Türkiye’nin nadide yerlerinden biri olan Ege Bölgesi, eşsiz güzelliğe sahip yerlerden birisidir. Mavi ve yeşilin mükemmel bir uyum içinde olduğu bu bölge, tarihi açıdan da oldukça benzersiz bir silüete sahiptir. Özellikle antik kentleriyle olan Ege bölgesi, yabancı ve yerli turistlerin dikkatini çekmektedir. Her yıl yüzlerce turistin akın ettiği antik kentler, görkemli ve gizemli bir yapıya sahiptirler. Bu günkü yazımızda Türkiye’nin sayılı güzelliklerinden biri olan, Ege bölgesindeki tatil yerlerini sizler için derledik. Listemizi gözden geçirerek yeni tatil rotanızı oluşturabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Antik Kent Ne Anlama Gelmektedir?

Antik Kentler binlerce yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmış tarihi yerlere verilen isimdir. İnsanların geçmiş dönemde yerleşim yeri olarak kullandıkları kentler, günümüzde arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılmıştır. Gün yüzüne çıkarılan bu yerlerde, birçok tarihi kalıntı ve bulgulara rastlanır. Bu yüzden dolayı da UNESCO tarafından koruma altına alınmaktadır. Tarihi açıdan oldukça zengin olan antik kentler, genellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde vardır.

Ülkemizde 75 tane antik kent birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ev sahipliği yapmış olduğu bu medeniyetlerden kalan antik kentler, günümüze kadar gelmiş en güzel tarihi kalıntılardandır.

Ege Bölgesinde Bulunan Birbirinden İhtişamlı Antik Kentler

Tlos Antik Kent

tlos_antik_kent_Türkiye’nin en iyi antik kentlerinden biri haline gelen Tlos antik kent, Ege bölgesinin en iyi antik kentlerinden birisidir. Fethiye’ye gittiğiniz taktirde mutlaka Tlos antik kentini ziyaret etmelisiniz. Uygun fiyatlı gezilecek yerler arasında olan Tlos, buram buram tarih kokmaktadır. Tarihin izlerini günümüze ulaştırmış bu kent, pek çok efsaneye de ev sahipliği yapmıştır. Haftanın 7 günü ziyarete açık olan Tlos antik kentin fiyatları her sene değişiklik göstermektedir.

Tlos Antik kentte, Pegasus ve 3 başlı canavar ile savaşırken resmedildiği bir mezar bulunmaktadır. Mezar antik kentin en dikkat çeken unsurlarından biri haline gelmektedir.

Tlos antik kentin girişinde 2 önemli sütun karşılamaktadır.  Ortada olan kısımda ise, süslemeli kapılar bulunmaktadır. Antik kentin içine giriş yapınca, arka tarafında Likya duvar kalıntıları bulunmaktadır. Antik kentin içinde stadyum ve tiyatro bulunmaktadır.

Efes Antik Kent

efes_antik_kent_İzmir’in gizemli antik kentlerinden biri olan Efes, İzmir’de gezilecek en önemli yerlerin başında gelmektedir. Önceleri bilim, sanat, kültür merkezlerinden olan Efes antik kenti, bünyesinde Artemis tapınağı da bulundurmaktadır.

100 seneden beri devam eden kazı çalışmaları sonucunda birbirinden etkileyici ve büyüleyici birçok kültürel miras ortaya çıkmıştır. Bu yapılan kazı çalışmalarının sonucunda Celcus Kütüphanesi, Kral Yolu, Yamaç Evler ve  Antik Kent ortaya çıkmıştır. Günümüzde halen süregelen kazılarda, Cilalı Taş devrine ait buluntular ortaya çıkmaktadır.

Kente 2 kapı bulunmaktadır. 2 kapıyı da tercih edebilirsiniz. Ardından Liman Caddesinden başlayarak, gezinize start verebilirsiniz. Antik kentin en uzun caddelerinden olan Limon Cadde, sizi alıp o dönemlere götürebilir. Daha sonra Liman caddesini geçerek Meryem Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. Bu mekan Hristiyanlar tarafından oldukça önem taşıyan bir mekandır. Son olarak da Celcus Kütüphanesini gezmelisiniz. Burası oldukça heybetli ve ihtişamlı bir yerdir. Bünyesindeki 14 bin kitapla dönemin en zengin içeriğine sahip kütüphanesidir.

Asos Antik Kent

asos_antik_kent_Asos Antik Kent, Çanakkale’nin en meşhur ve ihtişamlı kentlerindendir. Kültür mirası olan bu antik kent, volkanik tepe üzerine kurulmuş olup denizden 236 metre yüksekliktedir. Asos Antik Kent, antik çağın izlerini taşıyan önemli turistlik merkezlerden birisidir.

Yapılan kazılar sonucunda titiz bir işçilik sergilenen bu antik kentte, restorasyon sürecinde  kentin orijinal mimarisine sadık kalınarak öğünlük korunmuştur. Özgünlüğü korunan yapı, tercih edilen her mevsimde gönül rahatlığıyla ziyaret edebilirsiniz.

Gezinize ilk olarak Athena Tapınağını ziyaret ederek başlayın. Gizemli bir yapıya sahip tapınak, gün batımında gittiğinizde sizi antik çağlara sürükleyecektir. Ardından Amfi Tiyatroyu mutlaka ziyaret etmelisiniz.  Bu tiyatro dönemin en büyük antik tiyatrolarındandır. 2500 kişilik kapasitesiyle dönemin en ihtişamlı yapıları arasında yer almaktadır. Daha sonra Agora’yı ziyaret etmelisiniz. Burası insanların bir araya geldiği, şehrin en kalabalık noktasıdır.  Bu yapı insanlar yağmurdan ve güneşten korunmak aynı zamanda da  dinlenmek için yapılan bir yerdir. Agora’da meclis binası ve Bizans Kilisesi kalıntıları bulunmaktadır.

Pergoman Antik Kent

bergama_antik_kent_İzmir’in meşhur antik kentlerinden olan Pergoman yılın tüm ayrıla turist akınına uğramaktadır. Sürekli turistlerin uğrak mekanı haline gelen bu yer, yılın 4 mevsimi ziyaretçilere kapısı açıktır. Yılın 4 mevsimi gönül rahatlığıyla ziyaret edebileceğiniz antik şehir, çok köklü ve eski bir tarihe sahiptir. Bu köklü tarihe sahip antik kent 8500’lü yıllara kadar dayanmaktadır.

Bergama Kenti, dönemin en güçlü ve köklü devlerinden olan İyon ve Helen başta olmak üzere, Roma ve Bizans‘ın en etkileyici mimari eserlerine ev sahipliği yapmıştır. Bu nadide eserler günümüze kazılar ve araştırmalar sonucunda gün yüzüne çıkmıştır.

Bergama Antik Kentini gezerken gezinize Bergama Kilisesinden başlamanızı öneririz. Tam bir kültür mirası olan kilise İncil’de adı geçen 7 kiliseden birisi olma özelliğini taşımakladır. Ayrıca kırmızı tuğlalar ile inşa edilen kilise, Kızıl Avlu diye de bilinmektedir. Ardından Pergoman Kütüphanesini ziyaret etmelisiniz. Dönemin en büyük kütüphanelerinden birisi olan Pergoman Kütüphanesi, tahta raflarla donatılmış bir yapıya sahiptir.

 

Önceki İçerikAşının Faydalarına İnanmayanlar İçin; Covid19 Aşısı
Sonraki İçerik2023 Bitcoin’in Kapılarını Aralamaya Hazır Olun!
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.