Reflü Nedir, Tedavisi ve Önerileri

Reflü; Yediğimiz besinlerin yemek borusu aracılığı ile mideye inip herhangi bir nedenden dolayı da tekrar yemek borusuna kaçma halidir. Yemek yendikten bir süre sonra ağızda ekşimsi bir sıvı, mideden boğaza doğur ilerleyen ve oldukça rahatsız eden gaz, öksürme, sanki boğazda bir şey varmış hissi gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Çok ileri düzeyde reflü hastaları bir süre sonra katı besinleri yutamaz hale gelebiliyor ne yazık ki, çünkü zamanında müdahalesi yapılmayan bu hastaların yemek boruları mide asidi nedeniyle her geçen gün biraz daha tahriş olur ve bir süre sonra da yemek borusunu mideye bağlayan kısımda daralmalar kısalmalar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda mide ameliyatı dahi bir işe yaramayacaktır.

Reflü Tedavisi

Kendisinde yukarıda bahsettiğimiz reflü belirtilerini fark edenler hemen hiç vakit kaybetmeden muhakkak bir uzmana başvurmalıdırlar. Bu gibi durumlarda genellikle en çok kullanılan yöntem olan endoskopi uygulanmaktadır. Yemek borusundan mideye doğru inen bir görüntülü hortum sayesinde mide kapağı, midenin durumu ve oluşan hasar anında tespit edilmektedir.

Reflü Rahatsızlıklarında Öneriler

– Baharatlı, asitli, alkollü yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar mide asidini arttırmada büyük rol oynar. Özellikle reflü hastalarında sigara ve alkol aynı anda kullanıldığı takdirde mideye çok ciddi zararlar vereceğinden mutlak suretle bırakılmalıdır.

– Giyindiğiniz pantolon ve etek kemerlerini çok fazla sıkmayın. Bu da reflüyü tetikleyen ve şikayetleri fazlasıyla hissettiren bir etkendir.

– Aşırı yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınınız.

Reflü hastalarının ağrı kesici yada aspirin kullanmaları pek tavsiye edilmemektedir. Bunları olabildiğince az kullanmaya özen gösteriniz.

– Azar azar ancak sık sık yemeyi alışkanlık edinin.

– Gece uyumadan en az 3 saat öncesinden yeme ve içmeyi bırakın. Reflü rahatsızlığı geceleri çok daha fazla kendini hissettirmektedir.

– Fazla kilolarınızdan bir an önce kurtulun, ideal kiloda kalmak için uygun diyet programları ve bir takım egzersizler yapabilirsiniz.

– Yatacağınız zaman kullandığınız yastığın baş ve boyun kısmı ile orantılı olacak şekilde ayarlayınız.

Önceki İçerikÇocuklar İçin Zararlı Besinler Nelerdir?
Sonraki İçerikAçık Hava Egzersizleri
Dilara Özcan Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. Hobileri arasında yoga, pilates, gezi ve moda yer alıyor. Fotoğraf tutkunu olan Dilara, iyi21.com içerik editörlüğü yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz