Miras, boşanma davası, alacak davaları vb sorunlardan kaynaklı yaşanan hukuksal çözüm için gidilen Arabulucu Ve Uzlaştırmacı Fark Nedir? sorusuna sizler için cevap buluyoruz. Evliliklerde yaşanan sorunlar için de İstanbul’da boşanma avukatları aracılığıya uzlaşmaya gidebilirsiniz.

Arabulucu Ve Uzlaştırmacı Farkı

Hukuk alanında uyuşmazlık yaşanan konularda arabuluculuk ve uzlaştırmacı tanımları geçmektedir. Bu iki kavram tamamen birbirinden farklı olsa dahi kelime anlamının yakın olması nedeniyle aynı tarz bir uygulama gibi gözükmektedir. Ancak bu iki kavramın hitap ettiği noktalar çok başkadır. Arabulucu ve uzlaştırmacı arasındaki farklara hukuki açıdan iyi bir şekilde bakılmalıdır.

Uzlaştırmacı Kime Denir?

Uzlaştırmacı, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yetkilendirilmiş olan, hukuk eğitimi almış ya da avukat, şüpheli, mağdur, sanık ya da herhangi bir suçtan zarar gören kişiler arasında uzlaştırma görüşmelerini yöneten kişiye denmektedir. Uzlaştırmacı olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak ya da hukuk fakültesi dışında hukuk derslerinin kapsamlı olarak verildiği dört yıllık lisans eğitimi bitirmiş olmalısınız. Uzlaştırmacı ve arabulucu arasındaki en temel farka bakıldığında, uzlaştırmacı süreç boyunca haklılık ve hak kavramlarını odak noktaya koyarak geçmişi esas almaktadır. Arabulucu ise tam tersi olarak taraf kişilerin menfaatleri arasındaki dengeyi kurmaya çalışmaktadır. Uzlaştırmacıya göre arabulucu geçmişe değil geleceğe odaklıdır. Uzlaştırma kapsamına girmekte olan suçlar genel hali ile yaralama, tehdit, hakaret, dolandırıcılık gibi birçok farklı alanda davaya bakmaktadır.

Arabulucu Kime Denir?

Arabuluculuk hizmeti, taraf olan kişileri içerisinde bulunmuş olduğu durum hakkında uyuşmazlık halinde olayın mahkemeye gitmeden ya da mahkeme tarafından yapılan yönlendirmelerle çözüme kavuşmak için yardım alınan üçüncü kişiye denmektedir. Gelecek durumlara odaklı bir şekilde çalışan arabulucular, mahkeme yoğunluklarını azaltarak aynı zamanda taraf kişilerin ortak bir noktada buluşmasını sağlamaktadır. Arabulucu olmak için hukuk fakültesi bitirmek ya da bu alanda 5 yıllık bir deneyim sahibi olmak gerekmektedir. Genel dava kapsamında ise evlilik öncesi anlaşmalar, boşanma, haksız fesih, nafaka gibi davalarda arabulucu sisteminden yardım alınabilmektedir. Arabulucu ve uzlaştırmacı arasındaki fark genel itibari ile davalarda geçmiş ve geleceğe dair esas alınan noktalardır. Dava bakımı konusundan da farklı kulvarlarda yer alan bu iki sistem aynı kelime anlamına sahip gibi gözükse de aslında arasında belirli ayırt edici farklar yer almaktadır. Arabulucu ve uzlaştırmacı arasındaki farklara davalarınızda mahkeme ile uğraşmadan bu sistemlere başvurabilirsiniz.