Bal konusunu duyan her insan tanıdığı veya tanımadığı insanlarla gerçek bal hakkında yaptığı tartışmaları hatırlayıp kendi içinde yeniden bir tartışma başlatıp, gerçek balı nereden ve nasıl bulabileceğini düşünmeye devam edecektir. Balın rengi neden koyulaşır? balın kıvamı nasıl olur? hakiki bal nasıl olmalı? hangi bal zehirler? Arılar niçin bal yapar? Arılar nasıl bal yapar? Ve daha birçok soruları sorduğumuz, geçmişten bugüne, bugünden de yarına hiç bitmeyecek tartışma ve araştırma konusu olan gerçek bal hakkında bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz bilgileri sizler için sunuyoruz.
Bal Nedir?
Toplayıcı arılar, çiçekli bitkilerin salgıladığı balın ana kaynağı olan tatlı nektar sıvısını sindirim için kullandığı mideden ayrı olan bal midesinde toplayıp kovanlarına dönüp bu sıvıyı kovandaki işçi arılara aktarır. İşçi arılar aldıkları nektariyi yedikten 10/15 dakika sonra çıkarırlar ve bu süreci tekrarlamaları sonucunda emzimler içeren salgıları nektarının yapısına karıştıktan sonra nektari içerisinde bulunan früktoz, sakkaroz, glikoz ve diğer oligosakkaritlere dönüşür. Bu süreç tamamlandıktan sonra nektari sıvısının içerdiği yüzde 80’lik su oranının yüzde 20’nın altına düşürmek için kovanın arıların kanat çırpması sonucunda havalanıp su oranını düşürür. Bu olgunlaşma süreci 1-3 gün arasında sürüyor. Bal yapım sürecindeki en ilginç gelecek bilgilerden birisi de bal yapım sürecinin dişi arılar tarafından yapılıyor olması, erkek arıların görevi ise nesli sürdürmektir. Arılar; ballarını kış için yaşamsal faaliyetlerini sürdürme amacıyla üretir. Arı üreticiliği yapmayan insanlar der ki biz onların yiyeceğini alıyoruz, hepsini alırsak arılar kışın ölür. Arı üreticiliği yapanlar ise arıların ballarının büyük kısmını aldığı için kışın arıların yaşaması için şeker takviyesi yapmak zorundadır. Kraliçe arı bu süreci yönetmesinin yanı sıra kovandaki arı üretiminden de sorumludur. Güçten düşen kraliçe arılar, diğer arılar tarafından kötü şekilde öldürülür.
Bal Vücutta Ne İşe Yarar?
Prebiyotik olduğu için vücuttaki yararlı hücrelerin sayısını artırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirip, enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirir.
Beyni güçlendirip konsantrasyonu olumlu yönde iyileştirir.
İshal olduğumuz zaman ishalin süresini azaltıp, bize verdiği acının seviyesini düşürür.
Karbonhidrat deposu olduğu için güç ve enerji verir.
Kanser hücrelerine karşı etkilidir. Kanseri önlemeye ve ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
İltihap önleyici ve antibakteriyel olmasından dolayı geleneksel ilaç olarak kullanılmasının yanı sıra yüze maske olarak sürüldüğünde sivilcelerin giderilmesine ve nemi hapsederek cildin pürüzsüz olmasına yardımcı olur.
Türkiye’deki Bal Çeşitleri Nelerdir?
Anzer balı, Ayçiçek balı, çam balı, kestane balı, Ormangülü(deli bal), çiçek balı, hayıt balı, Ihlamur balı, karabaş otu balı, karabuğday balı, Karakovan balı, keçiboynuzu balı, kekik balı, Geven(Keven) balı, lavanta balı, meşe balı, Anavarza (narenciye) balı, püren balı, akasya balı’dır.
Türkiye’nin En İyi Balı Hangisidir?
Ülkemizin doğası gereği farklı türlerde binlerce bitkiye ev sahipliği yapması ve bir arının bir gram bal üretmesi için binlerce çiçekten nektar sıvısı topladığını düşünürsek glikoz ve şeker ile doldurulmamış her balın en iyi bal olarak tadacaksınız.
Deli Bal Nedir?
Son dönemlerde en çok aranan ve tatmak için meraklandığımı bal çeşitlerinden birisidir. İnsanlar araştırırken deli bal nelere iyi gelir? deli bal fazla yenilirse ne olur? Anzer balı ile deli bal aynı mıdır? Bal zehirlenmesi öldürür mü? gibi birçok sorunun cevabını merak ediyor.
Arıların beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü bitkilerinin çiçeklerinden elde ettiği bir bal çeşididir. Halk arasında insanlarda grayanotoksin maddesinin etkisiyle zehirlenmelere neden olduğu için tutan bal olarak bilinir. Anzer balı ile aynı değildir. Fazla tüketildiği zaman zehirlenmeye yol açabilme ihtimali yüksek bal çeşidinden birisidir. Belirtileri kalp ritim bozukluğu, kusma, bulantı, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulanık görme veya geçici körlük, ağızda ve burunda kaşıntı, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Acı bal yedikten sonra bu belirtiler varsa en yakın ilk yardım kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bal Kimlere Önerilmez?
Bal, her insanda aynı olumlu etkileri vermeyebilir. Bala karşı alerjisi olanların, fazla kiloluların ve şeker hastalarının kullanması sağlıkları açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla tüketimi sonucunda her bal sizi zehirleyebilir, başlıca belirtileri baş dönmesi, ateş, kusmadır. Kalori bakımından yüksek olduğu için kilo alımını hızlandırır. 1 yaşın altındaki bebeklerin sindirim sistemlerinin bala karşı yetişkinler gibi direnç gösteremediğinden, 1 yaşın altındaki çocuklara önerilmez.