Nereden Nereye!
Kahve, dünya üzerinde en çok tüketilen ve en sevilen içeceklerden biri… Öyle ki günümüzde birçok insan kahve içmeden güne başlayamaz veya gün içerisinde mutlaka kahve tüketme ihtiyacı duyar. İçene keyif veren ve dinç tutan kahvenin tarihi aslında çok ilginç bir detaya dayanıyor.
10 ile 13. yüzyıllar arasında Arap bir çoban, Habeşistan’ın yani bugünkü Etiyopya’nın güneyinde “Koffa” denilen bir bölgede keçilerini otlattığı sıralarda, hayvanlarının geceleri sürekli enerjik ve uyanık olduğunu gözlemlemiş. Bu gözlemlerinin ardından keçilerinin yediği bitkileri araştırıp tadına bakınca kahvenin tadını alan belki de ilk insan olmuş. Arap yarımadasında keşfedildikten sonra Araplar kahveyi “keyif veren içki, şarap” anlamında kullanmışlar.
Kahve ve Kültürü Nasıl Yayıldı?
Kaldi’nin keçilerinden sonra kahveyi Yemen’de o dönemin din adamları denemişler. Başlarda tadı pek hoşlarına gitmeyince atmışlar ateşe… Kahve çekirdeklerinin kavrulurken yaydığı koku onları fazlasıyla cezbetmiş. Kavurup içmeye başlayınca geceleri de tıpkı keçiler gibi uyanık kalabildiklerini keşfetmişler. Bu olaydan sonra kahve tüm bölgeye daha hızlı bir şekilde yayılmaya başlamış.

Önce Osmanlı’ya Sonra Avrupa’ya
O sıralarda topraklarını Yemen’e doğru genişleten Osmanlı’ya da kahve kültürünün aksetmesi uzun sürmemiş. Hatta öyle ki, saraydaki yolculuğunu tamamlayan kahve, halk arasında popülerleşmiş. İlk kahvehane kurulmuş bu dönemde.
Bu küçük siyah çekirdeklerin Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılması ise tabii ki gezginler ve tacirler aracılığıyla olmuş. Osmanlı ile ticaret ilişkilerinde bulunan Venedikli tüccarlar çekirdekleri İtalya’ya götürmeye başlamışlar. İtalya’da kahve kültürü bu şekilde gelişmeye başlamış.

Peki Ya Türk Kahvesi?
Eh, girdiği her kültürün pişirme ve servis şeklini alan kahve, Türk kültürünün sıcaklığını da içine alarak zamanla Türklere özgü bir hal almıştır. Çekirdekler güğüm ve cezvelerde pişirilerek farklı bir kahve kültürü meydana gelmiştir. Öyle ki kahve içmeden önce yenen yemeğe “kahve altı” denilmiştir. Yani günün ilk yemeğine verilen isim de kahvenin tarihi kadar güzel ve ilginçtir…
Türk kahvesi günlük hayatımızın birçok alanında, kültürümüzün önemli bir parçası olmuş durumda… Hatrına kırk yıl biçilmiş Türk kahvesinin.. Evliliğe ilk adımların atıldığı günün içkisi, sohbetlerin vazgeçilmezi olan kahvenin hikayesi bu şekildeydi…