Yürümenin, son derece basit olduğunu, çok da faydalı olmayacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
Düzenli yürüyerek elde edebileceğiniz birçok fayda var, en çok merak edilenden başlayalım;

Kilo verme

Öncelikle kaslarınızı uyandırmalı ve onlara bir süre aktif olacağınız bilgisini vermelisiniz. Hafif yürüme hızıyla başlanılan ilk 10 dakika, kaslarınıza sadece mevcut şekeri yakıp, arkasına yaslanıp dinlenemeyeceğini, yağ depolarına gitmeye ihtiyacı olacağını bildirir. Bu nedenle yürüyüşe hızlı başlamamalısınız. Böyle yaptığınızda hücreleriniz bunun uzun süreli bir aktivite olduğu sinyalini alamaz ve depo yağlar yerine sadece mevcut şekeri yakar.

10 dakikalık hafif bir yürüyüşün ardından orta hızla başlamak (dakikada 90-100 adım gibi) kilo vermenin anahtarıdır! Gün geçtikçe hızınızı biraz daha arttırırsanız (dakikada 120-130 adım gibi) yaktığınız kalori miktarı daha da artar ve forma girmeye başlarsınız.

Yakılan kalori kilonuza ve hızınıza bağlı olduğundan, telefonunuza yükleyeceğiniz basit bir aplikasyon ile kendinize ait bir değerlendirme takvimi oluşturabilirsiniz. Gün gün gelişimizi takip edebilir, yeni hedefler koyarak amacınıza daha hızlı ulaşabilirsiniz.

Teknik önemli

Kilo verme amaçlı yürüyüşlerde bu küçük ama çok önemli teknikler oldukça etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır:
Çenenizi paralel şekilde tutarak, gözlerinizi ileriye odaklayarak, dik şekilde yürüyün.
Omuzlarınız kulaklarınızdan uzakta olsun.
Bu çok önemli; karnınızı hafifçe içeri çekin ve yürüyüş boyunca bırakmayın.
Kollarınızı aşağı salarak boş bir şeklide sallamayın. Dirsekleriniz belinizin iki yanında bükülü olsun, yürüme boyunca öne arkaya farkında olarak hareket ettirin.
Adımınızı atarken ayağınızı öne doğru uzatın ve topuktan başlayarak, ayağın etli kısmını, ardından parmak uçlarını hissederek adımızı tamamlayın.

Güçlü kemikler ve eklemler

– Yürümek, eklem sorunu yaşama riskini azaltır. Daha güçlü kaslar, eklemleri olmaları gereken hizalarda düzgün olarak tutma işini daha iyi yapar.
– Kemik mineral yoğunluğunuz yürüyüşle birlikte artmaya başlar. Bu durum osteoporozu önlemeye yardımcı olur.
Kalbinizi korur
– Düzenli yürüyüş, yüksek tansiyonun düşerek kontrol altına alınmasını sağlar.
– Günlük 30 dakikalık yürüyüşlerin kalp krizi riskini %30-40 arası azalttığı gözlenmiştir.
Daha mutlu hissedersiniz
-Yapılan her fiziksel aktivite sırasında vücudumuzda endorfin ve adrenalin hormonları salgılanır. Bu iki hormon egzersiz sonunda rahatlama ve gevşeme sağlatır. Yani doğal olarak stres giderilmiş olur.

Bahane yok!
Yürüyüş bahane bulamayacağınız tek egzersiz. Vaktiniz yoksa az yürüyün, yorgunsanız yavaş yürüyün, herhangi bir spor salonuna üye olmanıza gerek yok, ekstra ekipmana ihtiyacınız yok. Bir çift rahat ayakkabı edinin ve başlayın.

Yazar: Nilay Yenliç / Pilates Eğitmeni

Önceki İçerikGünde sadece 20 dakika meditasyon ile yaşlanmanın önüne set koyun!
Sonraki İçerikNeden Spor Yapıyoruz?
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz