Dünya’da etkisini arttıran ve her geçen gün binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler devam ediyor. İnsandan insana solunum yolu, hapşırık, öksürük, el sıkma, öpüşme, sarılma, dokunma, mutfak gereçlerinden ortak yeme içme ile bulaştığı hepimizin bildiği bir gerçek. En azından uzun bir süre gerek sosyal yaşamda gerekse bireysel yaşantısında insanların eskisi gibi olamayacağı düşünülüyor. Peki ya bu süreç bittikten sonra bizi neler bekliyor?
1) TEMİZLİK VE HİJYENE DİKKAT
Artık hijyenimize olduğundan daha fazla dikkat etmeliyiz. Ellerimizi sık sık su ve sabun ile en az yirmi saniye ovalayarak yıkamalıyız. Tercihimiz sıvı sabun yönünde olmalı. Katı sabunun temizlenmeden yerine konması kirlilik sebebi olabilmektedir. Ayrıca mikroorganizmalar katı sabunun üzerinde kaldığı için ortak kullanıldığında mikropların yayılmasına yol açmaktadır. Bu nedenle özellikle toplu yaşanan yerlerde el temizliğinde sıvı sabun kullanılması önemlidir. Dışarıda giyilen giysiler 60 ila 90 derecede uygun bir deterjanla yıkanmalı. Ayakkabılar kapı dışında bırakılmalı ya da bırakamıyorsanız evde ayakkabıları özel kapalı bir alanda tutabilirsiniz. Bulunduğunuz alanları sık sık havalandırın ve sık kullandığınız yüzeyleri (kapı kolları, lavabolar vb.) her gün su ve deterjan ile temizleyin. Kişisel eşyalarını ortak kullanmamaya dikkat edin.
2) BESLENME
Hastalıklara neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudun önemli savunma mekanizmalarından olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli protein alınması gerekiyor. Protein yönünden zengin olan yiyeceklerin tüketimi arttrılmalı. Bunlara ek olarak yoğurt, kefir,peynir gibi ürünlerde bulunan faydalı mikroorganizmalarda bağışıklık sistemini destekleyici etkide bulunabildikleri için sağlık açısından bu dönem sonrasında tüketilmeli.
3) MASKE KULLANIMI
Kovid-19 salgını sonrası, taşıyıcı bireylerin hala olabileceği ve sizin de belki bunlardan biri olabileceğiniz düşünülerek; ortamda öksürük, hapşırma ile ortaya saçılan damlacıklardan korunmak için maske kullanılmalı. Maske kullanımında dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var; maskeyi takmadan önce eller su ve sabunla en az yirmi saniye yıkanmalı, maske; katlı kısmı dış tarafa bakacak ve metal kısmı burnun üst tarafına gelecek şekilde takılmalı ve en önemlisi maskeye kullandığımız süreç içerisinde ellerimizle dokunmayıp işimiz bitince maskenin yanındaki lastiklerden tutarak çöpe atılmalı.
4) KOLONYA VE DEZENFEKTAN KULLANIMI
Dışarıda bulunduğunuz süre içerisinde ellerinizi dezenfektan veya kolonya ile ara sıra ovalayın. Yapılan bilimsel araştırmalara göre kolonyanın antibakteriyel özellik taşıdığı kanıtlanmıştır.Kolonya mikrop öldürücü özelliğe sahip olmasının yanı sıra, grip gibi mikropların yayılmasının da önüne geçer. Uzmanlar bu mikropların yayılmaması için günde birkaç defa kolonya kullanılmasını tavsiye ediyor.
5) SOSYAL MESAFE KORUNUMU
Karantina süreci bittikten sonra da ev ortamına fazla ziyaretçi kabul edilmemeli. Bu konuda biraz daha hassas davranmalıyız. Banka, alışveriş merkezleri, restoran ve kafeler gibi insanların toplu olarak bulunduğu alanlarda; sosyal mesafe korunumuna dikkat etmeliyiz. En kritik önlemlerden biri de sosyal mesafe kuralına uyarak; el öpmek, sarılmak ya da öpüşmek gibi birtakım alışkanlara uzun bir süre ara vermek.
6) YİYECEK İÇECEK KONUSUNDAKİ ÖNLEMLER
Açıkta satılan yiyecekler çok zor durumda kalmadıkça tercih edilmemeli. Marketlerden satın alınan paketli ürünler eve gelince, su ve sabunla yıkanmalı veya sirkeli bir bez ile silinmeli. Bu dönemde olduğu gibi salgından sonra da evde yapılabilecek yiyecek, içecekleri kendimiz yapmak da alternatifler arasında.
7) KARGO PAKETLERİNE KARŞI ÖNLEM
Bazı uzmanlar gelen kargoların kapı dışarısında bir süre bekletildikten sonra içeriye alınmasının bir sorun teşkil etmeyeceğini anlatsalar dahi, tedbiri elden bırakmamak adına paketi alan kişinin kimseye temas etmeden paketi açması ve hemen katlayıp çöpe atması ardından ellerini yıkaması gerekmektedir.
8) TOPLU TAŞIMA KULLANIMI
Toplu taşıma araçlarını zorunda kalmadıkça kullanmamak Kovid-19 salgını sonrası için dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi. Yürüyüş mesafesindeki yerlere yürümek, harici yerlere ise; bisiklet, motorsiklet ya da kişisel araçları kullanarak gitmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
9) CİNSELLİK
Korona virüsü salgınından sonra, cinsel yaşamda insanların tercihi daha çok tek eşlilik üzerine yoğunlaşak gibi duruyor. Uzmanların görüşü de; böyle bir dönemde yeni kişilerle cinsel ilişkiyi tavsiye etmemek üzerine. Her ne kadar kendinizi sağlıklı hissediyor olsanız dahi bazı kişilerin herhangi bir belirti göstermeden virüsü geçirdiğini ve taşıyıcı olarak yaşayabileceğini aynı zamanda insanlara bulaştırabileceğini unutmayın.