Çay mı daha sağlıklı kahve mi?

Siz de çay tiryakilerinden iseniz yada “kahve içmeden kendime gelemem” diyenlerdenseniz bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Biz milletçe önce çayı sonra da kahveyi hayatımıza aldığımız günden bu yana asla vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımız haline getirmişiz. Öyle ki, akşam yemeklerinden sonra ya da kahvaltıda çay olmazsa olmazlarımızdandır.

Çay yararlı mı zararlı mı?

Yapılan bir araştırmaya göre de çay sudan sonra en çok tüketilen içecektir.  Kimilerimiz için de kahve öyledir. Orta, sade, şekerli… hatta öyle tiryakileri vardır ki kahvaltı yapmadan önce bir fincan kahve içerler…

Ancak ne kadar sevsek de çay ve kahve zararlı mıdır? sorusunu sormaktan alamıyoruz bazen kendimizi. Çayın ve kahvenin yararları olduğu gibi bir takım zararları bulunmaktadır. Biraz bunlardan bahsetmek istiyoruz.

Kahvenin zararları var mı?

Kırk Yıl Hatırı Var Ama Dikkatli Kullanmakta da Fayda Var! Kahvenin çokça tüketilmesi kalp – damar hastaları başta olmak üzere tansiyon ve şeker hastalarında da çarpıntıya neden olduğu iddia edilmiştir. Ayrıca kan basıncını da yükselterek ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı saptanmıştır.

Her gün 1 bardak kahve içmek zararlı mı?

Günde bir bardak kahve içmek genellikle zararlı değildir ve birçok insan için günlük rutin bir alışkanlıktır. Ancak, kişinin sağlık durumu, kafeine toleransı ve diğer faktörler bu durumu etkileyebilir.

Kafein içermeyen kahveler de ise (filtre kahve) romatizmal rahatsızlıklara yol açtığı gözlemlendiği de belirtilmiştir.

Bu tarz sağlık sorunları olan kişilere kahve önerilmemektedir.

Çayı Nasıl İçmeliyiz?

Çayın çok fazla tüketilmesi durumunda bir çok kişide uykusuzluk, huzursuzluk, çarpıntı, anksiyete gibi sıkıntılara yol açtığı iddia edilmektedir. Her ne kadar çayın diş etlerine yararlı olduğu söylense de yine fazla tüketilmesi önceden çürümüş dişlerin daha çok zarar görmesine neden olabileceği de belirtilmiştir.

Çayı nasıl tüketirsek zararlı olmaz?

  • Çayı yemeklerden hemen sonra değil de en az 1 saat sonra tüketmek gerekir, böylece vücuttaki demir emilimini engelleyerek anemi yani kansızlık hastalığı riskini de ortadan kaldırmış oluruz.
  • Uyumadan hemen önce içmemeliyiz aksi takdirde uykusuzluk dolayısıyla da yorgunluk ve halsizlik belirtileri gösterir.
  • Gün içinde susuzluğu gidermek için tüketilmemelidir, vücuttaki su kaybı geri döşünü olmayan sağlık sorunlarına yol açar.
  • Çayı şekersiz içme alışkanlığı kazanmak gerekir, kilo alımını ve diyabeti engellemiş olur.
  • Çay günde en fazla 1 litre tüketilebilir, yapılan bir araştırmaya göre belirtilen miktardan daha fazla alınan çay ileride kolon kanseri riski taşımaktadır.

Kahve içmek B12 eksikliği yapar mı?

Kahve içmek B12 eksikliği yapmaz. Ancak, aşırı kafein tüketimi bazı kişilerde demir ve B12 vitamini emilimini azaltabilir. Bu nedenle, dengeli bir beslenme alışkanlığıyla birlikte kafein tüketiminin kontrol altında tutulması önemlidir. B12 eksikliği riski olan kişilerin bu vitamin açısından zengin gıdaları tüketmeleri veya takviyeler alması önerilir.