Vücudun %60’ını oluşturan kimyasal bileşendir su ve hayattır. Vücudun tüm fonksiyonlarının çalışmasında rol oynar. Vücuda enerji verir, besinleri taşır, kulak burun boğazda ki dokularda nemli bir ortam oluşturur… En küçük bir susuzlukta vücudun direnci azalır ve giderek halsizlik başlar. Ayrıca yeterli su tüketilmediği takdirde vücutta dehidrasyon olayı başlar. Dehidrasyon; susuzluk nedeniyle iç organların işlevlerini yeteri kadar yürütemediğinden ve de vücut enerji kaybına uğradığından neredeyse pili tükenmiş bir oyuncak bebek misali hareketsiz kalabilir. Zaten bilindiği gibi en fazla 3 gün boyunca su tüketilmediği takdirde insan yaşamı sonlanır.
Her insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besin değeri değişkenlik gösterdiği gibi bu durum su içinde aynıdır. Kişi vardır günde 10 bardak su tüketmesi gerekir, kişi de vardır ki günde 5 bardak su tüketmesi gerekir. Bunun en doğrusunu öğrenmek için öncelikle bazı testler vermek gerekir. Daha sonrasında da vücudun ihtiyacı olan su miktarını her gün aksatmadan karşılamak gerekmektedir.
Ancak bir genelleme yaparsak; yediğimiz besinlerin daha kolay sindirilmesi, yoğun koşturmaca sonrasında döktüğümüz ter nedeniyle vücutta azalan sıvı miktarının yerinin dolması ve diğer tüm yaşam fonksiyonlarının sorunsuz şekilde çalışması için günde en az 2 ila 4 litre arası su tüketmek şarttır.
Ayrıca, yeterli su tüketmek aynı zamanda metabolizmayı da hızlandıracağından fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin de zaten bu kurala uyma zorunluluğu vardır. Aksi takdirde isterlerse dünyanın en iyi diyetisyenlerine gidip iyi diyet programını uygulasınlar yine de istedikleri başarıyı yakalayamazlar.
Her gün nefes alıp verme, idrar yapma, terleme gibi bir çok durum sonucunda vücuttan çok fazla su kaybederiz. Dolayısıyla kaybettiğimiz sıvının da hemen yerini doldurmak gereklidir. Bu nedenledir ki her gün en az 8 bardak su içilmesi konusuna tüm iletişim araçları vasıtasıyla dikkat çekilmektedir.
Eğer aldığınız sıvı miktarını yetersiz buluyorsanız, günde ne kadar su içmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, halsizlik yada koyu ve kokulu idrar yapıyorsanız en kısa sürede mutlaka doktorunuza başvurunuz…