tarihi eserdir.İlk Ayasofya eseri 360 yılında II. Kostantin tarafından Büyük Kilise adıyla ahşap çatılı bir bazilikadan inşa yapılmıştır. 404 yılında çıkan isyanlardan dolayı birinci Ayasofya yanarak kül olmuştur. İkinci Ayasofya eseri İmparator II. Theodosius tarafından birincisinin üzerine benzer şekilde yapılarak 415 yılında ibadete açılmıştır. 532 yılında İmparator Jüstinyen aleyhinde başlayan Nika ayaklanmasında yakılmıştır. Nika ayaklanmasının bastırılması ardından İmparator Jüstiyen emri ile üçüncü Ayasofya ilk ikisinden farklı ve görkemli şekilde 532- 537 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu padişahi Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında İstanbul alınmıştır. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldıktan sonra şehrin sembollerinden olan Ayasofya’ya ahşaptan minare eklenerek camii yapılmıştır. Ayrıca Mimar Sinan’ın Ayasofya üzerinde yaptığı eklemeler ve düzenlemeler ile eserin sağlam hale getirildi. Türkiye turizm sektöründe en önemli eserlerinden birisi olan Ayasofya’yı ziyaret ederek binlerce yıldır ayakta duran tarihin izlerini keşfedebilirsiniz. Ayasofya Camisinden çıktıktan sonra eski İstanbul, Eminönü, turu da yapabilirsiniz.
Sümela Manastırı/ Trabzon
M.S 365- 395 yılları arasında sarp kayalıklar üzerine inşa edilen Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçeside yer almaktadır. Meryem Ana Manastırı da olarak bilinen Sümela manastırının iç bölümünde etkileyici frekslerle kaplı çile odası, gözetleme şapeli, kadınlar manastırı bulunmaktadır. Rum Hristiyanları tarafından hac noktası kabul edildiği için ziyaret edilen Sümela Manastırı, UNESCO dünya kültür mirası geçici listesinde yer almaktadır. Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Sümela Manastırını ziyaret ederek hem tarihin dokusunu yaşayabilirsiniz hem de sarp kayalıklardan doğanın güzelliğini izleyebilirsiniz.