Dünya üzerinde yaşanan en eski şehirlerden biri olan Van, tarihi güzellikleri ve eşsiz doğası ile Doğu’nun incisi… Zamanında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrin; zengin mutfağı, eşsiz kültürü ve tarihi dokusu, Van’a gitmeniz için en büyük sebep olabilir! Doğa harikası Van Gölü’nün etrafında konumlanmış şehirde, tadı damağınızda kalacak bir sonbahar- kış tatiliyaşayabilirsiniz. Sizi daha fazla meraklandırmadan; ayrıntılara geçiyoruz!
Van’da Görmeniz Gereken Yerler
Van Kedisi Heykeli
Şehrin girişinde sizi karşılayan bu büyük kediye “Merhaba” deyin! Van deyince, aklımıza ilk gelenlerden biri tabii ki de bir gözü sarı, bir gözü mavi olan Van kedisi oluyor. Kuşkusuz Van’ın en meşhur simgesi olan bu kediye ithafen şehrin girişinde Van Kedisi Heykeli yapılmış. Oldukça büyük ve heybetli olan bu heykel, yerel halk ve turistler tarafından Van’ın en sevilen yapıları arasında!
Van Kalesi
Şehri keşfetmeye kuşkusuz Van Kalesi’ni görmekle başlamalısınız! Van şehir merkezine Avarek yolu üzerinden 16.7 km uzaklıkta yer alan kale, Urartular’dan günümüze kadar kalan eserlerden biri. Şehrin simgesel yapısı haline gelmiş bu kalede; tapınak, Madır Burcu, sur duvarları, I. Sarduri’ye ait olduğu bilinen Asur dilinde çivi yazılı kitabeler ve daha fazlası yer alıyor. Tırmanma merdivenleri ile ziyaret edebileceğiniz Van Kalesi’ni görmeden; içeride yatan bu tarihi gizeme ortak olmadan gitmeyin!
Van Gölü
Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde keyifli bir tekne gezintisi yapabilirsiniz! Nemrut Dağı’nın patlaması sonucunda oluşan göl, volkanik bir set gölüdür. Ve uzunluğu 120 km civarındadır. Yerel halk arasında Van Denizi olarakta adlandırılan bu göl, Van ile bütünleşmiş; şehrin bir simgesi haline gelmiştir.
Akdamar Kilisesi
Akdamar Kilisesi Nerede, Akdamar Adası’nda yer alan Akdamar Kilisesi , eşsiz ada manzarası ile görenleri adeta büyüleyen bir yapıdır. Orta Çağ Ermeni sanatının en güzel örneklerinden sayılan Akdamar Kilisesi, “Kutsal Haç Kilisesi” olarakta bilinir. Adaya ulaşım için Gevaş’tan kalkan feribotları tercih edebilirsiniz. Van Gevaş adası seferlerine https://van.bel.tr/Syf/van-deniz-otobusu-sefer-saatleri.html adresinden kolayca ulaşabilirsiniz!
Muradiye Şelalesi
Bu sonbahar havaları, Muradiye Şelalesi’ni gezmenin tam da zamanı! Van’ın doğal güzellikleri arasında yer alan Muradiye Şelalesi, şehrin önemli turistik alanlarından biridir. Yüksekliği 50 metre civarında olan şelale, yoğun tatil rotanızda mola verebileceğiniz en güzel noktalardan biri olacaktır. Eğer, kış aylarında giderseniz de donan şelalenin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Şelale’nin civarında yer alan kafe ve restoranlarda da dinlenmeniz mümkün.
Van’da Neler Yapılabilir?
- Van Gölü Ekspresi ile tren yolculuğu yapın.
- Arubani Gümüş Atölyesi’ne gidin.
- Rus Pazarı’ndan İran çayı alın.
- Göl çevresindeki kamp alanlarında konaklayın.
- Abalı Kayak Merkezi’nde snowboard yapın.
- Van Gölü’nden geçerek göç eden flamingoları izleyin.
- Müküs Çayı’nda rafting yapın.
Van’da Ne Yenir?
Zengin bir kültüre sahip Van, yemekleriyle de herkese hitap etmeyi başarıyor. Her damağa uygun onlarca çeşit lezzet barındıran Van denildiğinde akla ilk gelen şey kuşkusuz Van kahvaltısı oluyor. Geçmişte İpek Yolu üzerinde yer almış olması; Van’ın kahvaltı kültürünü derinden etkilemiştir. Günümüze kadar gelmeyi başaran bu tatlardan; otlu peynir, bal, süt kaymağı, murtuğa ve yayık tereyağı Van kahvaltılarının olmazsa olmazlarıdır. Bunların yanı sıra et ve sebze yemekleri de Van’ın yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Van Gölü’nün de olması sebebiyle balıkta sıkça tüketilen ürünler arasındadır. Gölde yetişen bir balık olan inci kefali , Van’ın en lezzetli balığıdır. Yöresel lezzetler içerisinde yer alan; murtuğa, kaşık tatlısı, gavut ve ciğer köftesi gibi lezzetler de bölgenin ön plana çıkan; tadı damakta kalan lezzetleridir.
Siz de tatil rotanıza Van’ı ekleyerek; muhteşem deneyimlere kendinizi hazırlayabilirsiniz!