Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirecek, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarla mücadele edecek sentetik ilaçlara alternatif 21 doğal antibiyotiği sizler için derledik.
1. Soğan
Tarihte çok eski zamanlardan beri birçok hastalığa şifa olarak kullanılan soğan, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri ile enfeksiyonlara doğal çözüm.
2. Sarımsak
Antiviral ve antibakteriyel içeriği sayesinde mantar, parazit, virüs ve bakterileri ortadan kaldırmada etkin olmakla birlikte bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücre onarımını arttırıyor.
3. Bal
Bal, Roma döneminden beri özellikle cilt yaralarını tedavi etmede ve enfeksiyonları önlemede kullanılan çok önemli bir antibiyotik ve antiseptik kaynağı. Soğuk algınlığı, grip ve faranjit gibi durumlarda öksürüğü keserek boğaz tahrişini de önlemede etkili.
4. Lahana
Hazımsızlık ve besin zehirlenmesi gibi mide ve bağırsak hastalıklarına birebir. İçeriğindeki antioksidan sayesinde vücut direncini de arttırıyor.
5. Brokoli
Brokoli özellikle çiğ tüketiminde içeriğinde çok miktarda sülforan barındırıyor. Kanserle mücadelede çok önemli role sahip bir bileşen olan sülforan, aynı zamanda akciğer fonksiyonlarında da gelişme sağlıyor.
6. Ispanak
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin ıspanak, enfeksiyonlarla da ciddi anlamda mücadele ediyor. Solunum yollarını koruyor ve bağışıklığı güçlendiriyor.
7. Elma Sirkesi
Sindirim sistemine ve hazımsızlığa iyi gelmesinin yanında çok önemli vitamin ve mineral kaynaklarından biri. Soğuk algınlığı, öksürük veya boğaz ağrısının görüldüğü durumlarda yemeklere, salatalara katılması veya bir bardak ılık su içerisine sirke ve bal karıştırılarak içilmesi etkili olacaktır.
8. Zerdeçal
Zencefil ailesinden olan zerdeçal antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korurken, antienflamatuvar içeriği ile de iyi bir iltihap sökücüdür.
9. Zencefil
Asya kökenli bir bitki olan zencefil, bal ile karıştırılarak tüketildiğinde öksürüğe, gribe ve soğuk algınlığı problemlerini ortadan kaldırılmasına, balgam sökülmesine yardımcı olur.
10. Ekinezya
Ekinezya, antiviral etkisi ile immün sistemini güçlendirmede ve antienflamatuvar özelliği ile yaralara ve iltihaplara karşı kullanılan güçlü bir bitkidir.
11. Kekik yağı
Antimikrobik ve antifungal etkisi ile mantarların üremesini engeller.
12. Hindistan Cevizi Yağı
Antibakteriyel ve antifungal etkisi ile özellikle ağız bakımında kötü kokuların oluşmasını engeller. Mantar oluşumuna karşı kullanılır.
13. Mercanköşk yağı
Sindirim ve boşaltım sistemlerinde oluşabilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılabilen etkin çözüm yollarından biridir. Antiseptik özelliği losyon ve kremlerde kullanılır. Analijeziktir, ağrıları azaltır.
14. Kefir
Ev yapımı kefir, düzenli tüketildiğinde bağışıklı sistemini güçlendirir. Ayrıca içeriğindeki probiyotik sayesinde sindirim sistemini düzenler.
15. Turp
Folik asit, fosfor ve C vitamini bakımından zengin bir besin olan turp, astım ve bronşit gibi solunum yoları rahatsızlıklarına iyi geliyor.
16. Kırmızı biber
Temel maddesi “capcaisin”, anti-tümör göreviyle birlikte sakinleştirici/yatıştırıcı etki de veriyor. A vitaminin öncü bileşenlerinden betakaroten içeriği bağışıklığı güçlendirmede ve mikropları öldürmede destek oluyor.
17. Kivi
Yüksek antioksidan ve C vitamini içeriği ile solunum yolları hastalıklarına iyi geliyor ve akciğer kapasitesini de geliştiriyor.
18. Pırasa
İçeriğindeki “kaempferol” bileşeninin kalp ve damar sağlığına katkısı büyük. Antioksidan içeriğindeki polifenoller hücresel aşınmayı önleyerek, biyolojik yaşlanma hızını yavaşlatıyor.
19. Nar
Polifenol ve antosiyanin içerikleri damar tıkanıklıklarının önüne geçiyor. Antioksidan deposu olması bakımından soğuk havalarda gribal enfeksiyonlara birebir.
20. Greyfurt
İçerdiği flavonoidler ile vücutta oluşan enfeksiyonlara ve iltihaplara karşı bünyeyi korur.
21. Adaçayı
Antibakteriyel olmasıyla soğuk algınlığına, gribe ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir.