Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki doğal sit alanı Adatepe’ye giderek korunmuş taş evleri görmek; dünyanın en temiz havasına sahip ikinci yeri seçilen bölgede ciğerlerinizi temiz hava ile doldurmak; köyün eşsiz meydanlarındaki restoranlarda lezzetli tatlar deneyimlemek ister miydiniz? Eğer ki teklifimiz dikkatinizi çektiyse Adatepe’yi anlatan bu yazıyı çok seveceksiniz.
Adatepe Köyü Hakkında Bilgi
Adatepe Köyü; Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Küçükkuyu beldesinde yer alan tarihi bir köydür. Sit alanı içerisinde bulunduğu için Türkiye’deki en iyi korunmuş köylerden biri olan Adatepe, Kazdağları’nın yamacında bulunmaktadır. İsviçre Alpleri gibi temiz havası ile ünlü köyün tarihine göz atıldığında, bölgedeki Türk yerleşiminin ilk olarak Selçuklu döneminde başladığı bilinmektedir. Türklerin bölgede yaşamaya başlamasının ardından 19.yüzyılda bölgeye Girit Adası’ndan getirilen Rum hizmetlilerin Adatepe’de kalıcılaştığı görülmüştür. Yani Adatepe’de uzun yıllar Türkler ve Rumlar bir arada yaşamıştır ve bu da bölgede bir çok kültürlülüğün hakim olmasını sağlamıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yapılan “Nüfus Mübadelesi” ile birlikte bölgedeki Rum halk Yunanistan’a gitmiş; boşalan yerler de gelen Türklerle dolmuştur.
Köyde 1950 yılından sonra siyasi kavgalar baş göstermeye başlamıştır ve bu kavgalar sonucunda da köyün nüfusu boşalmaya başlamıştır. Yaşayan insanların sahil kesimlerine ve büyük yerleşim yerlerine yönelmesiyle 60lı yıllarda Adatepe’deki evler yıkılmaya başlanmıştır. Yıkılmayan evler ise hayvanların barınması için ahır olarak kullanılmaya başlamıştır.
Adatepe Köyü’nün hikayesi 1980 yılında bir kez daha farklılaşmıştır. Kazdağları’na geziye giden ve sanatla uğraşan İstanbullu bir arkadaş grubu izbeleşen Adatepe’deki evleri satın alıp kendi çabalarıyla restore etmeye karar vermiştir. Sonrasında da Adatepe kültürel dokusuyla; eşsiz havasıyla ve birbirinden güzel evleriyle tekrar kazanılmıştır.
Bugün özellikle bahar aylarındaki hafta sonu tatillerinin vazgeçilmez mekanlarından Adatepe, pırıl pırıl sokaklarıyla gidenlere adeta bir masal diyarında olduklarını hissettirmektedir.
Peki, bu masal diyarına gitmeye karar verirseniz köyde mutlaka görmeniz gereken yerler nereler? Bu sorunun cevabını da sıradaki bölümümüzde ele alalım.
Adatepe Gezilecek Yerler
Adatepe’desiniz. Kazdağlarının yamaçlarındaki taptaze oksijeni içinize çektikten sonra gezmeye başlamaya hazırsınız. Peki, nereye gideceksiniz?
Adatepe Taş Evleri
Güzelliğiyle giden herkesi hayran bırakan köyü keşfetmek için ilk yapmanız gereken; köyün sokaklarını gezerek özenle restore edilen taş evleri görmek… Çünkü köyde yer alan evler, başarıyla restore edildikleri için köyün en görülesi yanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu evler incelendiğinde bölgede daha önce birlikte yaşayan Rumların ve Türklerin beraberliğinin izlerini de görmeniz mümkün. Çünkü Adatepe’de Rumlar tarafından yapılan taş evlerle Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan konaklar bir arada…
Zeus Altarı
Adatepe Köyü’nde denize bakan kısımda yer alan Zeus Altarı, Türkiye’de manzarasıyla en çok büyüleyen yerlerden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca isminden de anlaşılacağı üzere yapıyla ilgili mitolojik bir efsane de söz konusu. Yunan mitolojisine göre Zeus, zamanında Kaz dağlarında yaşamıştır ve Truva Savaşı’nı da Zeus Altar’ından izlemiştir. Kaya kütlesinin işlenmesiyle oluşturulan mekan; Adatepe’de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Sunağın yanında Çanakkale Savaşları’na katılan Erdem Dede’nin yatırının bulunuyor oluşu bölgenin bugün de manevi açıdan değerli olmasını sağlamıştır.
Taş Mektep
Adatepe’de yer alan felsefe, sanat, tarih ve edebiyat açısından oldukça önemli bir atölye niteliğine sahip Taş Mektep; 1985 yılında öğrenci azlığından kapatılmış bir eğitim yuvasıdır. Sonrasında da Adatepe’yi restore edenler tarafından keşfedilen okul da restore edilmiştir ve bugün genellikle yazları aktif olan oldukça önemli bir bilgi merkezidir. Kurucuları arasında akademisyenler ve sanatçılar bulunan Taş Mektep’i Adatepe’ye gittiğinizde kesinlikle görmelisiniz. Mektepte etkinlik olmadığında merkezin kapalı olduğunu belirterek etkinlik takvimini buraya bırakıyoruz.
