Ara Öğün Ne Demek?

Ara öğün, azar azar ama sık sık diyenler için en ideal, çabuk acıkmayı geciktiren ve bir sonraki öğünde de fazla yemeyi engelleyen öğündür. Örneğin; kahvaltınızı 08:00’da yaptınız ve öğle saatine daha çok var ancak acıktınız, o arada atıştırmalık bir şeyler alarak açlığınızı hem yatıştırmış hem de öğle yemeğinde hızlı hızlı yiyerek midenizi korumuş olur, tıka basa yemeyerek de fazla kilo artışından kendinizi sakınmış olursunuz. Ayrıca ara öğün sadece açlığı bastırmak yada fazla kilolardan kurtulmak için uygulanan bir yöntem değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir.

Ara öğünler aynı zamanda, ideal kilonuzu da dengeleyerek istediğiniz gibi bir görünümde kalmanıza yardımcı olmaktadır. Günde 3 öğün yemek yerine bunu iki katına çıkararak 6 öğün ama azar azar yemek daha ama daha sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. Aksi takdirde, kan şekeri düşer ve bir sonraki öğünde tüketilen yiyecekler vücutta depolanarak devamında da kiloda bir dengesizlik baş gösterir.

Ara Öğünde Ne Yenir?

Ara öğünlerde, ana öğünlerde olduğu gibi yüksek kalorili doyurucu yiyecekler yerine daha aperatif (meyve, kuruyemiş, yoğurt, süt gibi) gıdalar tercih edilebilir. Bunlar kan şekerini ve kilo artışını dengelemek için önem arz etmektedir.

Ara Öğünler İçin Alternatif

  • Meyveler ve Yoğurt veya birkaç ceviz tüketilebilir.
  • Kuruyemişler, kuru meyveler(incir, üzüm vs.) veya bir avuç fındık tercih edilebilir.
  • Diyet bisküviler ile 1 bardak süt veya yine bir avuç leblebi, fındık, cevizden oluşan bir avuç karışım…
  • 1 Dilim ekmek ve 1 dilim peynir veya domates – salatalık(birlikte tüketilmek şartıyla) tercih edilebilir.

Açlık hissine kapılmadan fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin muhakkak uygulaması gereken bir kuraldır ara öğünler. Bu sayede kişi kendini kısıtlanmış gibi hissetmeyecek ve ara öğün alışkanlığını daha kısa sürede kazanmış olacaktır. Ayrıca ara öğünler sadece zayıflamak için değil, kolesterol ve şeker hastaları için de doktor tarafından tavsiye edilmektedir.

Diyette Ara Öğünde Ne Yenir?

Diyet programları kişinin hedeflerine, yaşam tarzına, sağlık durumuna ve tercihlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, sağlıklı bir diyetin ana prensiplerinden bazıları düzenli aralıklarla küçük öğünler tüketmek ve dengeli beslenmektir. Ara öğünler, ana öğünler arasında açlık hissini kontrol etmek ve metabolizmayı canlı tutmak için önemlidir.

Diyette ara öğünler için tercih edilebilecek bazı seçenekler şunlardır:

  • Meyve: Taze veya dondurulmuş meyveler, lif ve vitaminler açısından zengin sağlıklı bir seçenektir. Örneğin, elma dilimleri, muz veya portakal parçaları tercih edilebilir.
  • Yoğurt: Düşük yağlı veya yağsız yoğurt, protein ve probiyotiklerle doludur. Biraz meyve ile tatlandırılarak veya yulaf ezmesi eklenerek ara öğün olarak tüketilebilir.
  • Kuruyemişler ve tohumlar: Bir avuç badem, fındık, ceviz veya kabak çekirdeği gibi kuruyemişler sağlıklı yağlar, protein ve lif sağlar.
  • Sebzeler: Havuç, salatalık, biber gibi çiğ sebzeler, düşük kalorili ve lif açısından zengindir. Yanında humus gibi bir protein kaynağı ile tüketilebilir.
  • Tam tahıllı atıştırmalıklar: Tam buğday krakerler, tam buğday ekmek üzerine peynir veya avokado sürülerek sağlıklı bir ara öğün olabilir.
  • Protein barları veya shake’ler: Düşük şekerli, yüksek proteinli barlar veya shake’ler, hızlı ve pratik bir ara öğün seçeneği olabilir.
  • Az yağlı peynirler: Beyaz peynir, lor peyniri veya az yağlı peynir çeşitleri, protein ve kalsiyum açısından zengin olup tokluk hissini artırabilir.

Diyetinizdeki ara öğünlerin, sağlıklı beslenme ilkelerine uygun olması ve tükettiğiniz miktarların kontrollü olması önemlidir. Ayrıca, su içmeyi unutmayarak vücudunuzu hidrate etmek de önemlidir. Ancak diyetinizdeki önerileri, bir sağlık uzmanı veya beslenme uzmanından alınan tavsiyeler doğrultusunda uygulamak önemlidir.

Sizlere ara öğünlerle ilgili bir takım bilgiler vermeye çalıştık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz