Meyvelerin vitamin değeri açısından ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Sadece vitamin deposu özelliği değil aynı zamanda tatlı ihtiyacımızı gidermek için de sağlıklı bir alternatif olduğunu söylemek gerek. Peki sağlığımız için bu kadar faydalı olan meyvelerin hiç mi zararı yok? Her fırsatta tekrar ettiğimiz gibi.. sağlıklı olan her şey her zaman ve istendiği miktarda tüketilebilir diye bir şey yoktur. sağlık için önem arz eden meyvelerin dahi fazla tüketimleri halinde vücuda bir takım zararlar da verebilmektedir. Örneğin, meyvelerde şeker ve kalori miktarına çok dikkat etmek gerekmektedir.
Bazı meyveleri kalori ve şeker miktarı olarak biraz incelemeye ne dersiniz?
- Çilek; yaz meyvelerinden olan bu meyve özellikle pastalarda ve içecekler başta olmak üzere bir çok alanda kullanılmakta olup 4 gram şeker ve toplamda da 27 kalori içermektedir.
- Karpuz; bu da yaz meyvelerinden olup, önemli oranda su içerdiğinden böbrek sağlığı açısından çok faydalı bir meyvedir ancak içerisinde 5 gram şeker bulundurur ve kalori miktarı da 25’dir.
- Kavun; karpuzun kardeşi olarak bilinen ancak karpuza göre daha yumuşak bir mizaca sahip olan kavun yaklaşık 7 gram şeker bulundurarak kalori değeri de 27 olarak tespit edilmiştir.
- Şeftali; daha meyve suyu olarak tüketilen bu meyvenin bir çok türü olmakla birlikte meyveler arasında en çok şeker ve kalori barındıran meyveler arasında sanırım. Araştırmaya göre içerisinde 7 gram şeker ve 33 kalori bulunmaktadır. Kilo vermek isteyenlere şeftali tüketiminde biraz dikkat etmelerini öneriyoruz.
- Portakal; kış meyvelerinin atası, kış aylarının olmazsa olmazları, tam bir c vitamini ve neredeyse çocuklar için hazırlanan tüm kahvaltı menülerinde bulundurulan portakal içerisinde 8 gram şeker bulundurmaktadır ve kalori değeri de 40’dır.
- Kayısı; iyisi çok nadir bulunur Malatya yöresinin simgesi olan kayısı içerisinde yaklaşık olarak 8 gram şeker ve 42 kalori bulundurmakla, şeker ve kalori bakımından başı çekmektedir.
Bu yazımızla meyvelerin şeker ve kalori bakımından değerlerini sizlere aktarmaya çalıştık. sizde bundan böyle kendi vücudunuz şeker ve kalori miktarına göre tüketmeniz gereken meyveleri ona göre seçmeye özen gösterirsiniz.