Hurmalı Kahve
Eğer ki Adatepe’ye gidecekseniz orada tatmanız gereken tatlardan biri de; otlu dondurmadır. Köyde bulunan en lezzetli otlu dondurmaları bulabileceğiniz yer de: Hurmalı Kahve’dir. Köyün merkezinde yer alan Hurmalı Kahve; lezzetli Türk kahveleriyle, gözlemeleriyle ve otlu dondurmalarıyla sizin Adatepe’deki favorilerinizden biri olacak. Adatepe’ye giderseniz Hurmalı Kahve’de mutlaka bir çay molası verin ve mekanın otantik atmosferinin keyfini çıkarın.
Adatepe’de Nerede Kalınır?
Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz gibi Adatepe’de uzun yıllar Rumlar ve Türkler bir arada yaşamıştır. Bu sayede de köydeki evlerde hem Osmanlı mimari özelliklerine hem de Rum mimari özelliklerine rastlamak mümkündür. Siz de eğer Adatepe’ye kalmaya gidecekseniz bölgedeki Osmanlı konaklarında ya da Rum evlerinde kalmayı tercih edebilirsiniz. Adatepe’nin en güzel 3 otelini sizlere tanıtacak olursak;
Hünnaphan Otel Adatepe
Hünnaphan Otel, Adatepe’de yer alan tek çevre dostu otel… Hal böyle olunca da ekolojik dengeye değer veren herkesin ilk tercihlerinden biri Hünnaphan Otel oluyor. Kafa dinlemek isteyenlerin beklentilerini karşılayan Hünnaphan Otel, aynı zamanda zengin mutfağıyla da gidenlerin bu oteli tekrar tercih etmesini sağlıyor.
Adatepe Ida Blue Otel
Adatepe’de kaldığınız her sabah gözlerinizi eşsiz deniz manzarasına açmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz otellerden biri de; Adatepe Ida Blue’dur. Hizmetleri arasında Kaz Dağları’nda Doğa Yürüyüşleri ve Mitolojik gezi de bulunan Adatepe Ida Blue Otel’e giderek siz de kendinize eşsiz bir tatil armağan edebilirsiniz.
Mavras Taş Odalar
Madem ki tarihi değeriyle sizi büyüleyecek Adatepe’ye gidiyorsunuz, peki kaldığınız yerin de sizi tarihi dokusuyla sarıp sarmalamasını istemez misiniz? Eğer ki kalacağınız yer geçmişin izlerini taşısın istiyorsanız; tercih etmeniz gereken Adatepe Oteli; Mavras Taş Odalardır. Bu odalar içerilerinde hakim olan dekorasyon sayesinde gidenlere geçmişi hatırlatıyor. Siz de bu oteli tercih ederek geçmişin izlerini bugünde de yaşayabilirsiniz.
Adatepe Köyü’ne Ulaşım
Adatepe Köyü’ne gitmeye karar verdiyseniz hangi aracı kullanarak gideceğinizi de belirlemişsinizdir. Eğer ki bu masal diyarına kendi aracınızla İstanbul’dan gelecekseniz takip edebileceğiniz birkaç güzergah var. Fakat en mantıklıları; Yalova üzerinden Altınoluk’a vararak Küçükkuyu’ya geçmek ya da Tekirdağ üzerinden Çanakkale’ye varmak olacaktır.
Eğer ki Adatepe’ye otobüs ile gelecekseniz; çeşitli turizm firmalarının Küçükkuyu’ya kadar götüren otobüsleriyle seyahat edebilirsiniz. Sonrasında da etrafı ne kadar gezeceğinize bağlı olarak araba kiralayabilir ya da taksiyle Adatepe’ye varabilirsiniz.
Tercihiniz uçaktan yana olacaksa da; Çanakkale ya da Balıkesir’de bulunan havaalanlarına iniş yaparak yolunuza planlarınız dahillinde devam edebilirsiniz.
Yazımıza son vermeden sizlere bir de Adatepe hikayesi anlatmak istiyoruz.
Adatepeli Refika’nın Hikayesi
Takvimler 19.yüzyılın sonunu gösterirken; Adatepe’de Refika takma isimli bir Rum güzeli yaşarmış. Refika o kadar yaşama sevinci dolu bir genç kızmış ki hem Rumlar hem de Türkler O’na bayılırmış. Düğünlerde şarkılar söyleyerek danslar eden Refika, aynı zamanda güzelliğiyle tüm Adatepe halkını büyülemekteymiş. Şarkılarıyla düğünleri neşelendiren; zeytin toplama zamanlarını keyifli kılan Refika, Birinci Dünya Savaşı’nın Adatepe’yi de etkisi altına almasından sonra “Nüfus Mübadelesi” ile Yunanistan’a yerleşmek zorunda kalmış. Bu durumu yaşayan Türkler de başına gelene o kadar üzülmüşler ki… Refika’yı hiç unutamamışlar.
Zamanının en güzel kızı Refika; bugün bile yapılan tüm düğünlerde şarkılar ve türkülerle anılmaktadır. Her düğünde Refika’yı anan şarkılar ve türküler söylemek Adatepe’deki önemli geleneklerdendir.