Uykusuzluk, çoğumuzun zaman zaman yaşadığı bir sorun.
Uykusuzluk sorunu; baş ağrısı, sinirli olma hali, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği gibi başka rahatsızlıklar da beraberinde getiriyor.
Uykusuzluk; normal uyku süresinin altında kalan uyuma süresidir. Normal uyku süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte günlük olarak 7-8 saat olarak kabul edilmektedir.
Buna ek olarak; uykuya dalmakta zorlanmak, uykuyu sürdürememe ve uykunun dinlendirici olmaması da uykusuzluk olarak adlandırılır.
Uykusuzluğa Neden Olan Faktörler
Uykusuzluğa; ruhsal, fiziksel, çevresel ve bazı alışkanlıklar gibi farklı değişkenler neden olmaktadır.
- Streslerimiz arttığı dönemlerde bu sorunu daha fazla yaşarız.
- Hayatımızda oluşan değişikler ya da sorunlar nedeniyle hissettiğimiz endişe, korku, üzüntü, aşırı heyecan gibi duygular uykusuzluğa neden olabilir.
- Alıştığımız saatler dışında uyumak ve uyanmak nedenlerden biridir.
- Özellikle akşam saatlerinde yapılan ağır sporlar ve sanılanın aksine aşırı yorgunluk uykusuzluğa neden olur.
- Farklı nedenler aldığımız ilaçların yan etkileri, son zamanlarda geçirdiğimiz hastalıklar ve ağrılar da nedenlerden biri olabilir.
- Mevsim geçişleri ve sık seyahatler de; bazı kişilerde uykusuzluğa neden olabilmektedir.
- Çevresel etmenler de uykusuzluk nedeni olabilir. Rahatsızlık veren yatak, gürültü, uykuyu bölen ışık, iyi havalandırılmayan bir odada uyumak uyku kalitesini bozar.
- Kafein, alkol, tütün, aşırı şeker, kolalı içecekler, enerji içecekleri gibi alışkanlıklar metabolizmaya fazla uyaran etkisi yaparak uyuma sürecini yavaşlatır. Hatta bazı durumlarda tamamen uykusuzluk nedeni olabilirler.
- Akşamları yenen ağır yemekler de uyku düşmanıdır. Vücudumuz bunları sindirmeye çalıştığından bizi uyutmaz.
Yapmamız Gerekenler
- Öncelikle stresten uzak durmak.
- Akşam yemeğini ağır yemeyelim.
- Hafif egzersizler yapalım, akşam saatlerinde ağır sporlardan kaçınalım.
- Kafein, alkol, tütün, aşırı şeker, kolalı içecekler, enerji içeceklerini mümkünse hiç tüketmeyelim. Ama özellikle akşam saatlerinde fazla tüketmemeye özen gösterelim.
- Uyumdan önce, yatacağımız odayı mutlaka havalandıralım.
- Uyumadan önceki süreçte kendimizi rahatlatmaya özen gösterelim. Duş almak, kitap okumak, hafif egzersizler yapmak uyumamıza yardımcı olur.
- Uykusuzluk sorunu için Serotonin, tripofan ve melatonin içeren içecekler önerilir. Yatmadan önce içilecek ılık süt, melisa ya da papatya çaylarının uykuya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır
Uykusuzluk Problemi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır?
Üç gün ila yirmi bir gün arası çekilen uykusuzluk akut uykusuzluk problemi olarak adlandırılır. Bu süreçte hayatınızda farklılık yaratan etmenleri, alışkanlıklarımızı gözden geçirelim.
Uykusuzluk problemini 21 günden fazla yaşıyorsanız, bu maalesef kronik bir hal almış olabilir. Bir hekimle görüşmeliyiz.
Kaliteli uyku dileklerimizle : )