Robotik süreç otomasyonunun yaygınlaşması kullanıcısına verimlilik, hız, düşük maliyet ile hızlı geri dönüş sağlarken bir diğer yandan sektörde hızlı atılım sağlanmasına da imkân tanıyor. RPA ya da Robotic Process Automation açılımına sahip olan bu süre. Şirketler için çok ciddi kolaylıkları yazılım ile sunuyor.
Robotik Süreç Otomasyonunun Firmalara Yararları
Robotik süreç otomasyonunun sektörde çok sayıda firma için birden fazla yararı bulunmaktadır. Bu yararlar;
- Ciddi maliyet düşüşü sağlar.
- Çalışanların iş yükünü azaltarak önemli projelere aktarılacak zamanın elde edilmesini sağlar.
- İş kalitesinin ve sürecin hata payını ortadan kaldırır.
- Hızlı hizmet olanağı sağlar.
- Müşteri memnuniyetinin çok ciddi oranda arttırılmasını sağlar.
- Kontrol mekanizmasının daha aktif bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Mesai kavramını ortadan kaldırarak 7/24 çalışma ile sürecin hatasız hızlanması sağlanır.
- Operasyonel çalışma yükünde gözle görülür düşüş elde edilir.
- Talep artışı karşısında hızlı yanıt sağlar.
- Şirkete katma değer sunar.
- Her büyüklükte şirkete kolaylıkla uygulanabilir.
- Çok sayıda bilgisayar teknolojisi ile rahatça uyum sağlar.
- Çalışan performansında artış elde edilmesini sağlar.
- Süreçlerin detaylı bir şekilde yeniden değerlendirilmesini sağlayarak eksikliklerin ortadan kaldırılmasını sağlar.
Robotik Süreç Otomasyonunun firmalar için yukarıda yer alan faydaları, aslında çok ciddi öneme sahip olup, şirketlerin sektörde büyümeleri için gerekli olan zaman ve çalışan kazanımının elde edilmesini saplar. Şirketler, çalışanlarının potansiyel yeteneklerini başka alanlara rahatlıkla yönlendirirken, mevcut sürecin de aksamadan hatasız bir şekilde yürütülmesini sağlamış olur.
Robotik süreç otomasyonunu hangi sektörler kullanabilir?
Robotik süreç otomasyonu günümüzde teknolojik gelişimleri bünyesine katmaktan geri kalmayan, yenileşme odaklı çok sayıda sektörde rahatlıkla kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Robotik süre. Otomasyonunun kullanıldığı sektörler;
- Sanayi ve üretim sektörü,
- Bankacılık ve finans sektörü,
- Sigortacılık sektörü,
- E-ticaret sektörü,
- Telekomünikasyon ve teknoloji sektörü,
- Enerji ve kamu sektörü
bu otomasyonun rahatlıkla kullanıldığı ve atılım elde edildiği sektörlerdir.
Yapay zekâ ile bilişim teknolojilerinin her geçen gün gelişmekte olduğu, nesnelerin internetinin gelişim durumu da göz önüne alındığı zaman sektörler içerisinde RPA’nın yaygınlaşma hızının çok yüksek olacağı görülmektedir. Robotik süreç otomasyonunun kurum ve kuruluşlarda yaygınlaşması, süreç yüklerinin azalması ve gelecek teknolojisine uyum sağlamanın başta şirketlerin atılım yapmaları açısından yararlı olduğu bilinmektedir.
Ancak sürecin iyi bir şekilde yönetilmesi, sistemin nasıl oturtulacağı ve ne beklendiğinin net bir şekilde sınırlarının çizilmesi doğru sonucu alabilmek açısından çok önemlidir.
Finansal kuruluşlar, muhasebe departmanları, müşteri hizmetleri ya da tedarik zinciri yönetimi başta olmak üzere farklı akışlarda otomasyonun rahatlıkla kullanılabiliyor oluşu sayesinde faturaların hazırlanması, gönderimi ve sahtecilik durumunun ortaya çıkarılması sayesinde hata payının ciddi oranda düşürülmesi ve ortadan kaldırılması bile mümkün olmaktadır. Bu aşamaların en iyi sonucu vermesi ise yine sürecin doğru aktarılması ile mümkündür.
Robotik süreç otomasyonunun temeli üç esasa dayanır. Bunlar; verinin kopyalanması, süreç otomasyonunun hazırlanması ve de makine öğrenmesi aşamalarıdır. Bu noktalardaki şeffaflık ile beklenen başarı düşük maliyet ile hızlı bir şekilde elde edilebilmektedir.
Sektördeki her ölçekten kurum ve kuruluş üzerinde bu denli olumlu etkisi bulunan yeni teknoloji gelişmelerin, sektör içerisinde varlığını sürdürmek ve her gün bir adım daha büyümek isteyen şirketler için kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak görülmektedir. Her ölçekteki şirkete rahatlıkla uygulanabilir olan bu sistemin şirket geleceğine olan etkileri mutlaka değerlendirilmeli ve teknolojinin mevcut düzendeki önemi geri plana atılmamalıdır.